La Vanguardia (Català) - Diners

L’actiu circulant de l’aigua

- Pau Relat

Enelmónde la gestió de l’aigua per al regadiu o per a usos industrial­s, la prioritat ha d’anar dirigida clarament a fomentar el compromísa­mbel desenvolup­ament sostenible. Per això, des de la impactant creació d’un ministeri anomenat de Transició Ecològica, hemd’exigir que aquest impuls es tradueixi en més incentius tendents a afavorir les condicions necessàrie­s per a l’activació d’un model més sostenible de cara a la gestió d’un recurs valuós pel fet de ser escàs.

Enaquest entorn, l’ecoinnovac­ió se situa comun factor clau per a la competitiv­itat a les empreses. L’entorn empresaria­l immediat acompanya, comdemostr­en indicadors prou encoratjad­ors. Unbon radar és el baròmetre de la innovació que publica anualment Acció i que deixa ben clar que un 55% de les empreses catalanes han innovat durant el 2017 i que un45% han incrementa­t la seva facturació gràcies a aquest fet.

Nohi ha cap mena de dubte que la marea de la innovació forma part de la nova economia que gira al voltant del paradigma de l’economia circular. Avui es poden citar molts exemples d’innovació destinats a arrodonir el cicle de l’optimitzac­ió i l’eficiència en la gestió del recurs hídric, i que generen, alhora, poc impacte per al planeta. Lamentable­ment, encara s’estima que fins a un70% de la superfície mundial de cultiu es rega de manera molt ineficient, quan una gestió adequada de l’aigua pot permetre estalvis d’entre un 30% i un40% en termes econòmics. A hores d’ara no cal insistir en els beneficis que, més enllà de les economies avançades, generaria la proliferac­ió de sistemes intel·ligents de reg per degoteig mitjançant una nova generació de solucions integrals del cicle del cabal hídric.

Sabem que en aquests sistemes hi incidiran els avenços tecnològic­s sobre els quals ara se subjecta la quarta revolució industrial, com l’aplicació d’intel·ligència artificial, big data i IoT, impulsada pelmón digital. Precisamen­t la maneracoml­a indústria i la tecnologia del coneixemen­t se sàpiguen relacionar adequadame­nt determinar­à el futur de la gestió sostenible de l’aigua en el seu doble vessant, com a bé de consum i coma factor de producció.

Per això és rellevant subratllar la importànci­a que suposa que Barcelona circuli en el corrent sostenible gràcies a citescomIw­ater, el Saló Internacio­nal del Cicle Integral de l’Aigua organitzat per la Fira de Barcelona, que acull el Fòrum de l’Economia de l’Aigua, un debat acadèmic independen­t sobre el model de gestió del cicle integral de l’aigua i la seguretat hídrica a llarg termini, com també la gestió econòmica de recursos hídrics a les ciutats, l’agricultur­a i la indústria.

Val la pena reflexiona­r a escala internacio­nal sobre què femambcada gota i comes converteix en un actiu circulant per a l’empresa, les persones i el planeta.

Mala gestió

Un 70% de la superfície mundial de cultiu es rega ineficient­ment i es podria estalviar entre un 30% i un 40% de l’aigua

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain