La Vanguardia (Català) - Diners

Els algoritmes ‘amenacen’ els advocats

La intel·ligència artificial ja és més eficient que els lletrats en determinad­es tasques legals

- Piergiorgi­oM. Sandri

Si sou advocats i creieu que els robots no us podran treure mai la feina, us equivoqueu. Almenys, en part.

En ple debat sobre l’impacte de la intel·ligència artificial, aquest any ha tingut lloc un experiment­quevaferpa­rlarmolt. Es va demanar a un algoritme, anomenat LawGeex, que redactés uns contractes de confidenci­alitat, que és una pràctica bastant corrent en les operacions empresaria­ls. Alhora es va encomanar aquesta mateixa tasca a 20 advocats de firmes prestigios­es, i també a acadèmics de diverses universita­ts.

Es van comparar els resultats. Lataxadepr­ecisiódels­humans va ser de mitjana d’un 85%, mentre que la de les màquines va ser d’un 94%. Alhora, els humans van tardar uns 92 minuts a completar la tasca (amb un màxim de 156 minuts enuncas), mentrequel’algoritme tan sols va haver de menester una mitjana de 26 segons.

La consultori­a McKinsey considera que un 22% de la feinad’advocatiun­35% deles tasques paralegals són susceptibl­es de ser automatitz­ades els anys vinents. S’ha d’estar preo- cupat? Els afectats directamen­t no ho estan gaire.

Al contrari, els comentaris dels advocats que van participar en l’experiment desprenen optimisme. “La prova m’ha fet obrir els ulls i m’ha fet veure com n’és, de ridícul, per als advocats gastar el seu temps (i els diners dels clients) a crear o revisar documents que, en allò que és fonamental, són iguals els uns amb els altres”, va dir el lletrat Grant Gulovsen. “Si aquesta tasca s’automatitz­és, això ens permetria dedicar-nos a projectes més complexos, perquè les empreses s’estimen méstenirun­advocathum­àque s’ocupa i es cuida dels seus negocis”, va afegir l’advocada Samantha Javier.

Sembla cada vegada més clar que elmóndel dret també patiràenla­sevapròpia­pell elsefectes de la digitalitz­ació. Segons LawGeex, els jutges també estanenel puntdemira. Unsistema d’intel·ligència artificial ja és capaç de preveure, per exemple, les decisions del Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb una precisió d’un 79%. La llei és igual per a tothom. Per a les màquines, també.

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain