La Vanguardia (Català) - Diners

Els reis del gas natural

El gas natural comprimit ofereix un procés de combustió molt estalviado­r

- Ramon Ortiz

El grup Volkswagen treballa de forma paral·lela en diferents solucions de mobilitat ecològica. Una de lesmés atractives actualment són les versions que poden funcionar amb gas natural comprimit (GNC), i dos models de gran èxit comercial, com són el Seat Ibiza i elVWPolo, disposen en la seva gamma d’aquest tipus d’oferta. Es tracta d’una tecnologia híbrida que combina el gas natural amb la gasolina.

Un valor afegit és que els dos automòbils són de fabricació nacional: l’Ibiza es produeix a la planta barcelonin­a de Martorell, mentre queel Polo es munta, com d’altres models, a la fàbrica que Volkswagen té a Navarra.

El Seat Ibiza TGI està disponible en totes les versions d’acabat del model, incloent l’esportiu FR. Al contrari, Volkswagen ha optat per oferir aquesta versió GNC en un únic nivell d’acabat, el bàsic de la gamma denominat Edition.

Els dos vehicles compten amb un motor gasolina d’un litre, de tres cilindres, amb potència de 90 CV. Aquest eficient propulsor utilitza sempre el gas natural com a combustibl­e principal, exceptuant si la temperatur­a del líquid refrigeran­t és inferior a 10ºC, moment en què el motor s’engega en gasolina i inicia un procés d’escalfamen­t de les vàlvules d’injecció de gas, abans de l’accionamen­t automàtic del circuit de GNC.

Tant l’Ibiza com el Polo funcionen amb gas natural i quan s’esgota la reserva d’aquest combustibl­e, passen a utilitzar de forma automàtica la gasolina, sense que el conductor percebi cap diferència en prestacion­s o dinamisme. Tots dos destaquen per la seva extraordin­ària autonomia: la firma espanyola anuncia 1.194 km, i VWafirma que és possible recórrer fins a 1.190 km.

L’Ibiza incorpora un dipòsit de gas de 13 quilos. Existeix una versió FR EcoPlus que ofereix informació doble a prop de les dades de consums i recorregut­s realitzats, en funció del tipus de combustibl­e utilitzat. En el cas del Volkswagen, el dipòsit de gas natural té una capacitat d’11,6 quilos.

La tecnologia híbrida d’aquests automòbils permet reduir consums i emissions contaminan­ts de CO

Vocació estalviado­ra

Aquests automòbils estan pensats per a conductors d’alta consciènci­a ecològica, sense elevades ambicions de rendiment. Les versions GNC d’Ibiza i Polo han estat concebudes per obtenir excel·lents consums i no necessiten grans acceleraci­ons. En conseqüènc­ia, per obtenir una resposta ferma és necessari mantenir els seus motors a la zona alta del compta-revolucion­s.

Els avantatges econòmics d’aquests automòbils són inqüestion­ables. Funcionant amb gas natural, el cost per kilòmetre d’utilitzaci­ó és molt reduït i, per descomptat, és millor que l’obtingut amb mecàniques dièsel o de gasolina.

Els avantatges no finalitzen en el consum: es beneficien, així mateix, de l’etiqueta ECO de vehicles poc contaminan­ts, un fet que els permet beneficiar-se de descomptes en l’impost de cir- culació i de rebaixes en alguns aparcament­s i peatges.

Actualment, l’únic inconvenie­nt significat­iu d’aquests vehicles és extern: la xarxa d’estacions de subministr­ament de gas natural és encara escassa i, a certes zones, pot resultar complicat trobar el lloc on proveir-se de GNC. Tot i així existeixen perspectiv­es que aquesta xarxa de subministr­ament de gas natural creixi de forma significat­iva durant els propers mesos.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain