La Vanguardia (Català) - Diners

Velocitats incompatib­les

- Pere Prat Jurat del Cotxe de l’Any a Europa

Haver viscut en circuit una cursa tan peculiar i carismàtic­acomles 24 Hores de Barcelona d’automobili­sme permet modificar el prisma de moltes coses a qualsevol participan­t observador. Alienes als reglaments estrictes que igualen el potencial dels vehicles en lamajoria dels campionats de velocitat, les competicio­ns de resistènci­a comaquesta solen admetre bòlids de diverses categories, ambprestac­ions molt diferents, a més d’aplegar habitualme­nt pilots de nivells molt dispars.

Unavegada immersos en el camp de batalla que represente­n els circuits, tots els participan­ts assumeixen immediatam­ent que les situacions de més perill solen sorgircoma conseqüènc­ia del diferencia­l de velocitat que existeix entre els cotxes. Malgrat ser una norma no escrita, tot bon pilot sap que qui va per davant té prioritat a la presa de decisions. Els que disposen d’un volantmés ràpid i bonesmans, amés d’avançar a mansalva, solen respectar pel seu propi bé la trajectòri­a dels altres.

Ambla intenció d’evitar arribar a extrems incompatib­les, l’esmentada teoria sobre les diferèncie­s de velocitat es pot aplicar al tema de la multitud de sistemes de transport personal que han poblat les voreres últimament. I és que per molt que s’intenti regular la cosa, no s’arribarà mai a un punt idoni de convivènci­a si els usuaris no s’acostumen a respectar una especial tipologia de prioritat, que hauria de ser inversamen­t proporcion­al a les prestacion­s de l’artefacte conduït.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain