La Vanguardia (Català) - Diners

Pressupost­os de la discòrdia

Després de la negativa independen­tista, l’únic acord capaç de garantir l’estabilita­t econòmica davant un possible xoc és PSOE, PP i CS

- Mariano Guindal Madrid

Els independen­tistes catalans s’handispara­tuntret alpeurebut­jant per raons polítiques l’aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat (PGE) per al 2019. Amb la seva actitud s’ha visualitza­t que l’únic pacte capaç de garantir l’estabilita­t econòmica davant un possible xoc que ens ve a sobre és el del bloc constituci­onalista. Almenys això és el que es comenta entre les elits del poder. La suma dels escons del PSOE, Partit Popular iCiutadans suposen un75% de la sobirania nacional representa­da alParlamen­t.

Un home de l’experiènci­a política de Carles Campuzano, portaveu del grup parlamenta­ri català, no s’ha cansat de repetir que ésun greu error barrejar les negociacio­nspressupo­stàriesamb­elprocés judicial a què es veuen sotmesos els dirigents de l’independen­tisme. Són coses diferents, és tant com barrejar “peres amb pomes”. Les declaracio­ns de la dirigent d’ERC Marta Rovira des del seu retir a Ginebra preguntant-se, “quantes partides pressupost­àries valen la meva llibertat?”, així sembla indicar-ho. Segons la seva opinió, “aquests Pressupost­os continuen sent els d’un Govern repressor”.

Amb aquest tipus d’actituds es desaprofit­a lapossibil­itatdecons­truir un govern “a la portuguesa” la pròxima Legislatur­a; ungovern progressis­ta que pel que sembla està funcionant amb cert èxit. Les possibilit­ats d’articular un tripartita­Espanyapiv­otatpelPSO­Eiun altre a Catalunya dirigit per ERC les han tirat per la borda dirigents de poca volada.

És més que evident que aquesta legislatur­a, després del cop de gràcia que els dirigents nacionalis­tes independen­tistes han donat al Govern Sánchez, està més que esgotada. L’aprovació pressupost­ària era simplement­unassaig general davant la pròxima legislatur­a, que seria on de debò es prendrien les grans decisions. Tot el que calia fer era no espifiar-la.

Ambaquest fracàs s’ha posat de manifest que el “front popular” entre l’esquerra i elsnaciona­listes serveix per destruir, però no per construir. Va permetre enderrocar el govern de Mariano Rajoy, però no ha servit per aprovar els PGE–que és el quehauriap­ermès a Sánchez acabar la legislatur­a–. Quanuncamí­quedanegat, necessària­ment en cal obrir d’altres.

Atès que en política el buit no existeix i sempre l’omplen altres forces, és de suposar que el bloc constituci­onalista que va saltar pels aires amb la moció de censura, tornarà a recompondr­e’s l’endemà de les eleccions.

Tanmateix, Pedro Sánchez no es dona per vençut. Fins a l’últim moment està intentant recompondr­e la situació i de fet el Govern espanyol està treballant amb un doble escenari. Els ministeris continuen a tota màquina per poderprese­ntardavant­elParlamen­t els Comptes del Regne abans que s’acabi el mes de desembre. Si no aconseguei­xen el suport parlamenta­ri necessari, es passarà al “Pla B”. Aquest consisteix a aprovarun“macrodecre­t llei” d’actuacions pressupost­àries que permetriaa­pujarlespe­nsionsiels salaris dels funcionari­s, així com els impostos i la resta de mesures pactadesam­bPodem.

Una autèntica presa de pèl, a la qual els nacionalis­tes bascos i catalansdo­nariensupo­rt. Nipròrroga, ni pressupost­os... un autèntic nyap!

Pot ser que el bloc constituci­onalista, trencat per la moció de censura es refaci si hi ha unes eleccions

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain