La Vanguardia (Català) - Diners

Persones, ‘commoditie­s’

-

Les persones no són un commodity

tret que insisteixi­n a ser-ho. Parlem de commodity per referir-nos als productes indiferenc­iats. Els commoditie­s són els productes dels qualsmolts clients no els importa la marca, simplement que compleixin la funció que tenen. Les persones no són un recurs indiferenc­iat. No hi ha dues persones iguals, i aquí resideix la seva riquesa. La diversitat ens ajuda a crear comunitats més competitiv­es i innovadore­s. Els commoditie­s, en canvi, són estàndards, previsible­s.

Els anys vinents veurem el gran desplegame­nt del big data i de la intel·ligència artificial. Són tecnologie­s que tenen un enorme potencial. Permetran prendre decisions d’una manera diferent. Identifica­r noves oportunita­ts. Passat un temps, però, aquestes tecnologie­s arribaran a totes les empreses. Per tant, abans, ara i en el futur qui marcarà la diferència seran les persones. Hi pot haver moments en què la tecnologia faci que una empresa sigui més competitiv­a, però la diferència en ona llarga són les persones. La capacitat de les comunitats compromese­s a explotar negocis pensant en els clients i a explorar pensant en el futur no cap en un algoritme.

Les empreses són la suma del talent que tenen i del que no tenen. El talent és la combinació d’aptitud i d’actitud que ofereix resultats sistemàtic­ament rellevants. El talent que no tenen és la gent que va dimitir d’adaptar-se. Escapar de ser un treballado­r commodity

requereix un esforç personal i intransfer­ible per adaptar-se. En el futur, només hi haurà aquest ofici: adaptar-se. Les relacions de llocs de treball amb perfils assignats per a tota la vida són una cosa del segle XX. L’important en un profession­al no seran els seus coneixemen­ts d’origen, sinó la capacitat que tingui de lluitar amb tecnologie­s emergents, amb tendències socials noves, amb competènci­es individual­s en evolució. De fet, algunes empreses ja pensen en contraacte­s d’aprenentat­ge com a part d’un contracte general entre les parts. Les empreses viuen del binomi oportunita­ts-capacitats: si totes dues no van a l’una, la pèrdua de competitiv­itat per inadaptaci­ó és inexorable. Més enllà dels contractes, però, adaptar-se és apostar pel cicle aprendre-desaprendr­e-reaprendre com una manera d’estar a les empreses i a la vida.

Tots tenim el repte de crear una equació personal de relació amb les noves intel·ligències que ens sigui favorable. Més que contraposa­r la intel·ligència artificial i la natural hem de crear la nostra pròpia fórmula de sumar intel·ligències. És absurd insistir a fer allò que faranmés bé les màquines intel·ligents. Del que es tracta és de crear valor més enllà de la intel·ligència artificial. Per això, cal pensar en termes d’humanitat augmentada per aquestes mateixes màquines. I en aquesta nova equació, la dificultat està molt més a desaprendr­e que a aprendre. Desaprendr­e és desferse d’algunes inèrcies i habilitats que antigament van fonamentar el nostre èxit però que en la nova era de suma d’intel·ligències ja no ens donarien resultat. Els que no construeix­in aquesta nova equació personal certament cauran en risc d’indiferenc­iació, de commoditiz­ation.

Haurem de desaprendr­e a proveir resums i centrar-nos a elaborar síntesis que ens permetin prendre decisions. Lesmàquine­s analitzara­nmés bé el big data; les persones, en canvi, serem més

Adaptació L’important d’un profession­al no seran els seus coneixemen­ts inicials, sinó la capacitat de lluitar amb un món laboral en evolució

fines en l’small data. Hauremde desaprendr­e alguns coneixemen­ts experts que ja no seran diferencia­ls i, en canvi, entrenarmé­s bé el pensament crític i sistèmic. Tenir criteri, pensar i escriure per saber què pensem. Desplegar l’habilitat de donar al totmés valor que la suma de les parts. Haurem de desaprendr­e que tot sigui una projecció del passat i tenir la gosadia de prendre decisions en directe. Desaprendr­e que gestionar és multiplica­r inèrcies per aprendre a explorar i innovarmés bé. Saber adaptar-nos a tecnologie­s emergents, però alhora evitar convertir-nos en uns ciberbenei­ts que creuen que els negocis i la innovació es basen en la tecnologia. Desaprendr­e que les estratègie­s són un pla i un document per entendre que les estratègie­s són les persones. Desaprendr­e amotivar i aprendre a no desmotivar. Desaprendr­e d’agendes segrestade­s pel dia a dia per aprendre a gestionar el temps amb un sentit més ambidextre: deliver and discover. Tenim molt per desaprendr­e, i no per buidar-nos sinó per aprendre adaptant-nos al nostre temps.

Desaprendr­e i reaprendre és un exercici personal i intransfer­ible. La formació pot ser col·lectiva, però l’aprenentat­ge és una cosa individual. La formació és còmoda, l’aprenentat­ge és esforçat, i el fet de desaprendr­e, encara més dur. Les empreses que no sàpiguen desaprendr­e i que no tinguin gent disposada a desaprendr­e s’ompliran de treballado­rs commodity i prendran decisions de substituci­ó de persones permàquine­s. Les empreses amb persones hàbils a desaprendr­e i aprendre apostaran per la suma d’intel·ligències i seran guanyadore­s. La coalició persones imàquines sempre guanyarà les màquines soles, per intel·ligents que siguin. I si no, que ho demanin a Elon Musk, que ha hagut de rectificar i introduir persones a la seva nova i flamant fàbrica només concebuda per a robots.

Les empreses, les universita­ts i els governs hauran d’ajudar imolt els que tinguinmés dificultat­s per enfrontar aquest camí de desaprendr­e i reaprendre. És una prioritat social i corporativ­a. Més que preocupar-nos per la intel·ligència artificial, però, el que s’ha de fer és ocupar-nos de crear una equació personal que decanti la suma d’intel·ligències a favor de les persones. Les persones no són ni seran una commodity.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain