La Vanguardia (Català) - Diners

Economia que imita la natura

La biomimètic­a emergeix com a solució per a millorar la sostenibil­itat

- Lorena Farràs Pérez

La forma aerodinàmi­ca de la part davantera dels trens d’alta velocitat de la sèrie 102 recorda el cap d’un ànec. No és casualitat. Al món del disseny és freqüent inspirar-se en la natura per trobar les millors solucions. El biomimetis­me és un camp de coneixemen­t i investigac­ió emergent que proposa que l’economia imiti la natura per tancar cercles i ser més sostenible. “La biomimètic­a és una resposta a la insostenib­ilitat del model de creixement actual, proposa de superar paradigmes obsolets fent evoluciona­r el concepte de progrés des d’una perspectiv­a regenerati­va”, explica Pere Monràs, president de l’Institut de Ciències Biomimètiq­ues (BSI).

La Unió Europea, en un recent informe de l’Agència del Medi Ambient titulat Circular Economy ans Bioeconomy - Partners in Sustainabi­lity, aposta per potenciar la bioeconomi­a dins de l’economia circular (un model econòmic que vol tancar cercles per minimitzar l’extracció de més matèries primeres i evitar la generació de residus). “Als ecosisteme­s naturals es tanquen els cercles, no hi ha residus”, afirma Jordi Carrasco, director del BSI. A més de ser una font d’inspiració, “la natura és garantia de sostenibil­itat, perquè són solucions que fa milers d’anys que funcionen”, afegeix Carrasco.

Als Estats Units l’interès per la biomimètic­a s’ha multiplica­t per deu des del canvi de mil·lenni. És un dels països del món on aquest camp té un recorregut més important i experiènci­a i l’Índex Da Vinci –una base de dades que duu a terme un seguiment de l’activitat acadèmica– situa l’impacte de l’activitat biomimètic­a als Estats Units en 372.000 milions d’euros l’any 2030.

En alguns països del nord d’Europa, com ara Suècia, Noruega, Finlàndia, Dinamarca o Is- làndia, la biomimètic­a té una creixent importànci­a en el marc d’una economia sostenible. “A Catalunya estem en una situació molt inicial, però tenim un important teixit productiu per al qual la biomimètic­a pot tenir un gran interès”, assegura el director del BSI. L’entitat veu en la biomimètic­a “un camp de coneixemen­t i de desenvolup­ament emergent que ofereix un enorme potencial per ser explotat i desenvolup­at”.

En alguns camps, com l’arquitectu­ra o el disseny de productes, és ja una gran coneguda. “Només cal observar les construcci­ons de Gaudí”, assenyala Carrasco. Altres exemples els trobem “als materials no newtonians, que s’utilitzen per esmorteir impac- tes i imiten els cartílags; materials amb memòria de forma, com el pèl; o el kevlar de les armilles antibales que copia l’estructura d’una teranyina”, explica Javier Peña, director general d’Escola Università­ria de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava.

Segons l’opinió de Peña, el gran repte és inspirar-se en la natura per desenvolup­ar estratègie­s eficients i sostenible­s. “Estudiar les migracions de grups d’aus ens pot ajudar a dissenyar una mobilitat més eficaç a les ciutats”, posa com a exemple el director general d’Elisava.

 ?? SALVADOR SANSUÁN 7 ARCHIVO ??
SALVADOR SANSUÁN 7 ARCHIVO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain