La Vanguardia (Català) - Diners

Els inversors aguanten la crisi

Els fons acumulen una pèrduamitj­ana d’un 3% des de principis d’any i un 2,3% només a l’octubre

- Primo González

Gairebé 7.000 milions d’euros van perdre els inversors dels fons d’inversió durant el mes d’octubre passat, un dels mesos més nefastos en la història dels mercats i d’aquests instrument­s d’inversió, ja que les caigudes de preu dels actius van ser generalitz­ades, tant en la renda variable com en la renda fixa i en la gairebé totalitat de les destinacio­ns de la inversió.

Lacris i dels mercats va provocar abundants pèrdues en els fons d’inversió, però els inversors han suportat el xàfec amb estoïcisme ja que amb prou feines van sortir diners, només 175 milions d’euros, entornd’un40% menysqueel­mes anterior. En els deu primers mesos de l’any, en els fons hi han entrat 11.700 milions d’euros.

Les rendibilit­ats de tots els tipus de fons es van tenyir de vermell el mes d’octubre, cosa que implica que en els deu primers mesos de l’any, el rendiment acumulat s’ha tornat també negatiu. Només a l’octubre, els fons han perdut en conjunt un 2,27% del seu valor, fet que eleva fins al 2,99% la pèrdua global acumulada en el conjunt dels deu primers mesos de l’any.

Tot i que cap tipus de fons no s’ha salvatde les pèrdues durant el m espassat, els càstigs més contundent sels van experiment­ar els fons de risc, en especial els que inverteixe­n en la borsa espanyola, amb un 8,79% de pèrdua el mes, i els de borses internacio­nals, que en conjunt van perdre un 6,75%, si bé dins d’aquests últims hi ha alguns segments que han pogut trampejar el temporal amb millor fortuna, com els fons especialit­zats a la borsa dels Estats Units, amb un guanymitjà de gairebé un 2%, o els fons sectorials especialit­zats en companyies tecnològiq­ues odelmónde la sanitat. Aquests últims mantenen un rendiment mitjà superior aun7%.

La recerca de refugis gairebé no ha donat opcions rellevants, a menysqueno­siguin els nínxols de renda variable dels Estats Units. Però els fons de perfil netament

A l’octubre no hi va haver desbandada d’inversors tot i els 7.000 milions de pèrdues

defensiu han presentat pèrdues generalitz­ades. Els fons de retorn absolut van perdre un 1% de mitjana al mesi acumule nun 2,71% en els deu primers mesos de l’any. Ni els garantits ni els de gestió passiva no han trobat una recompensa més bona. I els de renda fixa tampoc nova n aconseguir salvar-sede les pèrdues. Fin sit o tels fons monetaris, els més estables en els seus tipus, continuen acusant el mal moment dels mercats monetaris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain