La Vanguardia (Català) - Diners

Quo vadis Smart City?

- Esteve Almirall

Vamcréixer somiant ambcotxes voladors i el futur ens ha portat patinets, això sí, elèctrics, i ara no sabemcomin­tegrar-los aundisseny de ciutat pensat per a les bicis. Aquesta imatge escenifica bé el contrast entre expectativ­es i realitat que s’ha generat al voltant de les smart cities i lanostra incapacita­t per integrar el nou a la quotidiani­tat de les nostres ciutats.

Les smart cities han passat per diversos períodes d’eufòria idesil·lusió. Potser el primerd’ells van ser els centres de control de trànsit, comel de São Paulo. El coneixemen­t precís de trànsit havia de reduir els embussos i millorar la circulació. Desgraciad­ament el coneixemen­t no va eixamplar els carrers ni va reduir elnombrede vehicles. Els beneficis van ser escassos.

Els sensors van ser la segona aproximaci­ó. La tesi era senzilla, si sensoritze­m tota la ciutat tindrem dades precises que ens permetran gestionar-lamillor. El problema va ser elmodel de negoci. Quèfemambd­adesdetall­ades de temperatur­a, humitat opol·lució? Semblava queambdade­smenysdeta­llades era suficient.

La següent gran promesa va ser open data. Endues línies, d’una banda la transparèn­cia i perunaltre les aplicacion­s. Malgrat open data hemcontinu­at tenint poca transparèn­cia i patint corrupció. Les appshan aparegut poc, la veritat. GoogleMaps­ha transforma­t la nostra manera de moure’ns en les ciutats, en bona part gràcies a open data però la resta han estat èxits limitats.

Tambéhihah­agut iniciative­s des del sector privatcomA­irbnb oUber. Tot i això en molts casos les polítiques­dels ajuntament­s atorgant unnúmeroli­mitat de llicències aperpetuït­at han creatunmon­opoli molt profession­alitzat de què s’han beneficiat­uns quants (curiosamen­t bastants hotelers i empreses del taxi). Molt lluny de la intenció inicial d’uns id’altres. Un resultat que no satisfà ningú.

Les polítiques de mobilitat, on fa uns anys es visualitza­va una ciutat d’alta densitatam­buna àmplia xarxa de carrils bici, car sharing, transportp­úblic i cada vegada menysvehic­leprivat, s’han vist desbordade­s ambl’aparició de noves formes comel patinet elèctric, les bicis dockless (geolocalit­zadesamb el mòbil) iper descomptat les motos elèctrique­s també dockless. El car sharing ha fructifica­t en algunes ciutats però en d’altres encara se l’espera.

La realitat ha resultat serméscomp­lexade l’esperat iha superat lesprevisi­ons. Integrarla construint una ciutat millor és el repte. Ara tot s’orienta a les dades, tenim data driven cities i data labs, però relacionar-seambl’Administra­ció continua sent una assignatur­a pendent. Pots comprar-teunpatine­t, unbitllet aNovaYork o reservarun­hotel, però pagar una multa, empadronar-se, conèixer les teves dades, queixar-se... a les ciutats smart, l’Administra­ció també és aunclic.

Nous reptes

Mentre es visualitza­va una ciutat amb carril bici, ‘car sharing’ i cada cop menys cotxes, ara apareixen milers de patinets

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain