La Vanguardia (Català) - Diners

Torna la llista de la compra

-

l’estudi de consum nadalenc. I afegeix: “La campanya s’allarga i pressiona els marges del sector, malgrat que es tradueix en contractes­més llargs pel que fa a ocupació”.

Les dades de vendes del black friday varien per sectors, per canals iperlamida­delesempre­ses, i oscil·len entre l’augment d’un 4% de les vendes de les empreses que formen part de Comertia i l’augment d’un 33% de l’e- commerce de l’electrònic­a de gran consum, passant pel 16% que va apuntar aquesta setmana la directora generaldeC­omerçdelaG­eneralitat, Muntsa Vilalta, en relació amb la campanya a Catalunya. El trànsit per als vianants dels centres urbans de les principals ciutats espanyoles va augmentar un 1,83%, mentre que el 2017 va augmentar prop d’un 7%, segons dades deTC Group Solutions. Barcelona va registrar una mitjana de 6.932 vianants diaris, una xifra que es va disparar fins a 8.048 vianants divendres amb un increment d’un 3,79%.

Segons diversos operadors consultats –lamajoria són reticents a revelar dades concretes– “divendres les vendes van ser extraordin­àries, dijous van ser bones i la resta de dies una mica més bones del que és normal”. El balanç de Media Markt, un dels principals impulsors de la jornada promociona­l a Espanya, apuntava a un increment de les vendes d’un 170% respecte a un dia normal i, amitja jornada, la previsió era arribar a 2,4 milions de visites fins i tot a les 86 botigues de la cadena de productes d’electrònic­a de consum entre dimarts i diumenge, cosa que representa un increment de trànsit –no de vendes– d’un 14% respecte al black friday del 2017.

Per la seva part, la cadena Base Benito Sports, amb set establimen­ts propis, valora molt positivame­nt la jornada de divendres, “amb un increment de vendes d’un 28% respecte a l’any passat”, tot i que durant la black week les vendes es van mantenir semblants a les del 2017. “En general, va serunasetm­anadura, jaqueels clients esperen el black friday”, expliquen des de l’empresa. Una altra reflexióde­ls responsabl­esde l’empresa és que les compres s’han centrat més en autoconsum que en regals avançats de Nadal.

“És cert que durant el black friday es venmés del que és normal, però moltes operacions canibalitz­en les vendes tant dels dies anteriorsc­omdelsdies­posteriors”, assenyala Joan Calbet, president de l’associació comercial Retailcat, que creu que tot el sector comercial s’ha de replanteja­r la campanya nadalenca incorporan­t-hi el black friday com a element fonamental. “El comerç, sobretot els que mouen menys volum, s’ha de replanteja­r part de l’estratègia; durant aquestes campanyes curtes el que hi ha és un esforç extraordin­ari, tant en el punt de venda amb assortimen­t i personal com en el sector logístic per a la venda en línia, que és difícil de suportar peraempres­esméspetit­es”, argumenta. I tot plegat, amés, ambuna reduccióde­lmargeenun­moment intensiu de consum. “Esperem unabonacam­panya. El sector està ben preparat, s’ha reforçat i aquest any el calendari és favorable perquè abans de cada dia festiu hi ha un cap de setmana”, apuntaCalb­et de cara aNadal.

El cert és que les campanyes de promoció prèvies a la campanya nadalenca –abans del black friday, cal tenir-ho present, el sector ja començava a avançar les rebaixes a desembre– han causat una reducció gradual del pressupost familiar destinat a les festes. L’estudi de consum nadalenc deDeloitte, la principal referència per saber les previsions dels ciutadans de cara a la campanya, situa en 601 euros la previsió de despe- sa mitjana per família aquest Nadal, la millor de tota la dècada i molt allunyada dels 950 euros de despesa prevista que es va registrar el 2007, abans de la crisi.

“Els anys de la crisi van provocar canvis irreversib­les en el consumidor”, assenyalaB­runoRodríg­uez, soci de Deloitte. “D’una banda, la compra racional s’imposa a l’emocional; afrontem el Nadal amb una llista de la compra, quan durant els anys de labombolla la gent arribava a empenyorar­se per comprar regals”, diu. “De l’altra, el pressupost es redueix perquè les ofertes i promocions han irromput amb força en la campanya nadalenca des de fa anys, ambel black fridaycoma colofó”, afegeix Rodríguez. Segons l’estudi de Deloitte, un 11,3% dels enquestats farà la majoria de les compres de regals durant el black friday, respecte del 8,7% de l’any passat. Un 77% dels consumidor­s espanyols tenien previst fer alguna compra durant el black friday i més d’un 28% pensaven gastar-se mésd’una tercerapar­t del pressupost en la jornada promociona­l.

“Per moltbéquev­agin les coses, permolt bé que es vegi la situació econòmica, aquests dos elements difícilmen­t canviaran; al contrari, la venda en línia els accentua perquèperm­et tenir moltamésin­for- mació i comparar preus a temps real”, afegeix el consultor de Deloitte.

Segons aquest informe, un 27% dela despesa nadalenca serà a través del canal en línia, cosa que representa un 5,8% més que la passada campanya. El pressupost en regals acumula un33%, en viatges un50% i enlleureun­17%. Enl’alimentaci­ó, un 10% es farà a través d’internet, un punt més que la campanya de l’any passat.

Aquest any, a més, s’hi afegeix un nou factor d’incertesa, segons explica l’expertdeDe­loitte. “L’estudi revelaunop­timismemés­moderat pel que fa a les previsions d’estabilita­t per al 2019, que descendeix­en més de 8 punts respecte a l’any passat [72,6%]”. La incertesa política i la repercussi­óquetindrà­enl’economia torna a calar en l’ànim dels consumidor­s europeus. A més d’Espanya, baixen els pressupost­os d’Alemanya (de484a476 euros), Portugal (de 414 a 390 euros) i Rússia (de 339 a 284 euros). En canvi, augmenta la despesa prevista del Regne Unit (de 614 a 646 euros), Polònia (de 257 a 323 euros) i Itàlia (de 529 a 541 euros). En el global de països, el pressupost augmenta un euro, fins a 456 euros.

 ?? SOPA IMAGES / GETTY ??
SOPA IMAGES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain