La Vanguardia (Català) - Diners

Imbiomotio­n avança en un test de prevenció contra la metàstasi

Inbiomotio­n, empresa sorgida de l’IRB Barcelona i Icrea, entra a la fase final per al seu primer test diagnòstic

- Joaquim Elcacho

“No havia utilitzat mai els meus estudis d’economia –a part de per entendre les pàgines especialit­zades dels diaris– fins que ens vam trobar amb la necessitat de buscar una solució empresaria­l per fer arribar al mercat els resultats de la nostra investigac­ió biomèdica”, explica Roger Gomis, cap del Laboratori de Control de Creixement i Metàstasi del Càncer de l’IRB Barcelona, a més d’impulsor i soci fundador d’Inbiomotio­n, una empresa sorgida del mateix IRB Barcelona i Icrea.

La suma de la investigac­ió biomèdica i la iniciativa empresaria­l poden portar Inbiomotio­n a fer història gràcies al desenvolup­ament i la comerciali­tzació d’un test diagnòstic que permet predir quines pacients amb càncer demamareca­uran en una metàstasi òssia, un avenç que ajudarà a millorar el tractament d’aquestes dones.

Les xifres globals no donen lloc a dubtes sobre la importànci­a d’aquest tipus d’avenços: cada any es diagnostiq­uen al món entre 800.000 i 900.000 casos de càncer de mama. Als set mercats més importants del món (els que més interessen a les empreses farmacèuti­ques) cada any apareixen entre 400.000 i 450.000 nous casos de càncer de mama.

Els experts calculen que aproximada­ment un 75% de les dones amb càncer de mama desenvolu- paran metàstasi òssia al llarg de la malaltia. Des de fa uns quants anys es coneixen medicament­s per contenir o frenar la metàstasi als ossos, i es pensava que, aplicant de manera precoç aquest tipus de fàrmacs, es podrien prevenir les metàstasis. Tot i això, els primers estudis clínics amb aquesta mena de fàrmacs no van donar els resultats esperats perquè el percentatg­e de persones que es beneficiav­en d’aquest tractament de prevenció de metàstasi era relativame­nt baix.

“Nosaltres vam trobar en laboratori per primera vegada un biomarcado­r que semblava que estava relacionat amb la predisposi­ció de les pacients de càncer de mama a fer metàstasi als ossos. És a dir, vam descobrir un biomarcado­r que ens permet identifica­r les pacients que es beneficiar­an d’aquest fàrmac, que són aproximada­ment entre un 15% i un 20%, davant les que no”, explica Roger Gomis.

La investigac­ió va començar el 2007, i el 2010 es va fer evident la necessitat de crear una empresa per accelerar l’arribada al mercat d’aquest nou kit de diagnòstic, patentat amb l’ajuda de l’IRB Barcelona.

Aleshores l’equip liderat per Roger Gomis va preparar un business plan, i el 2011 es va crear l’empresa Inbiomotio­n, com a spin-off de l’IRB Barcelona i Icrea.

La importànci­a de la tasca desenvolup­ada per l’equip que lide- ra Roger Gomis es va fer més evident l’octubre del 2017, quan la revista The Lancet Oncology va publicar un estudi en què s’identifica­ven els efectes de l’ampliació del gen MAF –base del test diagnòstic patentat i transferit a Inbiomotio­n– en la detecció precoç de l’efectivita­t, en pacients de càncer de mama, del tractament amb àcid zoledrònic (utilitzat en aquest cas per prevenir complicaci­ons de metàstasis òssies).

A més a més, com s’apuntava en aquest estudi, el MAF test d’Inbiomotio­n ajuda a identifica­r les pacients que no haurien de ser tractades amb aquest medicament perquè els pot provocar efectes no desitjats.

La primera ronda de finançamen­t d’Inbiomotio­n es va tancar el 2012 amb la participac­ió majoritàri­a de la societat de capital risc Ysios Capital, a més de la Fundació Privada Vila Casas i JV Risk Technologi­es, una societat inversora en què participen Antonio Vila Casas i Sebastià Julià, els dos fundadors de Prodesfarm­a.

El 2016 la segona ronda de finançamen­t d’Inbiomotio­n es va tancar amb la captació de 2,2 milions d’euros aportats majoritàri­ament per Caixa Capital Risc, que inverteix a través del seu fons Caixa Innvierte BioMed II, i Ysios Capital, mitjançant el fons Ysios BioFund I.

Per completar el nou assaig clínic enmarxa, obtenir l’autoritzac­ió regulatòri­a i fer arribar el MAF test al mercat europeu: “Ens falta aproximada­ment entre un any o un any imig”, indica Roger Gomis. “Som molt a prop, però hem de recordar que vam començar el 2012, per a un inversor és un període molt llarg”.

“Em satisfà que una idea nascuda en un laboratori trobi a Barcelona un entorn favorable per portar al mercat un producte amb el potencial de salvar vides”, explica Gomis. “Moltes vegades pensem que això només passa als Estats Units, però ho estem fent a Barcelona, i amb ajuda d’inversors d’aquí com Ysios, Vila Casas o Caixa Capital Risc; això és un canvi de paradigma impensable fa 20 anys”.

Ysios Capital i Caixa Capital Risc han liderat les dues primeres rondes de finançamen­t

 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain