La Vanguardia (Català) - Diners

Els fons perden un 3% des del gener

Els diners s’allunyen tot i que els de renda variable internacio­nal van rebre 5.100 milions aquest any

- Primo González

Tot i que el rumb dels mercats va experiment­ar una certa rectificac­ió positiva al novembre, els fons d’inversió continuen perdent clientela i patrimoni.

Això últim en el seu doble vessant, ja que la valoració de les carteres va registrar una caiguda de l’ordre dels 1.430 milions d’euros, a la qual s’afegeix la sortida neta de diners dels inversors, que van treure uns 739 milions d’euros en el conjunt del mes. Amb el de novembre, són tres els mesos consecutiu­s en què es produeixen sortides de diners. En el conjunt dels tres últims mesos, han abandonat els fons d’inversió uns 1.500 milions d’euros.

En tot cas, en el balanç de l’any, quan s’analitza el conjunt dels onze primers mesos, el patrimoni ha augmentat en 1.221 milions d’euros, augment que es deu en exclusiva a les entrades netes de capitals, per import d’uns 10.670 milions d’euros. La pèrdua de valor dels actius gestionats pels fons ha estat, per tant, considerab­le, uns 9.450 milions d’euros. En termes relatius, el valor dels fons d’inversió ha retrocedit des de començamen­t d’any en un 3,05%. Les pèrdues més grans en termes de rendibilit­at les han suportat els fons de renda variable espanyola i els internacio­nals, amb pèrdues mitjanes superiors a un 6% en els dos casos, tot i que en aquests dos tipus de fons n’hi ha alguns amb guanys substancia­ls, sobretot en la renda variable dels Estats Units.

Les sortides de diners aquests tres últims mesos han estat progressiv­es, ja que els 739 milions de diners que han sortit al novembre superen els prop de 500 milions del mes d’octubre i dels gairebé 300 milions que van sortir dels fons elmes de setembre.

La reacció negativa dels inversors davant l’evolució dels mercats continua centrant-se en els fons de perfilmés defensiu, ja que al novembre se’n van anar gairebé 500 milions d’euros dels fons

Les categories més defensives i conservado­res són les que registren més sortides de diners

de renda fixa mixta, amb altres quantitats menors que van emigrar des dels fons de retorn absolut, els monetaris i els de gestió passiva. El mes que ara s’acaba, només els fons de renda variable internacio­nal han presentat entrades netes de diners juntament amb alguns de garantits.

En el conjunt dels onze primers mesos de l’any, la renda variable internacio­nal ha atret poc més de 5.100milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain