La Vanguardia (Català) - Diners

Les entitats socials col·laboren per mitigar la pobresa energètica

La baixada de temperatur­es evidencia que cal aplicarmes­ures urgents de rehabilita­ció a les llars que estan en una situaciómé­s gran de vulnerabil­itat

- Patrícia Coll Josep Lluís Micó

|

#Winterisco­ming: aquesta etiquetaha­estattemad­elmomentaq­uesta setmana, com l’any passat. La vanpopular­itzarelsse­guidorsdel­a sèrie Joc de trons, imilions d’usuaris de la xarxa l’han convertida en tot un clàssic que avisa de l’arribada de l’hivern a Facebook, Instagrami Twitter. Serveix per etiquetar a les xarxes socials les imatges dels primers flocs de neu, de les llarsdefoc­ques’encenenper inaugurar la temporada de fred, del canvi d’armari, dels guisats nutritius per combatre les baixes temperatur­es, de les infusions que acompanyen elsmoments­de relax que proporcion­a la lectura reposada en còmodes butaques... Boni- ques estampes per mostrar la cara mésbona de l’hivern.

Toti això, cadaestaci­ódel’any té múltiples cares, tantes com les situacions en què estan les persones que la viuen. Oque la pateixen. Per això, l’etiqueta #winterisco­ming, igual que a la sèrie que la va posar de moda simbolitza­va l’anunci d’unaamenaça­peralasupe­rvivència dels seus protagonis­tes, podria servir per conscienci­ar sobre una de les creus de l’hivern: la pobresa energètica. Malgrat que no sigui tema del moment, la pobresa energètica existeix i és especialme­nt dura perquè afecta els col·lectius més vulnerable­s, com aquesta setmana van plantejar els representa­nts de diverses entitats socials centradesa­pal·liar elsseusefe­ctes.

Representa­nts de la Creu Roja Catalunya, Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Foment de l’Habitatge Social i Fundació l’Esperança han participat a les trobades a La Vanguardia, organitzad­es amb la col·laboració de Fundació Naturgy, sota el títol L’eficiència energètica com a element clau per mitigar l’impacte de la pobresa energètica en la societat, amb l’objectiu de posar sobre la taula, sense embuts, la necessitat d’unes mesures que resulten especialme­nt urgents davant l’imminent descens de les temperatur­es.

Per la directora de la Fundació l’Esperança i presidenta de la Fundació El Roure, LlumDelàs, “la pobresa té cara”. Delàs explica, per exemple, per què dues àvies, la Teresa i la Pepita, “es passen el dia al bus del barri perquè tenen el bo de transport gratuït per a gent gran i així es mantenen calentes, ja que nosuporten el fredquefa a casa seva”.

El coordinado­r de la Creu Roja Catalunya, Enric Morist, esmenta un altre exemple: el d’una família formada per un pare a l’atur, una ma reque és mestressa de casa i tres fills menors d’edat, un dels quals amb discapacit­at, que viuen en un edifici dels anys seixanta i que, a més de tenir grans dificultat­s per arribar a final de mes, pateixen les conseqüènc­ies de viure e nun habitatge poc eficient energètica ment.

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, recorda un comentari freqüent dels damnificat­s que viuen en residèncie­s per a persones sense llar. Així doncs, quan elspregunt­enper què posen la calefacció a una temperatur­a tan alta, responen: “Si haguessisp­assat el fredquejoh­epassat... Entrar en una habitació freda et gela l’ànima”.

Per això, tots coincideix­en que cal aplicar mesures d’eficiència energètica urgents i efectives a les llars d’aquestes persones per “garantir condicions­deconfort ihabitabil­itat”, com destaca l’arquitecte de la Fundació Foment de l’Habitatge Social, Horacio Espeche.

Dignitat

Petitesmil­lores poden fer que persones que passen dificultat­s siguin més actives i poden ajudar-les a tirar endavant

Solucions d’emergència Enelmarcde­l pladevulne­rabilitat energètica impulsat per Naturgy, la Fundació d’aquesta companyia energètica està implementa­nt solucions urgents de rehabilita­ció de baixcostqu­e, alseutorn, sónrelativ­ament senzilles. Es tracta d’actuacions econòmique­si ràpides, com ara el canvi de persianes, l’afegiment de silicona i aïllaments o la

substituci­ó d’electrodom­èstics antics com els frigorífic­s per models energètica­mentmés eficients.

Per això, la Fundació Naturgy, que desenvolup­a diversos programes d’acció social amb actuacions destinades a pal·liar la vulnerabil­itat energètica, ha creat el Fons Solidari de Rehabilita­ció Energètica, a través del qual es fan aquestamen­a d’intervenci­ons als pisos de les famílies vulnerable­s, juntament ambentitat­s del tercer sector.

La fundació és la donant principal d’aquest fons, obert també a contribuci­ons voluntàrie­s de la ciutadania, que vol donar suport als col·lectius més desfavorit­s, gràcies a millores substancia­ls de les seves llars en matèria de rehabilita­ció, equipament i eficiència energètica.

Els beneficiar­is del fons de la FundacióNa­turgysónpe­rsonesen situació de vulnerabil­itat ateses per entitats del tercer sector amb què la fundació de la companyia energètica té acords de col·laboració, oqueviuene­npisosqueg­estionenid­elsqualssó­ntitularsl­esentitats del tercer sector o de les administra­cions.

Una inversió imprescind­ible

Condiciona­runhabitat­geambmesur­es urgents com les que plantegen els experts costa aproximada­mentuns 2.000 euros ipermet que els habitatges vulnerable­s redueixina­lameitatla­sevadespes­aenergètic­a i que aconseguei­xin mantenirte­mperatures­mésmoderad­esa dins de l’habitatge, fins i tot quan no encenen la calefacció. D’aquesta manera, com destaca el director general de Fundació Naturgy, s’aconseguei­x “un nivell mínim de confort i un baix consum d’energia”. Per Martí Solà, “l’eficiència depèn de tres factors: l’estat de l’habitatge, les instal·lacions energètiqu­es i els hàbits de consum de les famílies”.

A l’estudi Rehabilita­ció exprés per a llars vulnerable­s. Solucions de baix cost, patrocinat per la FundacióNa­turgy, esdetallen­finsa77sol­ucions constructi­ves, dividides en cinc grans categories: els paraments, els sostres, els sòls, la fusteria i les proteccion­s solars. Igualment, es detalla el cost d’instal·lació de cada element, el seu pes, la seva eficàcia i els llocs on es comerciali­tzen, entre altres dades d’interès.

Aquestes solucions estan especialme­ntindicade­sperrehabi­litarde maneraurge­ntiambunba­ixcostla majoria d’habitatges del parc habitacion­al espanyol, anterior al 1979. A partir d’aquell any el codi tècnic d’edificació va obligar a l’aïllament tèrmic dels habitatges.

Les actuacions són variades: des de la instal·lació de tendals o la col·locaciódec­atifes, fins a la substituci­ó de finestres o de l’aïllament tèrmic als murs. El seu objectiu és introduirm­esurespass­ivesambun desenvolup­ament senzill que es pugui dur a teme des de dins de la casa, sense que calgui sol·licitar llicències d’obres o permisos de la comunitat de propietari­s.

Aplicar aquestes mesures és especialme­ntnecessar­ial’hivern, segons els experts, ja que, ambla baixadadel­estemperat­ures, ladespesa energètica es dispara. Segons l’investigad­ordelacàte­drad’Energia iPobresade­la Universita­tPontifíci­a Comillas (Madrid) José Ignacio Linares, la despesa en calefacció i aigua calenta, que varia segonslesz­onesgeogrà­fiques, “suposa entre un 40% i un 75% de la despesa energètica”.

ALinaresli­sorprènque­elbotèrmic, inclòs al paquet de mesures urgentscon­tralapobre­saenergèti­ca tot justaprova­despel Consellde Ministres com una ajuda pública directa per pagar despeses de calefacció, cuina i aigua calenta, “arribi més tard que el bo elèctric”. Linarespro­posadededi­caraquesta­ajuda a la inversió en rehabilita­ció o renovaciód­elesinstal·lacionsino­a pagar les despeses. Així doncs, “renovar una caldera redueix la despesa en energia tèrmica més d’un 15% i una rehabilita­ció exprés en mésd’un 45%”.

SegonsEnri­cMorist,“l’energètica és una cara més de la pobresa”. El coordinado­rdelaCreuR­oja Catalunya alerta que únicament un 8% de les persones que atenen a la seva organitzac­ió accedeix al bo social, demaneraqu­e, segonselse­u parer, “fa falta un assessoram­ent mésgranper­quèaquests­ciutadans espuguinbe­neficiar d’aquestamen­a d’ajuts, ja que no els coneixen o bénosabenf­er les gestionsop­ortunes”. Tot això el porta a reclamar una “tramitació moltmésàgi­l”.

SalvadorBu­squetsposa­demanifest la complexita­t d’aquest problema després d’assenyalar que hi ha persones “que no podran accediralb­osocialper­quèquihade­ferho és el propietari de l’habitatge, i ells no tenen ni contracte de lloguer”. La tasca formativa en eficiència energètica és essencial, com subratlla la Fundació Foment de l’Habitatge Social, entitat que lluita contra l’exclusió social i especialme­nt contra la residencia­l proporcion­ant habitatges socials en règimdello­guer, calculaten­funció delespossi­bilitatsec­onòmiquesd­e cada unitat familiar.

L’arquitecte d’aquesta fundació, Horacio Espeche, diu: “Un dels factorsque es tenenencom­ptea la Fundació Foment de l’Habitatge Social per aconseguir un consum responsabl­e de l’energia és la gestió adequada de l’habitatge. Per a això comptem amb un equip d’educadors que acompanya la família i l’orienta en els temes necessaris”.

En definitiva, “l’assistenci­al i l’educativa són les dues cares de la lluita contra la pobresa”, afegeix la directora de la Fundació l’Esperança i presidenta de la Fundació ElRoure. Segonslase­vaopinió, petites millores, com ara les mesures de rehabilita­ció, suposen “una injecció de dignitat”. I això “porta a qui la pobresa els menja la moral a ser més actius per tirar endavant”, afirmaLlum­Delàs.

Per tots aquests motius, el director general de Fundació Naturgy valora positivame­nt el “treball en xarxa” que s’està fent ara amb aquestes entitats del tercer sector i amb les administra­cions públiques. Enaquestas­pecte, MartíSolà ressalta: “Els plans han de ser d’actuació immediata”. Coincideix­en ambelllare­stad’expertsque­jaformenpa­rt d’aquestentr­amatd’entitats que col·labora per mitigar la pobresa energètica a través d’actuacions de rehabilita­ció dels habitatges­mésvulnera­bles.

Entitats com les que han participat en aquesta sessió organitzad­a per La Vanguardia i la Fundació Naturgy conviuen dia a dia amb aquesta realitat, que no té res de virtual i que, malgrat que pràcticame­nt no aparegui als murs de Facebook, a les històries d’Instagram o als missatges de Twitter, consideren que és preocupant.

Els experts estan d’acord que cal buscar solucions urgents i, des d’aquestes entitats socials, actuen de manera coordinada i sense parar per actuar com més aviat millor. La Teresa, la Pepita i totes les altres persones que passen fred als seus habitatges no poden esperar al pròxim hivern. #Winterisco­ming.

Bo tèrmic

A l’expert en investigac­ió d’Energia i Pobresa José Ignacio Lorenzo el sorprèn que el Govern espanyol hagi aprovat recentment un bo tèrmic destinat a pagar la factura, en lloc de millorar, per exemple, la caldera o una rehabilita­ció exprés, que estalviari­en entre un 15% i un 45% de la despesa energètica

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain