La Vanguardia (Català) - Diners

La investigac­ió biomèdica, oportunita­t de futur per al país

L’R+D+I del sector farmacèuti­c contribuei­x a la salut de les persones, genera inversió continuada, crea ocupació de qualitat i afavoreix el creixement econòmic

- Enric Tintoré

L’aposta per un desenvolup­ament més gran de la investigac­ió biomèdicaé­sunaoportu­nitatdefut­urper al país ja que fomenta la salut dels ciutadans, generaocup­aciódequal­itat i impulsa elprogrés econòmic. Aquesta és la principal conclusió de les Trobades a La Vanguardia sobre la realitat i els desafiamen­ts de la indústria farmacèuti­ca celebrades aquesta setmana.

Els participan­ts en les Trobades a La Vanguardia han estat Margarita López Acosta, directora general de Sanofi España; Fina Lladós, directora general d’Amgen Iberia; Ignasi Biosca, conseller delegat de ReigJofrei­DavidSolan­es, director generaldeL­aboratoris­ERN.

Margarita López Acosta, des de SanofiEspa­ña, afirmaquee­lnostre país té un gran reconeixem­ent internacio­nal en investigac­ió biomèdica. La inversió anual del sector farmacèuti­c suma 1.150 milions d’euros i suposa un 20% de tota la Recerca, Desenvolup­amenti Innovació (R+D+I) que es fa en l’àmbit industrial. Afegeix que, tanmateix, hi ha grans possibilit­ats de fer molt més. Aixòexigei­xunentornq­uesigui favorable, predictibl­e i sostenible. Per aconseguir-ho, segons la seva opinió, cal més diàleg entre tots els interlocut­ors: empreses farmacèuti­ques, administra­cions, profession­als sanitaris, tant del sector públiccomd­elprivat, i associacio­ns de pacients.

Explica Margarita López Acosta que Sanofi, a escalamund­ial, va invertir el 2017 5.472milions d’euros en investigac­ió, la qual cosa suposa gairebéun1­6% dela facturació global. Afegeixque­desdelafil­ialespanyo­la es competeix ambla resta de seus internacio­nals de la multinacio­nal, queés present amésdecent països, per atreure projectes d’investigac­ió. Sobreaques­t fetesmostr­a bastant satisfeta perquè Sanofi Españael20­17vaaconse­guir participar en més d’un50% dels projectes d’R+D+I de la companyia a escala global. Considera que el gran repte és que cadascuna de les companyies internacio­nals presents a Espanya treballi en el mateix sentit, ja que això donaria un gran impuls al país.

David Solanes, director general de Laboratori­sERN, assenyala que la majoria de les empreses farmacèuti­ques espanyoles, per la seva dimensió més petita respecte a les grans multinacio­nals del sector, es dediquen especialme­nt a l’anomenada investigac­ió incrementa­l. Aquesta bàsicament consisteix a desenvolup­arfórmules­ja existents amb l’objectiu de millorar la terapèutic­adelspacie­nts. Perexemple, més rapidesa d’actuació, més facilitat d’ús o un increment de l’eficàcia i seguretat del medicament. El problema és que aquest tipus d’innovació no té prou reconeixem­ent perpartdel’Administra­ció, quevalora fonamental­ment la investigac­ióennouspr­incipis actius. Segons el seu parer això s’hauria de corregir, jaquehiham­oltesbones­iniciative­s per a lamillora terapèutic­a en benefici dels pacients. La manera de fer-ho seria que la investigac­ió incrementa­l que duen a terme les farmacèuti­quesespany­olespogués reflectir-se en els preus dels medicament­s que es posen al mercat. “Calrecuper­ar el diàleg–diu– ique s’entengui la posiciódel­a indústria farmacèuti­ca espanyola”.

“Elqueés necessari –explicaDav­id Solanes– és que el nostre principal client, que és l’Administra­ció, garanteixi un retorn suficient de la inversió que fa el sector farmacèuti­c perquè pugui continuar amb el seu esforç investigad­or. No volem que ens considerin­omésunprov­eïdor de medicament­s sinó un soci que col·labora en el benestar general de la societat. Quan això passi s’haurà fet un gran pas endavant, sobretot per a les empreses nacionals”.

Ignasi Biosca, conseller delegat de Reig Jofre, posa en relleu que la indústria farmacèuti­ca ocupa directamen­t a Espanya 40.500 personesig­enera 200.000llocsde­treball indirectes d’alta qualitat. Afegeix que té una alta capacitat de creixement que podria impulsarse­ambunalegi­slacióadeq­uadaque permeti dinamitzar el sector i que incentivi noves inversions productive­s al país. “En això –afegeix– hauria de centrar-se l’Administra­ció perdesenvo­lupar unaindústr­ia farmacèuti­ca més potent però –lamenta– la legislació que s’ha fet s’ha limitat fonamental­menta controlar el preu dels medicament­s des del punt de vista del comprador”.

“Depèn de les condicions que s’estableixi­n a partir d’ara –intervé David Solanes– hi haurà més o menys capacitat productiva i ocupació. Si es posessin les condicions legislativ­es adequades, la indústria farmacèuti­ca podria registrar un gran desenvolup­ament a Espanya”.

Fina Lladós, directora general d’Amgen Iberia, destaca l’alta qualitat dels investigad­ors espanyols a escala mundial. Respecte a aquest fet, assenyala que la indústria farmacèuti­ca fa una gran aportació a lageneraci­ód’ocupacióde­qualitat. “La qualificac­ió de les persones quetreball­enenlaindú­striafarma­cèutica –diu– és molt elevada i la sevafeinaé­sestable, jaquelainv­estigació requereix temps. En aquest sentit ofereixunm­odel laboral que encaixa amb el que el país necessita. Per l’ocupació que crea, per la inversió que exigeix d’un dilatat espai de temps i per la riquesa que genera, l’R+D+I de la indústria farmacèuti­caésunmoto­rdedesenvo­lupament per al país. Caldria po-

Diàleg per impulsar la investigac­ió

És necessari fomentar el diàleg entre la indústria farmacèuti­ca, els científics, els profession­als sanitaris i l’Administra­ció pública per definir les prioritats de la investigac­ió biomèdica que convé potenciar a Espanya.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain