La Vanguardia (Català) - Diners

Arrossegat­s per l’onada ‘healthy’

Les noves tendències en restauraci­ó estan marcades per l’alimentaci­ó sana i la falta de temps

- A. Gastesi

“Quan els meus pares van obrir el seu primer restaurant vegetarià a Lleida, el 1979, dubto que hi hagués més de 20 vegetarian­s a tota la ciutat”, explica Jordi Barri, conseller delegat del grup Teresa Carles Healthy Foods, fill de Teresa Carles, pionera en la restauraci­ó vegetarian­a a Catalunya. Ara, quan l’onada de l’alimentaci­ó sana s’imposa en el mercat de la restauraci­ó, el grup Teresa Carles té fins a sis establimen­ts amb diverses propostes healthy, des del flexitaria­nisme del Flake & Kale fins al fast good Teresa’s, la majoria aBarcelona, i va facturar més de 12 milions d’euros el 2017. “El nostre primer èxit quan el 2011 vam obrir el Teresa Carles a Barcelona va ser atreure clients no vegetarian­s; allà vam veure que elmenjar sa podia donar més de si, que tenia recorregut”, explica Jordi Barri.

Des d’aleshores, i inspirats en les tendències healthy que Barri ha captat en els seus viatges a la Costa Est dels EUA i altres temples de la vida sana, han desenvolup­at diversos locals de conceptes nous: un de flexitaria­nisme, un en què tots els plats de la carta són sense gluten, un de fast food de sucs cold press i hamburgues­es veganes, i fins i tot una cafeteria amb propostes per portar i sucs naturals a la flag ship store d’H&M al passeig de Gràcia.

“El canvi més radical en la indústria de l’alimentaci­ó ha tingut lloc els últims tres o quatre anys, quan la vocació per cuidar-se ha revolucion­at els hàbits de consum”, explica MartaMarín, professora d’estètica i tendències a l’escola Blanquerna de laUniversi­tat Ramon Llull i que imparteix part del programa Design restaurant experience del BCD. “Cada vegada hi ha més consumidor­s que es declaren vegans –fins i tot un 35% en edats entre 18 i 30 anys– i les seves preferènci­es es colen en l’oferta de restauraci­ó”, diu Marín. Els nous hàbits de vida saludable s’estenen per tot el sector, no són tan sols indústries de veta de mercat. “Cada vegada hi ha més restaurant­s que ofereixen plats vegans a la carta, i també apareixen més establimen­ts especialit­zats, tant en restauraci­ó com en pastisseri­a o fleca”, diu Marín. I esmenta una pastisseri­a especialit­zada a Berlín, una de les meques europees del veganisme, en què proliferen locals i llocs webs dedicats a aquest mercat com Vegan Berlín.

També la falta de temps i l’evolució dels costums marquen algunes de les fórmules d’èxit actuals, com les barres d’amanides o els poke bowls, venuts com a menjar sa i ràpid i que proliferen en zones d’oficines. “En moments de canvi i crisi, el consumidor se’n va als extrems: triomfa tant el fast good com l’slow food, o de vegades

Molts restaurant­s ja ofereixen plats vegans com una opció més dins la carta

En moments de crisi, triomfen els extrems: anem del ‘fast good’ a l’‘slow food’

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain