La Vanguardia (Català) - Diners

La política de la por

Sánchez fa servir l’amenaça de l’“Espanya franquista” per aprovar els pressupost­os, en un repte als independen­tistes

- Mariano Guindal

Pedro Sánchez sembla de plexiglàs. La seva capacitat per canviari adaptar-se al esnoves circumstàn­cies és simplement sorprenent. Bé podríem dir que la seva divisa és allò d’“ahir deia blanc i avui dicnegre”, sense que aparentmen­t li passi cap factura. El seu darrer moviment després dela clatellada electoral soferta a Andalusia, tradiciona­l graner de vots socialista, ha estat instrument­alitzar la irrupció de Vox per tirar endavant els seus pressupost­os: “Jo o el caos”.

Fer servir la política de la por ha estat moneda de canvi de tots els governs. Per als socialiste­s és vital aprovar els pressupost­os generals de l’Estat (PGE) i acabar la legislatur­a. Com que els suports que va aconseguir per fer caure elGovern Rajoy a través de la moció de censura li han fallat, el president ha llançat el seu particular envit als independen­tistes: “Decidiuquè­us convé més, una Espanya progressis­ta ouna altrade franquista?”.

Sánchez sap que als independen­tistes la simple possibilit­at d’haver d’enfrontar-se a un Govern format pel PP, Ciutadans i Voxelsposa els pèlsdepunt­a, com reconeixen en privat els dirigents nacionalis­tes. I té les coses clares: si no hi ha pressupost­os no li quedarà més remei que avançar les eleccions, i el risc és que passi en l’àmbit nacional el mateix que a Andalusia, de manera que la suma del estres dretes sigui suficient per governar. En aquest escenari, el conflicte català passaria d’una lògica negociador­a a una altra de frontis ta. Els independen­tistes p o- drien trobar-se davant un nou 155 duríssim, ambel risc de perdre, de cop, tot el que han aconseguit fins ara.

És evident que un partit de la dreta extrema com Vox no governaria, però es convertiri­a en el partit frontissa. És adir, p eral centre dreta seria el mateix que ha suposat la CUP per al PDECat o el que Podem està sent per al PSOE. Dit d’una altra manera: seria un catalitzad­or per reconduir la política territoria­l i imposar una estratègia ultra conservado­ra. Els líders del PP, Pablo Casado, i de Cs, Albert Rivera, tindrien l’excusa perfecta per fer el que sempre han desitjat i mainos’han atrevit.

La Moncloa torna atenir un altre relat perfecte. Pedro Sánchez es convertiri­a, davant l’opinió pública catalana, enunaespèc­ie de Sant J ordien lluita contra el drac feixista. Qui s’ atrevirà a oposar-s’ hi? Ambels votsdePode­midel nacionalis­me perifèric van fer caure el malvat Rajoy per mitjà d’una moció de censura “constructi­va”. La Constituci­ó exigeix que, quan cau un Govern, ha de ser substituït per un altre perquè no hi hagi un buit de poder. Sánchez ha intentat per tots els mitjans complir aquest mandat, i, per aconseguir-ho, fins ara ha trencat el bloc constituci­onal. Tot i això, els independen­tistes li han fallat i s’ha quedat en un terreny de ningú.

Amés amés, els excessos comesos per l’esquerra extrema de Podem i dels independen­tistes radicals han provocat una reacció en cadena de la l’anomenada “Espanya dels balcons”. El que ha passat a Andalusia es pot repetir a les eleccions municipals i autonòmiqu­es de la resta del país, i això no agradaenab­solut als barons socialiste­s. Per tant, si a Pedro Sánchez li falla el “bloc progressis­ta” no li quedarà mes remei quere compondre el bloc constituci­onalista a fi de neutralitz­ar la dreta extrema. Impecable!

A Torra i a Puigdemont no els quedarà més remei que fer marxa enrere i buscar una fórmula per donar suport als pressupost­os de l’Estat. I, si no ho fan, després que no es queixin. És una partida de pòquer. Està en joc la pròxima legislatur­a, que és la important. El resultat és decisiu per a l’economia. Una Espanya radicalitz­ada dispararà l aprima de risc iens portarà amb més rapidesa capau na nova recessió.

Encara que no governi, Vox podria ser el partit frontissa que donaria el poder a la dreta

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain