La Vanguardia (Català) - Diners

De la vella borsa a l’economia digital

- Robert Tornabell

Al’últim article destacàvem que un refreda ta W all S t re et provoca una pneumònia a Europa. L’Ibex35 perdun13,08% enunanyi l’ Euro S to x x 600 tendeix al mínim del desembre del 2016. El millor és tenir carteres diversific­ades, però estàvem acostumats que quan la marea pujava to tesles embarcacio­ns pujaven. La liquiditat dels bancs centrals era una marea prolongada, però, després del cicle alcista més llarg dela històriade­S&P500, al febrer h iva haver vendes massives de bons del Tresor i amb un“índex dela por” per sota del amitjanava arribara 50. En la següent venda massiva de bons, aquest mes, es va disparar l’ alarma quan labors a de Filadèlfia, on cotitzen els fabricants­dexips, vacaureun7% enunasessi­ó i després a Nas da q va tenir pèrdues el millor dela Vall del Silici.

Vivim en l’ economia digital, i aviat un cotxe valdrà més pels components digitals que perla tracció. El competidor d’ In telen components, AMD, vaperdreun­20% i elsquefabr­iquen servidorsp­erals gegantsdel­a Vall del Silicivanv­iure retallades importants. Eldivendre­s26el Financial Tim es destaca vaque en una dècada hem tingut volatilita­ts de tot amena, però aquesta és única, perquè per primera vegada en molt de temps tots els actius on espot invertir aquest any estan en númerosver­mells. Unacosaés elpreud’una acció, iunaaltra, elvalor. Elpreuvari­aambel cicle. En una borsa a l’ alça el determina l’ inversor més exigent. En una borsa alabaixa, hi influeix elméstemor­ós. Elqueconvé­és guiar-se pel valor, accions de baix preu respecte dels eu valor comptable.

Les bones notícies són que els fabricants europeus i asiàtics de components digital ses beneficien de l’ augment d eles vendes dels cotx esque produeixen Alemanya, França, Regne Unit, Suècia i Espanya. Aran o estrac t adela bombolla de lesdotcom, sinóquetot es digitalitz­a i serà lanova font de creació de valor ales borses. La fàbrica alemanya Si l troni c de semiconduc­tors s’ expandeix, i els productors de robots d’ Itàlia, Suïssa, Alemanya i el Japó també.

En la roda de premsa del B CE del dia 25, Drag hi va ser taxatiu: la incertesa perles guerres comercials augmenta la volatilita­t d eles borses, i és necessariq­ueels països facin frontaaque­stes pertorbaci­ons. El mandat del B CE noli permet intervenir en borsa, però sí que recomprarà els bons corporatiu sal venciment, fins i tot quan la seva política d’ injeccions de liquiditat s’ acaba el desembred’aquest any, peròdeixan­t als periodiste­s la frasequeva­salvar l’euro el juliol del2012. Per concloure, lavella bors adon apas a l’ economia digital, però les ruptures tecnològiq­ues necessiten un temps d’ adaptació perquè el risc baixi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain