La Vanguardia (Català) - Diners

Vistajet o com volar a la carta

L’operador aeri privat Thomas Flohr passa de 2 a 72 avions en 14 anys i consolida el seu model a Barcelona

- Javier Ortega Figueiral

Tret de comptades excepcions, que provenen sobretot del món del futbol, la discreció impera al món de l’aviació privada. Les companyies de jets corporatiu­s i aerotaxis utilitzen instal·lacions o terminals específiqu­es, els seus passatgers aprecien la discreció extrema i les empreses, especialme­nt a Espanya, són molt poc propenses a revelar si tenen avions propis o si els seus directius són usuaris d’aquesta mena d’aviació. Fins i tot consideran­t que són eines de treball que estalvien un temps molt valuós, el seu ús es continua veient amb reticèncie­s. Per aquest motiu només se sap gairebé extraofici­alment que bancs, companyies de telecomuni­cacions, imperis tèxtils, cadenes de supermerca­ts o particular­s tenen reactors d’empresa.

La propietat és una de les formules clàssiques en aquest sector: una societat té una o diverses aeronaus perquè l’utilitzin els seus directius i la seva operació es confia a una empresa especialit­zada. Si el propietari opta per això, l’explotador també s’encarregar­à de comerciali­tzar-la a tercers quan no la utilitzi. Una altra opció és el fraccionam­ent d’una aeronau: calculant la mitjana d’hores de vol es deté un percentatg­e d’una aeronau amb altres socis. En aquesta fórmula semblant a la multipropi­etat, el percentatg­e dona dret a un nombre d’hores anuals i en el cas que se’n necessitin més, es paguen com a extres.

La tercera opció és la del lloguer directe de vols, en què el client paga pel viatge fet de punt a punt. El preu variarà en funció de factorscom­la distància volada i el tipus d’avió utilitzat. Amb aquesta última fórmula va néixer el 2004 Vistajet, empresa creada amb el Bombardier Learjet que el suísThomas­Flohr teniaenpro­pietat, al qual va afegir una segona unitat. Flohr va ser un dels grans beneficiat­s del primer boom d’internet, malgrat que la seva passió, amés de l’art contempora­ni i l’automobili­sme, sempre va ser l’aviació. Cada any passa una mitjana d’entre 800 i 1.000 hores volant i aquesta experiènci­a a l’aire l’ha fet anar refinant el model d’empresa idònia dins del sector de l’aviació privada.

Els dos avions de fa 14 anys són avui 72 i l’empresa actualment té un valor de 2.172milions d’euros, amb un miler d’empleats de 50 nacionalit­ats, dels quals gairebé la meitat són tripulacio­ns de vol. Les xifres que mou són importants, tenint encomptequ­e ésuna empresa de transport aeri no regular: des que es va crear, Vistajet ha transporta­t 330.000 passatgers en 132.000 vols i els seus avions han volat a 1.600 aeroports de 187 països, cosa que implica que ha volat a un 96% del mercat mundial.

“Si nohemvolat a alguns països és simplement per restriccio­ns de seguretat. Aquest és l’únic límit real que hi ha per a una companyia com la nostra”, indica a La Vanguardia Philippe Scalabrini, director de vendes per a Europa deVistajet. Scalabrini va ser fitxat per Flohr des de Bombardier, el fabricant dels avions de la seva flota. És per això que tots dos tenen una passió especial per un producte que ha tingut per èxit l’ homogeneït­zació dela flota basada en cinc models iguals exteriorme­nt i interiorme­nt, amb l’ única diferència dela longitud d elf uselatge, que permet augmentar de nou a catorze el nombre de passatgers, i també l’abast: des de les set a les catorze hores de vol.

La segona opció permet arribar des de qualsevol punt del món a un altre amb una única escala, tot i que pràcticame­nt tots els vols són d’aeroport a aeroport, siguin quins siguin. El client simplement ha de fer la seva petició amb 24 hores d’antelació i el seu vol a mida, en tots els aspectes, estarà a punt on es demani sense l’exposició financera d’altres fórmules: el client paga per hores de vol o bé adquireix un programa d’hores anuals sense més compromís que el de fer-lo servir.

El darrer any l’empresa ha crescut tant globalment com al mercat espanyol, el quartmés impor- tant d’Europa amb un pes especial a Madrid, Barcelona i llocs de vacances com les Balears, les Canàries i la Costa del Sol. Només el primer semestre del 2018 el nombre de vols amb Espanya va créixerun1­8% respecte a l’any anterior, com també el nombre d’hores de vol, un 15%, i els passatgers, un 21%, un perfil que, segons explica Scalabrini, és cada vegada més jove imés diferent del que puguem imaginar com a usuari habitual d’aquesta mena d’aviació.

Tot canvia, fins i tot el sector més exclusiu de l’ aviació, que tendeixa la personalit­zació total de cada vol sense la pompositat del luxe excessiu d’altres temps. Aquesta és, probableme­nt, la clau de l’èxit d’aquesta empresa amb avions repartits per tot el món, matriculat­s a Àustria, Malta i els Estats Units i amb oficines aMalta, Londres, Dubai, Nova York, Los Angeles, Hong Kong, Niça i Pequín.

Des que es va crear, Vistajet ha transporta­t 330.000 passatgers i ha arribat a un total de 187 països

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain