La Vanguardia (Català) - Diners

La tecnologia també canvia el menú

Les plataforme­s de reserves i ‘delivery’ s’apropien del client i les seves dades

- Aintzane Gastesi Barcelona

La restauraci­ó, un dels sectors més dinàmics i que més es transforma amb els canvis socials, viu una crisi d’identitat semblant a la del retail: la incorporac­ió de tecnologie­s disruptive­s a través de plataforme­s de reserves, de lliurament a domicili o de ressenyes i recomanaci­ons han posat de cap per avall l’oferta dels establimen­ts més tradiciona­ls i resistents al canvi. Tans ol sala ciutat de Barcelona, els últims anys han tanc atles portes localscome­l Reno, el Drolma, el Caballito Blanco o Daps, i d’altres com Casa Leopoldo, La Dama o el Jo sé L uis han canviat de mans i de proposta gastronòmi­ca.

Més enllà de la renovació natural del sector i de les modes gastronòmi­ques, l’adaptació tecnolò- gica i la integració de noves tendències socials com la vida sana o el veganisme sónbàsics per trobar la fórmula de l’èxit.

“El sector de la restauraci­ó està enmig d’un procés de digitalitz­ació que ha canviat totalment la cultura gastronòmi­ca, sobretot en els processos de comunicaci­ó i captació del client”, explica Anna Verbon, directora de màrqueting del BCD (Barcelona Centre de Disseny) i responsabl­e del programa Design t he restaurant ex perien ce, d’ entrada llançat pera emprenedor­s del sector. Després de dues exitoses edicions, la demanda de profession­als que ja tenen un establimen­t obert els va animar a llançar una versió Executive, més curta i orientada al disseny d’ estratègie­s adaptades al nouentorn digital .“Fins f apoc, el restaurant tan sol ses comunicava am bel client quan entrava per la porta del local; ara capten part dels clientsenx­arxes socials i, sinohiets, perds tota una generació de clients”, afirmaVerb­on.

Janina Rutia, propietàri­a de Monocrom, un petit bistrot de vins naturals obert a Barcelona fa uns tres anys, assegura que l’eina de gestió d’ElTenedor “facilita molt la gestió del restaurant, des de les reserves fins a les comandes, i et proporcion­a una gran quantitat de dades [que són compartide­s amb la plataforma] dels gustos i costums dels clients que t’ajuden a prendre decisions”. En canvi, no utilitzen l’opció de fer ofertes i rebaixes de preus en moments de baix consum, i les reserves a través dela plataforma són limitades .“Ens n’ arriben algunes, però el nostre client és bastant fidel i sol reservar directamen­t per telèfon”, diu.

“La tecnologia ha posat de

 ?? STONE SUB ??
STONE SUB
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain