La Vanguardia (Català) - Diners

CRÍTICA D’ART LA FLUÏDESA DELS OCELLS

- Juan Bufill

Masao Yamamoto Fotografia | Valid Foto BCN | Barcelona | Fins al 25 de gener del 2019 | Preus de

1.200 a 14.000 euros |

Tel. 93-486-98-06

Vaig descobrir l’obra fotogràfic­a de Ma sa o Y am amoto gràcies a una exposició col·lectiva que va presentarK­owasa Gallery l’any 2009, titulada Espais imaginaris.

Era la primera presentaci­ó a Barcelona d’aquest fotògraf japonès, en aquellmome­ntmolt menysconeg­ut a Europa que ara. Ja llavors, però, el vaig destacar en una crònicacom­el millor d’aquella selecció. Després ha estat la galeria Valid FotoBCNla que ha difós idefensat la seva esplèndida i exquisida obra.

Ma sa o Y am amoto treballa sempre amb tècniques químiques, no digitals, i gairebé sempreen blanc i negre. Tècnicamen­t és virtuós, però amés en el seu cas la profundita­t de visió està a l’altura, especialme­nt quan s’expressa mitjançant paisatges i figures naturals abans que mitjançant codis culturals. Al seu primer llibre editat al nostre país hi haviauntex­t de l’editor i escriptor Jacobo Siruela.

Laseva obra desperta la contemplac­ió. S’allunya, doncs, radicalmen­t de les actituds que avui premien les institucio­ns i el mercat de l’art, en què prevalen els discursos ideològics obvis i les estètiques prêt-à-porter. Opitjor encara: el sensaciona­lisme o la crua llei del dòlar, en què importa el preu ino el valor artístic.

Enl’exposició hi predominen les fotos d’ocells, retrats individual­s ode grup, o fins i tot presències en forma de vol llunyà. Els ocells, coml’aigua i com l’aire, evoquen fluïdesa i llibertat de moviments, però tambérepre­senten una certa estranyesa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain