La Vanguardia (Català) - Diners

‘El Da Vinci xinès’

-

El mercat xinès de l’art ens oferirà moltes sorpreses els propers anys, ja que encara està començant a despertar-se. La seva tradició artística és, en gran part, una gran desconegud­a delmón occidental, que ha articulat una història de l’art sota el seu propi cànon. I enel contempora­ni, nomésconei­xem els artistes xinesos que han tingut recorregut internacio­nal.

Aquesta setmanahem­sabut que aChristie’s HongKong, la pintura de la dinastia Song del segle XI, Woodand Rock, de l’artista Su Shi (1037-1101), es va vendre per l’equivalent a 59,2 milions de dòlars. Es tracta d’un dels dos únics rotllos coneguts de l’artista i erudit, conegutcom elDaVinci xinès. L’altre rotllo es troba al National PalaceMuse­umde Taiwan.

Les comparacio­nsambel Salvator Mundivenut l’any passat eren inevitable­s. La sala de subhastes va basar la seva estratègia de venda en el fet que es tractava “possibleme­nt de la pintura xinesa mésrara i valuosa”, per això va demanar als que volien licitar per l’obraundipò­sit de 20 milions que els atorgava una paleta daurada, singularit­zant-los de totes les altres. Alguns dubtes van aparèixer sobre la seva veritable autenticit­at, ja que no s’havia exhibit mai en públic i provenia d’una part enorme indocument­ada de la col·lecció imperial. Fet que no va evitar que, després de tres licitacion­s, l’obra es vengués al telèfon pels gairebé 60 milions, superant el seu preu estimatiu de 51 milions, però lluny dels 140 milions que el desembre passat van aconseguir aPoly Beijing, el joc de pinturesam­bcal·ligrafies de Qi Baishi Twelve Landscape Screens (1925), que és l’obra xinesamésc­ara venuda en subhasta.

Lluny de ser unresultat decebedor, les pors d’una contracció del mercat artístic continuen planant sobre Àsia, ja que la incertesa sobre la situació política i econòmica afegida a la guerra comercial ambels EstatsUnit­s i la falta de llibertats, jahan provocat un cert refredamen­t.

Les pors econòmique­s planen sobre Àsia i sobre el seu mercat artístic Un membre de Christie’s observa la valuosa pintura (segle XI) venuda aquesta setmana a Hong Kong per gairebé 60 milions

 ??  ?? Rara i valuosa
Rara i valuosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain