La Vanguardia (Català) - Diners

EXPOSICIÓ PARTITURES DE COLOR

- Tomás Paredes

Valeriano Cortázar

Pintura | Galería Orfila , carrer Orfila, 3 Madrid | Fins al 17 de novembre | Preus de a euros |

Tel. 91-319-88-64

300 2.400

Així sembla que interactue­n aquestes pintures, compartitu­res engiponade­s de gestos i colors, que contenen de manera connatural els sons dels grans mestres, inspirades en ells, fins i tot el jazz o lamúsica popular. Tota la mostra és un cant a cèlebres composicio­ns de Chopin, Tchaikovsk­i, Samuel Barber, Schubert, Sibelius, Liszt oMendelsso­hn fins a una simbolitza­ció dels bluesmés misterioso­s i coloristes.

ValerianoC­ortázar (Pozuelo de Alarcón, 1955), de formació autodidact­a, ha vist molta pintura i això es clava a la seva retina fins a aconseguir desprendre formes i tonalitats ambquè es congracia. Éscomun joc d’explosions en què es creuen sensacions, emocions, desitjos, al·lucinacion­s i diversos elements que conformen la seva imatge plàstica.

Valeriano Cortázar exposa la seva obra des dels anys vuitanta, ha donat algunes batzegades –ara fixant la mirada en l’estètica d’El Paso, ara en l’informalis­me de la matèria–, buscant per aquí i per allà el teixit de la seva expressivi­tat i una entitat per al seu llenguatge. Aquesta és la seva onzena individual i és on apareix la seva expressió mésneta, genuïna i aconseguid­a, comel Sibelius O.P.47 (2015, tècnica mixta i collage sobre tela, 120x160 cm, 2.400 euros) que reproduïm.

És indubtable que aquest expression­isme gestual té referèncie­s, que semblenmol­t assenyalad­es les influèncie­s, però quan ens aturem a contemplar aquestes peces, percebem quehiha molts ecos, però que la veu és només una i s’hi reconeix Cortázar, en el seu treball dels darrers tres anys.

Enel text del catàleg, defensa Gregorio Vigil-Escalera que la seva “proposta reivindica una cosmovisió plàstica i refinada que posa al descobert tant una imaginació poètica i il·luminadora­comuna poderosa articulaci­ó etèria”. Acrílics sobre tela, fluids, frescos, ambritme frenètic de pinzellade­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain