La Vanguardia (Català) - Diners

L’Ibex busca defenses Els inversors es fixen en valors defensius amb què afrontar l’actual període de volatilita­t

- Primo González

√ Acerinox (-10,51%) va presentar una de les tres caigudesmé­s sonades de la setmana malgrat la solidesa del mercat dels Estats Units, en què la companyia està molt ben implantada. Ara bé, les males previsions de resultats per a la part final de l’any anunciades en la presentaci­ó dels seus comptes trimestral­s van enfonsar el valor, que ha salvat, per pocmarge, els 10 euros.

√ Acciona (-0,40%) aquesta setmana ha estat un dels valors més estables i manté la seva cotització en la zona dels 74,5 euros. Enguany guanya un 14%.

√ ACS (-1,33%) de moment es manté en la zona dels 32 euros per acció amb alguns conflictes, però amb un guany l’any d’un 2%. Aquests dies ha anunciat un nou contracte als Estats Units per construir per una important planta de tractament d’aigües residuals –una de les més grans del món– a Los Angeles, amb un pressupost superior als 630 milions de dòlars.

√ Aena (-1,31%) ha perdut la cota dels 140 euros per acció sota la influència de les pitjors previsions de trànsit que preveu de cara als pròxims trimestres.

√ Amadeus (-2,61%) ha caigut per sota dels 71 euros, peròmanté un 20% de rendiment anual: un delsmillor­s valors del selectiu aquest any.

√ ArcelorMit­tal (-10,43%) ha entrat en el grup dels principals perdedors de la setmana, i eleva les seves pèrdues anuals per sobre d’un 22%, un dels pitjors resultats de l’Ibex 35. Les males previsions delmercat europeu i asiàtic per als trimestres que venen han castigat els valors siderúrgic­s.

√ Banco Sabadell (-7,65%) divendres va ser el millor banc, però no ha pogut redreçar les seves males xifres en el conjunt de la setmana, la qual cosa l’ha situat a la cua de l’Ibex entre els bancs. Els resultats han sorprès molt favorablem­ent els analistes i inversors, tot i que encara ha d’afrontar un deterioram­ent d‘un 30% en la seva cotització des de començamen­ts d’any.

√ Bankia (-5,92%) ja acumula un 28% de pèrdues des que va començar l’any, clarament per sota dels 3 euros per acció. Podria ser un dels més perjudicat­s per la nova interpreta­ció de les clàusules hipotecàri­es.

√ Bankinter (-5,97%) ha perdut la cota dels 7 euros per acció després de la publicació dels resultats, ben valorats pels analistes.

√ BBVA (-2,27%) ha aconseguit mantenir-se per sobre dels 5 euros, si bé aquest valor tampoc no s’escapa de la debilitat del sector i enguany acumula un deterioram­ent d’un 25%.

√ CaixaBank (-4,42%) també va reaccionar a l’alça divendres després de publicar els seus resultats trimestral­s, ben acollits pel mercat, per bé que el contenciós de les hipoteques continua

presentant alguns riscos per al valor. √ Cellnex (-3,18%) va mantenir per escàsmarge els 21 euros per acció, i des de començamen­ts d’any perd més d’un 1%.

√ Cie Automotive (-2,40%) ha cedit una mica de terreny i ha tancat per sota dels 22 euros per acció, amb un 7% de pèrdua acumulada des del gener.

= Colonial (0,00%) no ha tingut prou força per abordar el trencament dels 9 euros per acció després de les seves recents operacions corporativ­es que n’han enfortit el capital. Acumula entorn d’un 10% de guanys l’any.

√ Dia (-9,68%) es manté a la baixa enmig d’una gran volatilita­t. Els rumors sobre la futura gestió de la companyia de distribuci­ó estan alimentant alguns moviments al seu entorn,cosa que podria donar origen a alguna reacció alcista en un futur immediat.

◊ Enagás (+0,30%) s’ha convertit en un dels valors defensius més demandats en aquesta etapa tan convulsa dels mercats borsaris.

◊ Endesa (+0,60%) és un altre dels valors defensius delmoment, com tots els que presenten preus regulats i tarifes públiques. Guanya un 7% l’any.

√ Ferrovial (-1,59%) va perdre la cota dels 18 euros per acció i acumula, des delmes de gener, una modesta caiguda de l’ordre d’un 4%.

◊ Grifols (+0,91%) divendres va reaccionar ambforça, la qual cosa li ha permès tancar la setmana amb lleugers guanys. Les accions han retallat les seves pèrdues anuals a un 3%.

◊ IAG (+4,53%) ha aconseguit uns bons resultats durant l’últim trimestre i elsmercats han reaccionat molt positivame­nt aquesta setmana, un fet que l’ha situat al capdavant de l’Ibex 35. Des de començamen­ts d’any encara perd més d’un 8%. Aquests dies ha tancat el seu pla de compra d’accions, que li permetrà amortitzar un 3% del capital.

◊ Iberdrola (+0,41%) continua guanyant posicions en la zona dels 6 euros per acció, amb un 3% de guanys acumulats l’any. Els valors energètics i elèctrics han presentatm­olt bones sensacions aquestes les últimes setmanes. Iberdrola ha aconseguit uns bons resultats trimestral­s i ha anunciat una millora del dividend a compte d’aquest exercici enun7%.

◊ Inditex (+1,64%) està intentant reaccionar a la recerca dels 25 euros per acció, i aquesta setmana ha aconseguit acostar-s’hi força i demanera convincent, ja que les xifres de negociació entorn d’aquest valor han estat elevades, superiors a lamitjana algunes jornades. Els analistes creuen que acabarà pujant fins a la zona dels 30 euros.

√ Indra (-5,15%) ja perd més d’un 26% des de començamen­ts d’any i la seva trajectòri­a no augura bones sensacions. Les accions s’han acostat a la zona dels 8 euros.

√ Mapfre (-1,26%) no té força per superar els 2,5 euros per acció, i enguany perd un 3%.

√ Mediaset (-5,99%) va tornar a perdre els 6 euros per acció i ja acumula un 35% de pèrdues des del gener.

√ Melià Hotels (-3,79%) està a punt de perdre els 9 euros per acció i acumula més d’un 20% de caiguda des de principis d’any.

◊ Merlin Properties (+0,45%) ha format part del petit grup de valors, una desena, que aquesta setmana ha eludit les pèrdues.

√ Naturgy (-2,49%) ha cedit terreny a l’abric de la presa de beneficis i torna a estar per sota dels 22 euros, malgrat que aquest any guanya un 19%.

◊ Red Eléctrica (+2,19%) gaudeix de la solidesa dels seus ingressos recurrents per afrontar l’etapa d’alta volatilita­t del mercat borsari, en què es consolida com un dels valors defensius més fiables.

√ Repsol (-5,68%) es va quedar a les portes de perdre els 15 euros en una mala setmana per als valors petroliers, afectats per la debilitat del preu del cru. Enguany conserva un 5% de guanys.

√ Santander (-2,52%) va aconseguir defensar els 4 euros en la seva cotització i es va mantenir en la zona mitjana delmercat i del grup bancari.

◊ Siemens Gamesa (+1,09%) continua reconstrui­nt la seva cotització, tot i que perd un 14% des de començamen­ts d’any.

√ Técnicas Reunidas (-3,04%) va baixar a la zona dels 22 euros per acció empesa per la pressió de la debilitat del mercat petrolier.

√ Telefónica (-1,78%) s’ha allunyat una mica més dels 7 euros enmig de valoracion­s contradict­òries dels analistes. Kepler ha retallat el seu preu objectiu fins als 7,5 euros, i Barclays, al contrari, l’ha elevat fins als 9,1 euros per acció.

√ Viscofan (-19,49%) divendres va registrar la seva caiguda històrica més gran. La publicació dels resultats trimestral­s, i sobretot l’absència de previsions de cara als pròxims trimestres, van causar una gran commoció en el mercat, fins al punt que divendres va tenir dificultat­s per casar operacions davant l’allau de paper que es va posar a la venda. La companyia atribueix els seus mals resultats al debilitame­nt patit en el mercat de la Xina. Les accions van acabar la setmana amb una pèrdua d’un 19,5% i van fregar els 50 euros per acció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain