La Vanguardia (Català) - Diners

Desigualta­t i redistribu­ció

- José García Montalvo

Fa algun temps vaig escoltar una exministra espanyola, ja a l’oposició, parlar de la “catastròfi­ca” situació d’Espanya, on la desigualta­t de la renda i la riquesa s’havien duplicat, i la pobresa s’havia triplicat. Sorprès per aquesta afirmació vaig fer un repàs mental de tots els indicadors de desigualta­t i pobresa disponible­s i no vaig poder trobar el més mínim indici de l’esmentada “catàstrofe”. És innegable que la crisi ha provocat un significat­iu increment de la desigualta­t de la renda. Noha passat igualambla riquesa, on Espanya té uns nivells de desigualta­t baixos, explicat fonamental­ment per l’alta proporció d’habitatge en propietat, tot i que per a molts polítics rendiment i riquesa o peres i pomes són el mateix.

Però tornem a la renda. L’instrument habitual per mesurar la desigualta­t de la renda és l’índex de Gini que mesura quina és la diferència entre la distribuci­ó de la renda observada en un determinat territori i la situació de rendes iguals per a tots els individus. Per tant, l’índex de Gini té el valor 0 si hi ha igualtat perfecta i 100 en l’extrem de la desigualta­t (per exemple un individu té tota la riquesa). AEspanya el Gini va pujar d’un 32,4 el 2008 a un 34,7 el 2014, fet que suposa un increment d’un 7%. D’aquí a doblar n’hi ha un bon tros. Ambla recuperaci­ó de l’economia, el Gini va millorar fins que el 2017 es va situar en un 34,1, tot i que un 5,2% per sobre del 2008. Comparativ­amentambla­UEhempassa­t de tenir un Gini 1,07 vegades la mitjana de laUEa 1,14 el 2017.

Adiferènci­a del que moltes vegades es vol implicar en la lectura d’aquest augment de la desigualta­t espanyola la causa no és que els “rics” guanyin molt més i els “pobres” molt menys. Entre un80% i un90% de l’increment de la desigualta­t ve explicat per l’augment de l’atur. I aquí hi ha un fet realment sorprenent i una pregunta contrària a la que intuïtivam­ent semblaria: comés possible que quan en un país l’atur augmenta d’un8% al un25% la desigualta­t augmenti tan “poc”? Aquesta és la pregunta rellevant. Comés possible que enviant a l’esglaó més baix de la distribuci­ó un25% de la població, el Gini només creixi un 7%? La realitat és que el Gini de les rendes de mercat entre el 2007 i el 2014 va augmentarm­olt més, un 11,5%, però els mecanismes de redistribu­ció de la renda van aconseguir rebaixar significat­ivament el seu increment. Defet, si tinguéssim en compte la prestació de serveis públics de sanitat o educació, per exemple, la desigualta­t seria fins i tot menor. Però, s’hauria pogut fer una correcció més gran de la desigualta­t a través de la redistribu­ció?

La capacitat redistribu­tiva de la despesa social i la prestació de serveis públics depèn de dos factors: el volum de pressupost destinat a aquestes partides i la seva eficàcia. Enl’última setmana tant l’OCDEcomlaU­Ehan cridat l’atenció a Espanya per la ineficient orientació de les transferèn­cies socials. Espanya apareix, ambPortuga­l, Itàlia iGrècia, a la cua de la classifica­ció. AEspanya les famíliesam­bingressos baixos reben menys transferèn­cies monetàries que les famíliesam­bmés ingressos. L’OCDE calcula que les famílies del20% inferior de la distribuci­ó de la renda van rebre només un55% del pagament mitjà correspone­nt a totes les famílies mentre que les que se situen en el20% superior van rebre un60% més que la família mitjana. I si parléssim de prestació de servei públics aquest resultat fins i tot seria més dramàtic. Posem diversos exemples: el famós xec nadó es concediaam­b independèn­cia de la renda familiar. Per tant, qualsevol, encara que la seva renda familiar superés el milió d’euros, podia cobrar-lo. Un altre exemple en prestació de serveis públics. Ales universita­ts públiques, excepte aCatalunya, ara per ara, els fills de famílies benestants paguen el mateix que els fills de famílies ambun nivell socioeconò­micmolt inferior. Per tant, reben una subvenció, al voltant del85% del preu públic, que és independen­t de la renda. És difícil pensar en un mecanisme menys redistribu­tiu, tenint en compte que l’OCDE també alerta de l’escassa progressiv­itat del sistema fiscal espanyol. I per desgràcia les forces més reaccionàr­ies de la universita­t, que en temps passats va ser una institució progressis­ta, van convocar manifestac­ions la setmana passada per posar fi a l’única oportunita­t de redistribu­ció que proporcion­a el sistema català de tarifació social de la universita­t on els rics reben una subvenció menor que els alumnes de classes menys afavorides, i les universita­ts utilitzen aquests recursos per reduir els preus públics dels alumnes de famíliesam­bmenys recursos i els alumnes que no assoleixen els requisits acadèmics exigits per a la gratuïtat de lamatrícul­a.

Certament hi ha alguns autors que argumenten que és més eficient, en termes de redistribu­ció, proporcion­ar prestacion­s universals en lloc de dirigirles als que tenen menys recursos. L’argument descansa en la hipòtesi que si les transferèn­cies són universals els ciutadans estaran més disposats a pagar impostos i es podran dedicar més recursos a despesa social. Tanmateix, és difícil pensar que algú vulgui pagar més impostos si rep menys del que paga, cosa que necessària­ment hauria de passar si el sistema és redistribu­tiu. Amés, l’evidència empírica disponible indica que les estratègie­s selectives dirigides a incrementa­r les transferèn­cies dels que més les necessiten funcionen bé a molts països.

Enresum, els mecanismes de redistribu­ció de la renda en el cas espanyol han funcionat i han permès esmorteir l’impacte brutal que la crisi i l’augment de l’atur haurien pogut tenir sobre la desigualta­t. Ambtot, aquest amortiment hauria pogut ser molt superior si el sistemahag­ués estat eficaç i en lloc de redistribu­ir recursos cap alsmés afavorits hagués concentrat la seva atenció en el grup dels més necessitat­s.

 ??  ?? AvísEn l’última setmana, la UE i l’OCDE han cridat l’atenció a Espanya per la ineficient orientació de les transferèn­cies socials
AvísEn l’última setmana, la UE i l’OCDE han cridat l’atenció a Espanya per la ineficient orientació de les transferèn­cies socials
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain