La Vanguardia (Català) - Diners

Els bancs humanitzen la tecnologia per adaptar-se a l’era digital

Una dècada després de la crisi de Lehman Brothers i de la irrupció dels telèfons intel·ligents, el sector aborda una profunda transforma­ció

- Patrícia Coll Josep Lluís Micó

La història centenària dels grans bancs va fer un tomb fa deu anys. La fallida del gegant financer dels Estats Units Lehman Brothers va desencaden­ar la crisi econòmica mundial més important des del crac del 29 i va estar a punt de fer tremolar els fonaments que sostenen el sistema. En paral·lel, la ràpida expansió dels telèfons intel·ligents després del llançament del primer iPhone d’Apple va originar un canvi de paradigma cap a la digitalitz­ació de la comunicaci­ó, els negocis i la societat en conjunt.

Una dècada després d’aquest punt d’inflexió, Espanya està emprenent una reforma del seu sis- tema financer sense precedents, en la qual s’ha posat en marxa la unió bancària. L’imparable procés de canvi digital es desenvolup­a alhora que es complica l’escenari internacio­nal en què operen els grans bancs, molt més difícil d’entendre en un entorn global com l’actual.

Com assenyala el soci responsabl­e del sector financer de KPMG EMA i soci principal de KMPG Abogados, Francisco Uría, “el context no pot ser més complex, des de molts punts de vista: baixos tipus d’interès, un escenari geopolític desconegut, canvis regulatori­s sense precedents, massa favorables als nous actors, i la transfor- mació digital a gran velocitat”.

KPMG és l’amfitrió dels Diàlegs de Futur amb La Vanguardia, que amb el lema “Eficiència, transforma­ció digital i rendibilit­at” ha aplegat a la redacció del diari els responsabl­es de transforma­ció digital de quatre grans entitats bancàries per debatre sobre les seves prioritats estratègiq­ues.

El director general adjunt i director de transforma­ció de negocis i màrqueting de Banc Sabadell, Manuel Tresánchez, reconeix que el sector té al davant “la tempesta perfecta”. Respecte al repte de la transforma­ció digital, Tresánchez recorda que els bancs “sempre han estat nodes de relació” i destaca que el que canvia “és la manera en què se sustenta aquesta relació”. En vista del nou escenari, Banc Sabadell aposta per “tres palanques: eficiència, productivi­tat comercial i experiènci­a del client”, de manera que impulsa una “transforma­ció de les persones”, com la defineix

Criptomone­des

Els grans bancs participen en plataforme­s ‘blockchain’ per explorar les possibilit­ats que tenen i destaquen que hanmillora­t en seguretat i transparèn­cia

el director general adjunt.

Amés de la integració de Banco Popular, el Santander afronta un altre projecte de gran envergadur­a: el canvi digital. Segons el director de banca digital i innovació de Santander Espanya, Luis Colorado, en aquest fenomen imparable, “la tecnologia és un habilitado­r, però el més important és la transforma­ció de les persones i dels processos”.

La clau de futur, pel director de banca digital del Santander, és trobar “el punt d’integració entre l’àmbit físic, l’àmbit digital i el canal remot” i “humanitzar la tecnologia”. En aquest punt, subratlla que cal tenir en compte que “no tothom és nadiu digital”.

Des de CaixaBank, el director de màrqueting, Xavier Mas, destaca que el valor més preuat “és la confiança dels clients”. En vista dels desafiamen­ts que obre la transforma­ció digital, CaixaBank treballa en diverses línies: “La segmentaci­ó per oferir un servei més especialit­zat i omnicanal, per a particular­s i empreses de

Cibersegur­etat

Cal una gran inversió i la cooperació publicopri­vada per fer front a les amenaces que s’entreveuen per garantir les dades i transaccio­ns

tota mena, de start-ups a grans corporacio­ns; l’establimen­t de relacions personals que perdurin, ja sigui per la presència física o per altres mecanismes; i el canvi cultural intern, amb equips multidisci­plinaris que generin velocitat i agilitat”.

BBVA, segons el director adjunt de transforma­ció digital, Raúl Pérez, ha iniciat un “profund canvi en tots els àmbits que requereix molta generosita­t en un nou context amb l’objectiu de ser una empresa omnicanal basada en les dades”. Pérez assegura que és molt important “acompanyar el client en el dia a dia, i en els moments importants, sense que hi trobi ruptures” i “construir experiènci­es úniques allà on sigui l’usuari, que avui és al mòbil, ja que s’hi passa quatre hores imitja al dia”. Per aquesta raó, ressalta: “Si ets al mòbil, ets amb el client”.

Regulació, competènci­a i cooperació

La tecnologia digital ha propiciat la disrupció en molts sectors, també en el de la intermedia­ció financera. Entre els nous competidor­s de la banca, hi ha els anomenats players (jugadors), segons el llenguatge de la nova economia. Entre aquests jugadors destaquen les fintechs ( empreses

emergents), unes start-ups especialit­zades a oferir serveis financers. En el seu cas, el component digital forma part del seu origen, de la seva arrel. No s’han d’adaptar al nou entorn perquè ja hi han nascut.

Les fintechs, però, no són els únics players que han entrat en el terreny en què fins ara es movien gairebé en solitari els grans referents del sector bancari. Amés de les empreses emergents, els gegants tecnològic­s, coneguts com a bigtechs, es transforme­n de manera accelerada en enormes plataforme­s que ingressen en totes les activitats econòmique­s.

Els players es converteix­en molt sovint en frenemies, un neologisme format per les paraules angleses friend ( amic) i enemy ( enemic) i que serveix per descriure la relació entre empreses que poden actuar alhora com a aliades i competidor­es.

Per Ciscu Gibert, soci responsabl­e de KPMG a Catalunya, ens trobem amb una “dinàmica en què conviuen dos mons molt diferents”, amb una “clara dicotomia entre un entorn regulat, la banca, i un altre que no ho està tant, el de les fintechs”. Gibert considera que, de vegades, “la regulació pressiona en sentits oposats, i un cas tangible d’aquesta contradicc­ió és l’univers de les dades, en què l’RGPD obliga a mantenir-los sota confidenci­alitat i la PSD2 porta a compartir-los”.

Per primera vegada, la nova regulació imposa al banc que permeti l’accés de tercers (com comerços o altres empreses financeres) als comptes de pagaments dels seus clients si aquests clients ho autoritzen, i també a l’inici dels pagaments en nom seu. Totes aquestes possibilit­ats obren l’accés a les dades dels clients bancaris a altres entitats quan l’usuari ho autoritzi.

Amb aquestes regles del joc, Francisco Uría creu que els bancs “s’enfronten a un ecosistema de prestació de serveis financers que està canviant, amb les fin

techs, és a dir, empreses emergents que utilitzen la tecnologia per oferir serveis financers innovadors, i la nova espècie que encara ha d’arribar al sistema, això és, les bigtechs, grans companyies tecnològiq­ues com Google, Apple, Facebook i Amazon”.

Tenint al cap aquests nous competidor­s, el director de màrqueting de CaixaBank diu que “bona part de la innovació també recau en les fintechs”. Tot i això, matisa que els clients els tenen els bancs”. Per això considera que el que han de fer aquestes entitats “és col·laborar-hi”. “Si som capaços de fer-ho –argumenta–, es donarà una simbiosi beneficios­a, tant per a les fintechs com per a la banca”. Així i tot, perquè això passi, com adverteix Xavier Mas, “la regulació ha de permetre aquestes aliances”.

El director adjunt de transforma­ció digital del BBVA es manté en la mateixa línia: “Cal parlar de tu a tu amb les fintechs, sobre col·laboració i construcci­ó”. Raúl Pérez es mostra convençut que “la innovació oberta és vital”, ja que, a parer seu, cal “modificar les estructure­s per dur a terme aquella col·laboració”. Igualment, alerta que “la regulació ha d’acompanyar aquests canvis”.

Des de Banc Sabadell, el director general adjunt i director de transforma­ció de negocis i màrqueting detalla que aquesta col·laboració necessita dos ingredient­s: d’una banda, “una regulació que la propiciï” i, de l’altra, “una actitud oberta”. Manuel Tresánchez afegeix que “els bancs, precisamen­t perquè són nodes, sempre han complert amb exigències regulatòri­es” i que la clau en aquest context és “identifica­r i defensar la relació amb els clients”. Per aconseguir aquest escenari de cooperació, en bene- fici del client, Ciscu Gibert proposa que no es reguli l’entitat, “sinó l’activitat” que es du a terme.

Com explica el director de banca digital i innovació de Santander Espanya, la seva entitat veu els nous players amb qui es relaciona el client financer com a “col·laboradors necessaris”. Per això, Luis Colorado arriba a la conclusió que, en el context actual, en què operen grans bancs com el seu, tothom va en la direcció i han de cooperar, ja que, a la fi, “l’experiènci­a del client és el fonamental”.

Amés d’aprofundir en aquestes fórmules de col·laboració amb les

fintechs, els grans bancs participen en plataforme­s blockchain (cadena de blocs), amb l’objectiu d’explorar-les tan bé com sigui possible. Una blockchain és una tecnologia de comptabili­tat distribuïd­a basada, com indica el nom mateix, en una cadena de blocs que descentral­itza les transaccio­ns financeres. Els clients d’aquestes plataforme­s fan servir per dur a terme pagaments les anomenades criptomone­des, entre les que destaquen el bitcoin i l’ether.

Raúl Pérez, director adjunt de transforma­ció digital del BBVA, observa la següent coincidènc­ia: “La blockchain va néixer alhora que l’iPhone i, si bé no ha anat a la mateixa velocitat, des del 2017 i, en especial, el 2018, ha adquirit un gran protagonis­me”. En el cas del BBVA, Pérez explica que han començat a fer “proves reals” i a “veure les bondats que té, com ara la seguretat, l’eficiència, la transparèn­cia i la rapidesa, i les capacitats de la blockchain, per exemple, per transferir diners d’un continent a d’altres o la signatura de contractes”.

CaixaBank participa en plataforme­s blockchain capdavante­res. El director de màrqueting, Xavier Mas, considera que “serà una bona ajuda en el futur”. De fet, té ben presents els avantatges que ofereix actualment per fer més àgils les transferèn­cies internacio­nals.

El director general adjunt i responsabl­e de transforma­ció de negocis imàrquetin­g de Banc Sabadell, Manuel Tresánchez, augura que la blockchain tindrà “molt recorregut” en àmbits que ara ni tan sols ens imaginem, i afegeix: “Estem assistint a una forta i rapidíssim­a dissolució de les fronteres entre sectors”.

La cibersegur­etat és un altre dels grans reptes que afronta el sector bancari en el seu procés de transforma­ció digital. Aquí també és clau la cooperació. Segons Francisco Uría, soci responsabl­e del sector financer de KPMG EMA i soci principal de KMPG Abogados, la protecció de les operacions a la xarxa obliga els bancs a assumir una “enorme inversió”, de manera que s’imposa la col·laboració “entre entitats publicopri­vades per combatre plegades les amenaces” que es presentin.

El resum d’Uría és aquest: “Anem cap a un món en què els prestadors de serveis financers seran infinits”. Les incògnites per revelar augmenten dia a dia. A quines noves integracio­ns en el sistema financer donarà lloc tot aquest procés? Quins seran els pròxims moviments de les fin

techs i els gegants tecnològic­s en l’àmbit financer? Quin recorregut acabarà tenint la blockchain i les criptomone­des? Funcionarà la incipient col·laboració entre l’ecosistema tecnològic i els grans bancs fins a arribar a la simbiosi? De quina manera s’establiran les normes en aquest complex nou sistema financer?

Cal que bancs i ‘fintechs’ parlin de tu a tu, però falta que es faciliti una regulació

S’imposen les operacions amb criptomone­des i obren un univers desconegut

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Els ponents, fotografia­ts amb la moderadora del debat, Patrícia Coll
ANA JIMÉNEZ Els ponents, fotografia­ts amb la moderadora del debat, Patrícia Coll

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain