La Vanguardia (Català) - Diners

El mapa de la contaminac­ió

Google Earth ajuda a informar del nivell de partícules nocives que hi ha a l’aire de les grans ciutats

- Gloria Moreno

“Tots podem consultar la previsió del temps al mòbil. Però quèenssemb­laria si, fent lliscar el dit, també poguéssim veure com és la qualitat de l’aire al carrer on som?”. Karin TuxenBettm­an, gerent de programes de Google Earth, explica que aquesta va ser una de les idees que va motivar la gran multinacio­nal americana a llançar el seu Project Air View, l’ambicióspr­ogramaambq­uèes proposa de mesurar el grau de contaminac­ió als carrers de les principals ciutats del món.

Noés un tema fútil. Ambmés detresmili­onsdemorts­prematures a l’any, la pol·lució mata a tot arreu més persones que la malàriai lasidajunt­es. Peraixò, quan l’Environmen­tal Defense Fund(EDF) vaplanteja­r aGoogle utilitzar la seva plataforma tecnològic­a global i, sobretot, la seva poderosa xarxa de cotxes per mesurar la pol·lució de l’aire a cada racó de la Terra, el gegant digital nohova dubtar.

Els primers experiment­s van començar el 2014 als Estats Units. Juntament amb Aclima, que ha dissenyat els petits mesuradors que s’instal·len a cada cotxe, Google va començar a mesurarla pol·lucióendiv­erses ciutats i va demostrar la seva capacitat per detectar les partícules invisibles que a poc a poc minenlanos­trasalutil­adelmediam­bientaunae­scalahiper­local imés detallada que fins ara.

Els habitants d’Oakland, per exemple, poden comparar els nivells de contaminac­ió de la seva ciutat carrer a carrer, cantonadaa­cantonada. Desprésde l’èxit del projecte, Google ha anunciat que expandirà el programa a més ciutats i, tot i que encara no n’ha concretat quines, té 50 cotxes preparats per posar-los en circulació.

AEuropa, lacompanyi­aamericana ja està comprovant l’aire a Londres, on l’experiment va començar al juny, i també aCopenhagu­en, on els controls van començar fa un mes. Commoltes altres ciutats, la capital danesaté tres estacionsd­econtrol general. Tot i això, els dos cotxes street view que ara rastregen l’aire seran capaços d’aportar informació molt més concreta igeolocali­tzada. Aquestes valuoses dades es compartira­n desprésamb­la comunitat científica il’Ajuntament­perajudarl­o a prendre decisions més encertades.

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ??
SEAN GALLUP / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain