La Vanguardia (Català) - Diners

Robert Tornabell

Impotent per competir amb Amazon iMicrosoft, paga un alt preu per una firma molt festejada

- Norberto Gallego

De la vella borsa a l’economia global

Històricam­ent, es tracta de la compram és cara d’ una empresa desoftware: IBMpagarà3­3.000 milions de dòlars per Red Hat. Tambéés històrica perquèIBM no ha desemborsa­t mai més de 5.000 milions per una adquisició. I perquè el preu suposa una primad’un63% sobrela cotització prèvia, amés d’equivalera­51 vegades els beneficis previstos de l’any vinent.

IBM, antigament coneguda com a “gegant blau”, s’empetiteix cada trimestre: acumula anys de facturació en declivi, sense trobar capalt r amanera de defensar la seva cotització que recomprant accions pròpies. Ha fallat en la seva estratègia per competir en el disputat mercat del cloud computing: ocupa la quarta plaça del rànquing (o la cinquena si est é en compte Alibaba, centrada ala Xina ). En realitat, els seus ingressos per serveis de núvol públic creixen, però només la meitat que els dels seus competidor­s, Amazon (AWS) iMicrosoft (Azure).

Virginia Rometty, presidenta executiva d’IBM des del 2011, creuquehat­robat lasolucióq­ue compensarà la grisor del seu mandat: la compra de Red Hat, ha dit, “reiniciali­tza” el mercat. El seu raonament segueix aquesta lògica: fins ara les empreses han portat al núvol tan sols les seves càrregues més fàcils, que estima en un 20% del total; la pròxima fase consistirà –sempre segons ella– en una competició per capturar el 80% restant d eles càrregues: aquí vol ser IBM. Potencialm­ent, gran part d’aquest 80% es reconverti­ria en una modalitat híbrida, que combini proveïdors de núvolspúbl­ics (iIBMhoés) ambla transforma­ció dels seus centres de dades( molts dels quals basats en sistemes d’IBM) en núvols privats.

Aquest discurs el comparteix­en altres companyies que, després d’haver intentat, durant un temps, competir amb els gegants, hi han renunciat (HPE o Cisco) o, com VMware, han optat per aliar-s’hi. Són molts els que prediquen la hibridesa, però IBM pretén marcar diferèncie­s absorbintR­ed Hat, que és el proveïdor de software més gran de Linux empresaria­l. I, per cert, Linux és, amb diferència, el sistema operatiu dominant en el móndel núvol.

Amb aquesta compra IBM es col·loca en primera fila de la tendència multinúvol. Rometty –que aviat deixarà el càrrec–hadit que el client mitjà d’IBM té, típicament, un miler d’ aplicacion­s que necessita reescriure i modernitza­r i que sovint treballa amb diversos proveïdors de núvol, de manera que el principal inhibidor ésqueaques­tes càrregues no es poden portar d’un núvolacapa­ltre. RedHathaur­iade contribuir asuperaraq­uesta barrera. Enparaules deJimWhite­hurst, el seu conseller delegat ,“no estracta tant deportar to tesles dades al núvol com de portar l’experiènci­a del núvol a on són les dades”. Presumptam­ent, els clients d’IBM s’haurien de sentir a gust fent aquest viatge acompanyat­s per Re d Ha tiel seu ecosistema de desenvolup­adors. S’ infereix que, per separat, les dues companyies corrien el risc de vegetar envoltades d’ una indústria en una brutal transforma­ció: una, IBM, llastada pel seu passat, i l’ altra, Re d Ha t, massa petita per plantar cara als gegants. Amés, qui rebutjaria 190 dòlars per una acció que el dia abans envalia 117?

RedHat ha estat pionera delmovimen­t open source i pràcticame­nt l’única que ha aconseguit guanyar diners durant gairebé tota la seva existència (de fet, és moltmés rendible que IBM). Linux és obert i gratuït, però la versió que ven Red Hat destaca per les seves millores i eines, que, juntamenta­mbel cruci- al servei de suport, justifica que les empreses paguin per ella.

Queda per veure com reaccionar­à la indústria. Malgrat les promeses de continuïta­t dels acords preexisten­ts, molts socis de Re d Ha t no acaben de fiar-se del nou propietari. Tot i que tampoc no hi ha gaires alternativ­es en el software obert: potser Canonical (Ubuntu) o Suse podrien complir aquest rol. Aquesta escassetat d’opcions –o l’existència d’un altre candidat– explicaria per què IBM ha pagat per aquesta empresaunp­reu inusual

Pionera en el codi obert, pot obrir camí a altres operacions similars, no tan cares

 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain