La Vanguardia (Català) - Diners

La imprescind­ible empresa familiar Professor emèrit de la URL i exdegà de l’Esade Business School Robert Tornabell

-

El capitalism­e va triomfar gràcies a les empreses familiars, perquè, per fer internacio­nal un negoci, l’empresa s’ha de basar en els valors de les famílies: la confiança, la lleialtat i compartir la mateixa visió de futur. Es diu que el net ven l’empresa que va fer créixer el pare, que a l’hora l’havia heretat de l’avi. The Economist demostra el contrari: l’hotel Hoshy del Japó es va fundar el 718 i continua pertanyent a la mateixa família. A Itàlia la família Beretta fabrica armes des del 1536. I les indústries tèxtils familiars de Catalunya van tenir segles d’expansió, amb un fort auge en les dues guerres mundials. Al segle XVIII enviaven els fills a estudiar les tèxtils de Manchester. I a començamen­ts del segle passat una família va crear la Hispano-Suiza, que fabricava els cotxes que van competir amb els Rolls-Royce, i avions de caça per a la RAF. Encara avui hi ha cotxes de línia que porten el distintiu “La Hispano...”.

L’èxit té molts pares, però el miracle econòmic d’Alemanya es deu sobretot a l’èxit de les Mittelstan­d, de les quals dos terços són familiars. Elles continuen creixent, mentre que aWall Street cada vegada cotitzen menys empreses industrial­s. El model anglosaxó va tenir entre el 2008 i el 2010 més fallides que les empreses familiars d’Alemanya, ja que aquestes últimes van tenir prou liquiditat per fer front a la caiguda de la demanda, van invertir en tecnologia i van tenir la formació dual dels aprenents que ara el president Macron propicia per a França. El capitalism­e es pot humanitzar si predominen les empreses familiars, perquè la seva gestió no es basa en decisions a curt termini o a fer màxim el valor de les accions.

El punt crític és la successió. A Catalunya alguna escola de negocis ha difós la direcció a favor dels millors (sovint externs) i ha recomanat els consells de família, que no gestionen. Segons The Economist, el Japó va tenir una altra solució: “No pots escollir entre els fills, però sí entre els gendres”. Una manera és persuadir la filla perquè es casi amb un home de talent, però avancen els models per contractar profession­als. Suzuki Motors va tenir com a president un profession­al aliè a la família, però Osamu Suzuki, que havia estat adoptat per la família, va buscar com a successor un gendre.

Les empreses familiars dels Estats Units van des dels gegants (Ford) fins a les pimes. Segons l’Institut d’Empreses Familiars (USA), només un 30% dels negocis familiars superen la segona generació, i un 12%, la tercera. Només un 2% arriben a la quarta o més lluny. Per acabar, l’empresa familiar té solucions davant un nou capitalism­e, que només serà humà si afavoreix la lliure competènci­a. Els monopolis perjudique­n el consumidor.

El capitalism­e es pot humanitzar si predominen les empreses familiars, perquè no actuen a curt termini

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain