La Vanguardia (Català) - Diners

Intel·ligència artificial

- Mercat de l’art Llucià Homs

Aquest complex mercat de l’art no deixa de sorprendre’ns. I no sempre agradablem­ent. Si la setmana passada reflexionà­vem sobre la destrucció de l’obra de Banksy, aquests dies ens arriba la notícia queChristi­e’s NovaYork ha subhastat el que se n’ha dit el primer retrat creat a través d’un algoritme, és a dir, per intel·ligència artificial.

Diguem-ho alt i clar: és un nyap. Unnyap, però, que es va vendre per la gens menyspreab­le quan- titat de 432.500 dòlars (ambcomissi­ons), unes 40 vegades el preu de sortida. La casa de subhastes explica que l’obra, Retrat d’Edmond Belamy (2018), la van programar tres joves techies francesos que s’anomenen Obvious i que admeten que no saben res d’art més enllà de programar un ordinador perquè generi “art”. Al darrere de tot plegat, una intricada història d’apropiació de codis font que taca encara més la seva autoria i que els va portar a decidir no patentar el codi.

El que es coneixcoma art generatiu no és gens nou, i el reclam de la casa de subhastes, que parla d’art realitzat sense intervenci­ó d’un artista humà, no és més que una fal·làcia, ja que aquest col·lectiu va triar la col·lecció d’imatges sobre les quals va treballar l’algoritme. Per poc que se’n sàpiga, de media art, es poden esmentar una infinitat de creacions molt més interessan­ts, com Orogenesis, el brillant projecte del fotògraf Joan Fontcubert­a, o treballs de la recent exposició Artistes i Robots al Grand Palais de París.

Aquesta venda ha servit amolts per dir que la IA ha arribat al mercat de l’art, i pot ser que hi hagi un cert interès, però el debat sobre l’autoria de les obres, el copyright i els conflictes sobre apropiació d’imatges encara crea massa controvèrs­ia perquè els col·leccionist­es trobin la seguretat necessària per invertir-hi seriosamen­t.

La IA arriba al mercat de l’art, però falta seguretat per al col·leccionist­a

 ??  ?? El nyap La referència a l’algoritme de l’obra apareix al marge dret, com si fos la signatura de l’artista
El nyap La referència a l’algoritme de l’obra apareix al marge dret, com si fos la signatura de l’artista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain