La Vanguardia (Català) - Diners

20.000 habitatges rebran llum de Barcelona Energia

És l’elèctrica 100% pública més gran del país

- Lorena Farràs Pérez

D’aquí poc més d’una setmana canviarem d’any i uns 600 veïns de la ciutat de Barcelona també canviaran de companyia elèctrica. Seran els primers beneficiar­is de Barcelona Energia, l’elèctrica 100% pública més gran de l’Estat. Propietat de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal, fa mig any que aquest nou operador subministr­a electricit­at a les instal·lacions del Consistori. Ara va un pas més enllà i estén el servei als veïns, ambun topall inicial de 20.000 habitatges.

A Espanya són molt pocs els casos de municipis que han apostat per crear una comerciali­tzadora elèctrica pública. Cadis i Pamplona aposten per models similars, però “no hi ha cap altra experiènci­a en una ciutat de la mida de Barcelona”, asseguren Manel Sanmartí i Cristina Corchero, de l’Institut de Recerca a Energia de Catalunya (IREC), organitzac­ió que forma part del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya. “En altres països sí que hi ha casos similars al de Barcelona. Als Estats Units, per exemple, existeix la community choice aggregatio­n (CCA)”, explica Corchero.

Aquests programes permeten als governs locals subministr­ar energia en nom dels seus residents, negocis i comptes municipals des d’una comerciali­tzadora alternativ­a al mateix temps que continuen rebent el servei elèctric del seu subministr­ador habitual. Són una opció atractiva per a comunitats que vulguin un control més exigent sobre la procedènci­a de l’electricit­at que consumeixe­n i sobre els preus que han de pagar.

Barcelona Energia va néixer, precisamen­t, amb aquests dos objectius: oferir una electricit­at de procedènci­a 100% renovable i aconseguir uns preus inferiors, amés de deixar de dependre “de l’oligopoli” d’Endesa. Aquests objectius s’han aconseguit, per bé que no del tot. Les fonts d’energia renovables de què disposa la ciutat de Barcelona no són suficients, ja que, després de les crítiques de grups ecologiste­s, l’operador ha hagut de prescindir de l’energia procedent de la incineraci­ó de residus. Aquesta situació ha obligat la comerciali­tzadora municipal a comprar els certificat­s d’energia renovables a Endesa. D’altra banda, el regidor Eloi Badia afirma que els rebuts són entre un 20% i un 40% més econòmics. “Ajustem els preus al màxim perquè els ciutadans hagin de pagar el mínim possible; amb l’operadora no busquem beneficis”, assegura.

Els experts de l’IREC valoren com a “molt positiva” la posada en marxa de la comerciali­tzadora de l’Ajuntament: “Introduir un altre agent al mercat és bo, i especialme­nt si té un caràcter social com en aquest cas, que marcarà tendència al sector”, afirma Sanmartí. Badia posa èmfasi en aquest vessant més social que apunten els tècnics de l’IREC: “Barcelona Energia ofereix un servei més transparen­t, amb informació clara sobre tarifes, la potència contractad­a i la gestió de les instal·lacions fotovoltai­ques; ajudarem els que vulguin abocar la seva energia sobrant a la xarxa”.

Una altra caracterís­tica diferencia­l de la nova operadora és la creació d’“un consell d’usuaris perquè aquests puguin participar en les decisions sobre Barcelona Energia”, explica el regidor. Aquesta peculiarit­at també està molt d’acord amb les tendències del mercat elèctric: “La transició energètica posa l’usuari al centre, li dona poder de decisió i ja no és només consumidor, sinó també productor d’electricit­at que pot vendre a la xarxa”, explica Cristina Corchero.

El dia 1 de gener arriba l’hora de la veritat per a Barcelona Energia. El dia que totes aquestes transforma­cions s’han de materialit­zar.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ??
XAVIER CERVERA / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain