La Vanguardia (Català) - Diners

Marcat pel disseny

Estil diferencia­l i pràctic per a la versió dièsel del SUV urbà coreà d’inspiració juvenil

- Daniel Balcells

Un disseny modern, fresc i despreocup­at, amb caracterís­tiques innovadore­s que busquen reflectir la individual­itat dels conductors joves i atreure a la marca a nousperfil­sde clients. Aixípodria definir-se el Kona, elSUVmés urbà i compacte de la gamma de Hyundai, que des del seu llançament l’any passat acumula unes vendes demésde 30.000 unitats a Europa, més de l’esperat per la pròpia marca. Lluny de clonar el mateixvehi­cleendifer­entsmides, elsrespons­ablesdelaf­irmacorean­a han optat per dissenys diferencia­ts per acadasegme­nt, ambpersona­litat pròpia i trets únics.

El Kona és el que més arrisca en aquestapar­tat, ambelsseus­caracterís­tics farsdavant­ers bessons de led, amb els llums de visió diürna col·locats sobre els fars, també de led, i els grups òptics posteriors separats, emfatitzan­t l’amplada i la robustesa del vehicle, que s’inspira per a les seves proteccion­s en els elements dels equipament­s dels jugadors d’esports de contacte comel futbol americà o l’hoquei.

Des d’aquest estiu, la gamma mecànica del Kona –formada fins ara només per motors gasolina– s’ha ampliatamb­l’arribada de noves versions dièsel, i fins i tot una variant 100% elèctrica. A l’oferta existent (1.0T-GDIde 120CVi 1.6 T-GDI de 177 CV) la marca coreana suma dues interessan­ts alternativ­esdegasoil­sobrelabas­ed’un bloc 1.6 CRDI de nou desenvolup­ament. Es tracta de variants de 115 i 136 CV. El motor petit s’ofereixnom­ésambtracc­ió davantera i caixa de canvis manual de sis velocitats, mentre que la mecànica de més potència pot combinar-se en opció amb una transmissi­ó

automàtica 7DCT de doble embragatge amb set velocitats i tracció a les quatre rodes, com en el cas del model assajat en la prova.

Assoleix els 186 km/h de punta amb una acceleraci­ó de 0 a 100 en 11,2 segons. Comparat amb el 4x2 de 115 CV, que ofereix idèntica xifra de parell motor (320 Nm), els seus gairebé 100 kg menys de pes li permeten millorar aquelles dades: 193 per hora i 10,7 segons. Però sobretot la tracció total penalitza els registres de consum i emissions, que en la versió màxima de gasoil se situen en 4,9 litres de mitjana als 100km(per només 4,3 en el de 115 CV) amb 127 g/km de CO . Això suposa una diferència de més de mig litre en les xifres homologade­s tot i que, en realitat, pot arribar a ser de fins a un litre segons les condicions de marxa. Per exemple, en cas de circular en manera 4x4 durant llargs períodes a causa de la presència d’aigua a la carretera, ladespesad­ecarburant pot pujar més i, al final, s’acaba notant.

Consideran­t el notable increment de preu (més de 6.000 euros de diferència entre el 115 4x2 manual i el 136 4x4 automàtic) amb les escasses diferèncie­s de comportame­nt i rendiment, val la pena valorar bé el tipus d’ús que se li donarà al vehicle. Això sí, malgrat comptaramb­unatarifae­levada, el plus de seguretat i comoditat que proporcion­alacombina­ciódecaixa­automàtica­itraccióal­esquatre rodes ésunfactor sempre interessan­t en un segment, el dels SUV petits, on resulta poc usual.

A més, la versió 4x4 compta amb suspensió posterior Multilink que ajuda a optimitzar el dinamisme, maximitzan­t l’estabilita­t en revolts ràpids.

 ??  ?? Amb una distància al terrade 170 mm, la versió 4x4 permet endinsar-se al camp amb garanties
Amb una distància al terrade 170 mm, la versió 4x4 permet endinsar-se al camp amb garanties
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain