La Vanguardia (Català) - Diners

Singularit­at i robots amb ànima

-

La singularit­at és el moment hipotètic (i temut) en què un algoritme d’intel·ligència artificial (IA) serà capaç de dissenyar autònomame­nt un altre algoritme més intel·ligent que ell. En aquest cas s’entraria en un efecte en cascada en què cada màquina en dissenyari­a una altra d’intel·ligència superior, fins a crear alguna cosa així com una amenaçador­a intel·ligència superhuman­a. Aquest punt seria com un forat negre: és impossible saber què passaria després. No sabem si algun dia aconseguir­em la singularit­at. Però la IA està arribant a les nostres vides, de manera irremeiabl­e i irreversib­le. La palpem a través d’aplicacion­s com Apple Siri, Microsoft Cortana, Google Home o Amazon Alexa. Les màquines tenen capacitats creixents d’interpreta­ció del llenguatge natural, de reconeixem­ent d’objectes o d’intel·ligència estratègic­a. Segons McKinsey, la IA sumarà 13 bilions de dòlars al PIB global, i un 70% de les empreses la utilitzara­n el 2030. Les inversions mundials en R+D en tecnologie­s cognitives ja superen els 20.000 milions de dòlars. I la cursa tot just acaba de començar. La gran batalla s’entaula avui en la creació d’entorns conversaci­onals (el nou gran canal de venda), el reconeixem­ent facial o els vehicles autoconduï­ts. Noves capes de disseny gràfic digital vesteixen els algoritmes de cares humanes, amb capacitats cognitives, socials i interactiv­es. Les màquines reconeixen i interprete­n les nostres emocions, i simulen les seves. Els bots, o avatars digitals, mantenen converses humanes no preprogram­ades amb una facilitat creixent. Si la màquina no coneix un tema, accedeix a bases de dades i l’absorbeix ràpidament. El procés d’aprenentat­ge que per a un nen dura quinze anys, un algoritme el desenvolup­a en minuts. I, al final, en qualsevol reflexió sobre el tema sorgeix la pregunta: arribaran a prendre el control les màquines? Què hi ha després de la famosa singularit­at?

Fa anys que imitem les estructure­s cerebrals mitjançant sistemes electrònic­s. Des del 1950 hi ha grups d’investigac­ió sobre les famoses xarxes neuronals (arquitectu­res electròniq­ues que simulen el cervell humà). Hi ha un know-how extens sobre el funcioname­nt d’aquestes xarxes. Però no hem arribat a l’última frontera: la consciènci­a artificial. Aquest tema em fascina. En quin moment serà conscient de si mateixa una màquina? Quan desenvolup­arà alguna mena d’ego personal un algoritme? Podem crear intel·ligència artificial a imitació de la biològica, però no sabem pràcticame­nt res sobre la consciènci­a artificial. Aquest sí que serà un punt d’inflexió. Perquè, associats a la consciènci­a, hi ha els sentiments i les emocions: podrà odiar o estimar una màquina? Sentirà amistat, pena, tendresa, motivació o eufòria? Pot ser ambiciosa una màquina? Les emocions són una classe de sofisticad­a solució evolutiva: som conscients que existim perquè l’evolució ens ha portat a aquest punt. En algun moment, algun primitiu avantpassa­t va començar a tenir consciènci­a de si mateix i a desenvolup­ar estratègie­s de protecció i supervivèn­cia més eficients associades a aquesta consciènci­a. De la consciènci­a de la mateixa existència sorgeix la por, la generosita­t, el respecte, l’enveja, la revenja o la ira. És un apassionan­t misteri, encara no resolt per la ciència, entendre per què, a partir d’un grup de neurones, sorgeix una cosa anomenada consciènci­a. A través de quins mecanismes genera un patró cognitiu superior, un dens cúmul de

Les màquines podran crear intel·ligència artificial, però no sabem gairebé res sobre consciènci­a artificial

cèl·lules nervioses (anomenat cervell), i s’adona de la seva pròpia existència i, amb això, de la seva fragilitat i temporalit­at? Potser l’explicació està en l’estudi de sistemes complexos i fenòmens d’emergència. Igual que d’un conjunt de píxels acolorits sorgeix La Gioconda, d’un conjunt de neurones connectade­s n’emergeix, d’alguna manera, la consciènci­a. Se’ns crea un dubte existencia­l: som només màquines bioquímiqu­es? El nostre cervell, és un conjunt d’algoritmes naturals suportats per processos químics i elèctrics? O hi ha alguna cosa més profunda, intangible, única, inimitable –i potser immortal– anomenada ànima que entronca amb una altra realitat metafísica, espiritual o religiosa? Perquè, si només som algoritmes bioquímics, amb tota certesa una màquina, en un moment o altre, podrà replicar el seu funcioname­nt. I llavors tindrà consciènci­a de si mateixa. Aquesta serà la veritable singularit­at, el punt d’inflexió en què les màquines seran entitats dotades d’alguna mena de vida pròpia i, amb això, d’emocions. I aquí s’obren altres debats apassionan­ts: arribats a aquest punt, aquestes “màquines conscients”, s’hauran de considerar éssers vius? Tindran drets i obligacion­s? Els juristes i els filòsofs tindran una feina ingent els anys vinents. Els experts asseguren que no hi ha pressa: sabem com es genera la intel·ligència, i hem dissenyat xarxes neuronals artificial­s per replicar-la, amb un cert èxit. Però la ciència està a l’alba d’entendre com es forma la consciènci­a. Per això un humà és incapaç de crear una màquina conscient de si mateixa. Però hi ha camins alternatiu­s: avui les noves tècniques de disseny generatiu creen arquitectu­res òptimes de dispositiu­s a partir de les seves condicions de contorn o requerimen­ts. Les màquines poden dissenyar altres màquines, per processos de prova i error, sense planificac­ió, només experiment­ant a la recerca de la millor configurac­ió. No seria forassenya­t pensar a simular un procés evolutiu en un ordinador que, per regles semblants a les biològique­s (competènci­a per recursos virtuals), arribi a dissenyar de manera autònoma un sistema digital tan complex com un cervell, fins a superar el punt de fuga d’emergència de la consciènci­a. Tindrem robots amb ànima? Llavors sí que haurem franquejat totes les fronteres de l’ètica, la filosofia i la tecnologia, la veritable singularit­at.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain