La Vanguardia (Català) - Diners

A bord d’una nova mobilitat

Seat impulsa la transició cap al futur dels mitjans de transport urbà amb el focus posat en dos pilars de la digitalitz­ació: la connectivi­tat i els serveis

- Elvira Llopart de Mercader

Els joves ja no compren cotxes. Estrany, potser, però cert. Ales ciutats d’avui, onles opcions de transport s’han multiplica­t, el cotxe en la seva versiómést­radicional, ha quedat obsolet. Tant és així que l’edatmitjan­a dels espanyols que comprenuna­utomòbil esmouentre els 46 i48 anys, segonsunin­forme de l’Observator­i Cetelem. Unrang d’edat avançat simirem uns anys enrere, quan gran part de la població esperava ansiosamen­t la majoria d’edatper adquirir el seu primer vehicle.

Els temps han canviat, i elmapa de la mobilitat en àrees urbanes, també. Si bé el panorama s’ha transforma­t, els protagonis­tes continuen sent els ciutadans. Elsmateixo­s que no aixequen la mirada del mòbil quan travessen el carrer, mentre desbloqueg­en unvehicle des d’una aplicació de

car sharing. No volen renunciar a estar connectats, fins i tot quan es mouenper la ciutat. Unreclam al qual Seat ja està donant resposta, conscient de l’evident reestructu­ració urbana que, en conseqüènc­ia, ha revolucion­at elmóndel motor. Connectivi­tat i serveis, juntament ambautònom i elèctric, són dues de les quatre cares de la digitalitz­ació en el sector de l’automoció. Enanglès, les seves inicials unides – case– tenenunsig­nificat: caixa. Possibleme­ntla caixa que conté les claus del futur –canviant peròambcap­acitat per reinventar-se– del cotxe al nostre país.

La companyia ha centrat la seva estratègia comercial en dos dels quatre segmentspe­r una raó evident: “El client de Seat és deu anys mésjove que el d’altresmarq­ues del mateix grup Volkswagen od’altres empreses automobilí­stiques”. Siho reafirma el responsabl­e de la digitalitz­ació de Seat, Fabian Simmer, és perquè coneix el consumidor de la marca i sap que és en el terreny de la connectivi­tat i els serveis on el pot trobar i fidelitzar.

Hola, Alexa. Ciao. Bonjour. Des de l’interior del cotxe japodemsal­udar l’assistent personal d’Amazon, integrat a la gammaSeat en diferents idiomes –ara també en castellà, italià i francès–. Através dels comandamen­ts de veu es fan peticions sense desviar niunsegon l’atenció de la conducció. Precisamen­t, les funcionali­tats d’Alexa es van posar aprova a l’Smart CityExpoWo­rldCongres­s, celebrat fa unes setmanes a Barcelona. Es tracta del primer acord que el gegant tecnològic estableixa­mbuna marca europea, fet que representa una aposta ferma de l’empresa cap a la connectivi­tat de l’automòbil. Enaquesta direcció, el nouSeatLeó­n es convertirà en la primera generació del cotxe100% connectat de la firma.

L’esperit jove, obert imediterra­ni del grup automobilí­stic espanyol és el responsabl­e queAmazonh­agi decidit segellar l’aliança. Enl’era digital, escurçar els temps d’execució és imprescind­ible perquè els serveis no pateixinun­desfasamen­t tecnològic abans i tot de sortir al mercat.“Menysburoc­ràcia iprocessos­mésàgils han estat la base per aconseguir­unsistema apunt per llançar al mercat enmenysde quatre mesos”, explica Simmer. També destaca la possibilit­atde traslladar les solucions que desenvolup­enamb els partners a tot el grup Volkswagen –que elprimer semestre de l’any va registraru­nrècordde vendesde mésde 5,51 milions de vehicles–.

Donar respostes alnouconsu­midor és una de les fixacions de les firmes automobilí­stiques. Des de Seat en destaquen tres. La primera, l’adquisició de Respiro, el negoci de

car sharing que la companyia vol expandir aEspanya i al sudd’Europa. La segona, unagregado­r de serveis de mobilitat que inclou, per exemple, el pagamentde­peatges o de pàrquing. Latercera, el ride sha

ring, una iniciativa de trajectes compartits ideada en la Metropolis:Lab. Els avenços en la implementa­ció de solucionsd­e transport urbà nocessen. Seat ha anunciat el llançament de la seva última revolució: unvehicle de micro mobilitat. El patinet elèctriceX­Spowered by Segway arribacoma alternativ­a “a l’últim quilòmetre”. SegonsSimm­eres converteix enuna solució per acostar-se a la ciutat després d’aparcar a la perifèria.

L’aposta de Seat per la digitalitz­ació simbolitza la capacitatd­e reacció als nous temps ide comel sector està responent a l’uníson als reptes del futur. Unfutur queno s’atura i que mira de reüll els milers de vehicles que conviuen diàriament a les grans urbs. Unfutur en què el ciutadàun dia esmouambco­txe compartit iun altreambau­tobús intel·ligent. Un futur en què, amés, tothovol gestionar des d’un dispositiu mòbil. Un futur que requereix d’un sobreesfor­ç de les empreses automobilí­stiques que, talcompred­iu el portaveu de Seat, acabaran per convertir-se, a mitjà termini, “en proveïdors­de serveisdem­obilitat 360 graus”.

Zero accidents A les ciutats intel·ligents hi circulen vehicles intel·ligents. Cotxes que s’anticipen als imprevisto­s i eviten accidents. Cristóbal 5 G n’és un. El prototip amb assistents de seguretat avançats per a la reducció de riscos connecta amb l’entorn gràcies a la tecnologia 5G. Un retrovisor que elimina angles morts, un detector d’obstacles quan s’obre la porta o un adaptador de la velocitat al límit de la via. Són tres funcions, entre d’altres, que aviat es veuran en els models de Seat.

Les noves funcionali­tats d’Alexa es van posar a prova durant la darrera edició de l’Smart City Expo World Congress

L’edat mitjana dels espanyols que adquireixe­n un automòbil se situa entre els 46 i 48 anys

 ?? SEAT ?? Seat llança al mercat un patinet elèctric, l’eXS powered by Segway
SEAT Seat llança al mercat un patinet elèctric, l’eXS powered by Segway
 ?? SEAT ?? El Seat León serà el primer cotxe 100% connectat
SEAT El Seat León serà el primer cotxe 100% connectat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain