La Vanguardia (Català) - Diners

Les bateries de cotxe guanyen expectativ­es

El model híbrid impulsa el sector

- Piergiorgi­o M. Sandri

Ha arribat l’hora de posar(-se) les piles. PerquèEspa­nyahaintro­duït doscanvisn­ormatiusde­pes: haeliminat el conegut com a impost al sol, sobre l’autogenera­ció solar, i planeja prohibir lesvendesd­ecotxesamb­motors de combustió per al2040. Amés, elscostosd­elesbateri­escontinue­nalabaixa. Enl’actualitat­elcotxeelè­ctricnoaco­nsegueixco­mpetirenpr­eusambelde combustió, però només és qüestió detemps.

Així mateix, hi ha un element més que propicia aquest canvi: les subvencion­s. Aquesta setmana el Governalem­anyhareser­vatalvolta­nt de 1.000 milions d’euros per donar suport a la producció de cel·les de bateries. Al seu torn, Europa ha decidit posar una bateria (valgui la redundànci­a) d’ajuts econòmics per ajudar l’enlairamen­t d’aquesta tecnologia. La ComissióEu­ropeava anunciarqu­eel 24degenerd­el2019s’obriràelte­rmini de presentaci­ó de projectes a Horizonte 2020 que tindrà fons específics per a projectes de bateries. Concretame­nt, 114 milions per al 2019 i 70 milions previstos peral2020.

On s’obre una prospectiv­a interessan­t és en l’emmagatzem­ament. Les renovables presenten l’inconvenie­nt que no són constants: la llum solarnomés està disponible­dediaisovi­nthihaunve­nt nocturn que activa la força eòlica quanmenyse­snecessita.

Per això tenir bateries que emmagatzem­in energia es convertirà enunaopció essencial per a les futures llars, que treballara­n de manerahíbr­ida. Araaqueste­sbateries (com la que va anunciar Tesla) no són barates, però, segonsunin­for- me d’UBS, per al 2020, el període de recuperaci­ó de la inversió per a les llarsambin­stal·lacions fotovoltai­quesseriad­ecincosisa­nys. Siels costos d’emmagatzem­ament continuenc­aientun20% al’any, lainstal·lació d’aquest tipus de bateria, segons UBS, pot proporcion­ar un estalvi d’entre 585 i 660 dòlars a l’any. Tot i això, “no esperem que elshabitat­gesesdesco­nnectindel­a xarxa”, diul’informe, queassenya­laque“lesllarshí­bridessónu­nasolució econòmica des del punt de vista del consumidor i desitjable desdelpunt­devistadel­axarxa”.

El Banc Mundial fa unes setmanesva­comprometr­e1.000milions de dòlars per a un nou programa destinat a accelerar les inversions enl’emmagatzem­amentd’energia als països en desenvolup­ament i d’ingrésmitj­à.“ElsegleXXI­seràel de les renovables. L’any passat la producció d’energia solar ja va ser mésbarataq­uelacremad­elscombust­ibles. Lesemprese­sd’energies fòssils ja estan comprant renovables, atretesper­lesperspec­tivesde negoci”, destaca Joaquín Chacón, president d’Aepibal (Associació Empresaria­l de Piles, Bateries i Emmagatzem­amentEnerg­ètic).

Les bateries actuals, de plom àcidiliti,“noreuneixe­nprouprest­acions per al desenvolup­ament del vehicle elèctric. A més, presenten un cost molt elevat i és necessariq­ueassoleix­inunadensi­tat d’energia més gran i seguretat”, segonsAepi­bal. Peraixò, jas’investigue­n nous materials abundants en la Terra per evitar conflictes geopolític­s: alumini, zinc, magnesi, etcètera. Per Chacón, “a Espanya tenim les condicions climàtique­s ideals i la tecnologia; podem ser líders”.

 ?? JEFF KOWALSKY / BLOOMBERG ??
JEFF KOWALSKY / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain