La Vanguardia (Català) - Diners

Construir edificis amb una mirada científica

El concepte arquitectò­nic Haus cuida l’eficiència energètica i evita la toxicitat

- Lorena Farràs Pérez

La ciència és una gran aliada de la humanitat, però fins fa poc s’ha construït principalm­ent sense tenir-la en compte. El concepte arquitectò­nic Haus proposa crear edificis amb una mirada científica, adaptant-los a l’entorn, amb l’objectiu d’aconseguir construcci­ons més saludables per a les persones i el planeta. H aus neix després d’ uns quants anys d’ investigac­ió continuada i ambla voluntat de transforma rel sector dela construcci­ó. És fruit dela unió dela gestoria de projectes constructi­us Mar cove, el despatx d’arquitectu­ra Bailo Rull i un grup d’ especialis­tes multi disciplina­ris liderats per Ricard Santamaria.

L asos ten ibi li tat és un dels tres pilars d’ aquest nou concepte arquitectò­nic, que j até la primera construcci­ó acabada, una promoció d’habitatge col·lectiu ubicada a Sant Cugat del Vallès i batejada am bel nom d’ Espai Natura .“Construïm pensant en el confort lluminós, tèrmic o acústic d’ avui, però sense que aquest confort posi en perill la possibilit­at d’aconseguir els mateixos nivells de conforten el futur, d’aquí 50 anys”, explica Santamaria, director deHaus, una empresa creada per impulsar aquesta nova manera de construir. En aquest sentit, s’ aposta per l’ eficiència energètica enforma d’ un bon aïllament tèrmic, per exemple. També s’ ha optat perla utilitzaci­ó de proveïdors i materials de proximitat, i així s’han evitat grans desplaçame­nts en benefici del medi ambient.

La sensibilit­at per la salut és el segon pilar sobre el qual se sustenta H aus. Els edificis són plens d’ enemics invisibles, des dels camps elèctrics i magnètics fin sala qualitat de l’aire i l’aigua. Per fer-hi front, s’han instal·lat sistemes que vetllen per la qualitat de l’aire i l’aigua i s’ha minimitzat l’impacte dels camps elèctrics imagnètics, i tambéla toxicitat de les pintures gràcies a l’ús d’alternativ­es més naturals. Haus s’emmarca en el corrent de tendències arquitectò­niques en alça, com la bioconstru­cció o la bioarquite­ctura. “Posem les persones i la seva salut i el seu benestar al centre”, indica el directorde l’empresa.

El tercer pilar de Haus és l’excel·lència. “Són construcci­ons úniques, d’un gran valor afegit i que s’adapten a l’entorn”, explica Manuel Bailo, arquitecte de Bailo Rull. Els habitatges d’ Espai Natura tenen piscina, una zona enjardinad­a amb espècies autòctones del paisatge del Vallès, unaàreadej­ocs infantils iun hort que es rega amb aigües pluvials.

Però l agran quimera de Ha usés la millora contínua, fins a aconseguir que els edificis no consumeixi­n energia externa o siguin completame­nt segurs per als habitants. En el seu afany per la ciència i la investigac­ió, Haus haurà destinat 150.000 euros en R+D al final del seu primer exercici de vida, iapartir d’ara preveu dedicar un terç dels beneficis de l’empresa a aquesta partida.

En el marc de la seva aposta per l’R+D, Haus ha participat en el projecte Innotec per estudiar com es veu afectada la capacitat regenerati­va del procés dels on perla concentrac­ió d eCO en l’ ai reque respirem. L’ empresa també ha particip aten el projecte europeu HouseFull, liderat per l’institut tecnològic català Leitat. Finalment, participa en un projecte d’ investigac­ió que duat erme el G re e nB ui l din g Cou n c i l Es pañ a per estudiar quins són els paràmetres i els criteris mesurables per establir el grau de salubritat d’un edifici.

Actualment hi ha 14 edificisHa­us en construcci­ó aEspanya. Fundada aquest mateix any, l’ empres apreveu facturar prop de 9 milions d’ eurosen el període 2019-2022 gràcies a la gestió de projectes per un valor totalde95m­ilions d’euros.

 ?? HAUS ??
HAUS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain