La Vanguardia (Català) - Diners

La recollida de bolets, molt popular, no es referma encara com a negoci

Els territoris forestals continuen sense treure profit de la possible rendibilit­at d’aquest fong tan preuat

- Lorena Farràs Pérez

Aquesta temporada de bolets està sent una de les millors per als amants d’aquest fong tan preuat. Tot i això, els territoris forestals continuen sense acabar de treure profit de la gran afluència de gent quedonenel­s bolets. NomésaCata­lunya es registra una mitjana d’1,2 milions de boletaires al cap de l’any, que es concentren bàsicament durant els mesos de setembre, octubre i novembre. D’aquests 1,2 milions de boletaires, uns 433.000 hi van més de tres vegades a l’any i un nombre indetermin­at (ja que enmolts casos es tracta d’economia submergida) en cullen per vendre’ls.

S’estimen en 10milions d’euros elsdinersq­uesuposenl­aimportaci­ó i exportació de bolets, 9 la importació i només un l’exportació. Els bolets importats procedeixe­n de països de l’est d’Europa, però també d’altres regions més llu- nyanes, explica Juan Martínez, investigad­or del consorci Centre de Ciència i Tecnològia Forestal de Catalunya (CTFC). Martínez assegura que, si es venguessin tots els bolets que hi ha als boscos catalans, es facturaria una mitjana de 24 milions d’euros a l’any. La major part d’aquests boscos estan en mans privades (un 74%), però els propietari­s rares vegades reben alguna compensaci­ó pels bolets que es cullen a les seves fin- ques. Unade lespoquese­xperièncie­sdecobrame­ntperrecol·lecció aCatalunya és la de Josep Pintó, a Sant Llorenç de Morunys.

El 2012, aquest propietari forestal va decidir tancar les seves 200 hectàrees de bosc i cobrar 10 euros als que volguessin anar-hi a collir un màxim de 3 quilograms de bolets per persona. L’any de més afluència va vendre 160 entrades, però elmés important per a Pintó és que han augmentat les estades al seu hotel El Monegal, vinculat a la finca forestal.

El micoturism­e, entès com l’activitat turística relacionad­a amb la gastronomi­a, la recol·lecció i la cultura micològica dels fongs silvestres, és un camp per explotar, segons l’estudi Els beneficis socioeconò­mics, científics i polítics del micoturism­e. Avui dia la major part del valor afegit s’escapa de la zona de producció.

Només alguns territoris com la província castellano­lleonesa de Sòria han sabut aprofitar el ganxo dels bolets. La investigac­ió, publicada a la revista científica Ecosphere, conclou que els cercabolet­s o micoturist­es estan en el centre d’un nou model de negoci d’ecoturisme que pot arribar a revitalitz­ar l’economia rural.

L’obtenció d’ingressos mitjançant la micosilvic­ultura contribuir­ia a fer que els propietari­s forestals invertissi­n en els seus boscos per augmentar la productivi­tat micològica, argumenta el CTFC. Tot i això, l’entitat es lamenta que l’actual marc legislatiu català no beneficia el desenvolup­ament de l’activitat micològica. “Cal que hi hagi una normativa que protegeixi el propietari forestal, com ja hi és en moltes altres comunitats autònomes”, assenyala Martínez.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ??
PERE DURAN / NORD MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain