La Vanguardia (Català) - Diners

Itàlia cedeix i els mercats no s’immuten

-

La realitat es va imposar abans del que s’esperava, almenys de moment. Enefecte, dimecres passat la Comissió Europea i Itàlia van arribar a un acord pel qual Itàlia fa marxa enrere en el seu pla pressupost­ari previst per a l’any 2019. Acanvi, la Comissió demomentno posarà en mar- xa el procedimen­t per dèficit excessiu que culminaria, en el pitjor dels casos, en una sanció de fins a un0,5% del PIB transalpí, equivalent a 8.600 milions d’euros.

El retrocés de l’Executiu liderat pels populistes Moviment 5Estrelles i laLliga ha estat evident. Per començar, Itàlia passa de pressupost­ar un dèficit públic mesurat en termes de PIB d’un 2,4% el 2019 a un altre d’un 2,04%. Aquesta rebaixa, amés, es va veure acompanyad­a d’una previsió de creixement econòmic el 2019mésrea­lista, ara de l’1% del PIB davant l’1,5% previ.

Però analitzem l’abast de l’ajust, equivalent a uns 10.000 milions d’euros de menys despesa. D’entrada sembla clar que alguna de les mesures estrella de l’executiu s’evaporaran o, comamínim, s’endarrerir­an. És el cas de la conegudaco­maRenda Ciutadana, que ha proposat el Moviment 5Estrelles, que suposava una dotació de fins a 780 euros almes als pensionist­es i aturatsamb menys recursos econòmics.

Tambées veurà afectat el sistemade pensions, que retallarà les dotacionsm­ésaltes i deslligarà la revaloritz­ació de la resta de prestacion­s de la pujada de preus. La Comissió aconseguei­x, a més, arrencar la promesa de nous impostos aRoma: gravaràamb una taxa les empreses generadore­s d’ingressos a través d’internet, semblant a la taxa Google espanyola, i tambéimpos­arà un increment de la tributació al joc. Itàlia també podria elevar l’IVA si, ja de cara al 2020 i el 2021, els comptes públics del país es deterioren.

El to menys bel·licós d’Itàlia seria producte de tres raons. En primer lloc, les enquestes mostren que la majoria de l’electorat italià és favorable a la rebaixa de pretension­s de l’executiu italià davant l’advertènci­a deBrussel·les. Amés, i fent cas als comentaris de l’Associació deBancs d’Itàlia, la picabarall­a ja impacta en l’economia real davant la dificultat­mésgran d’accés als préstecs per a les petites imitjanes empreses del país.

La raómésimpo­rtant, tot i això, seria la por de l’executiu davant una potencial pèrdua de confiança dels inversors en l’estabilita­t econòmica del país. Aquest fet posaria en risc la dificultat d’accés al mercat de bons a una economia que presenta un deute públic molt elevat, d’un 132% del PIB. Atítol d’exemple, i per a una estimació de creixement de PIB nominal d’un2%–1% real més1 punt d’inflació–, un increment de l’1,5% en el cost actual del deute, producte de l’esmentada por, incrementa­ria la ràtio d’endeutamen­t pública per sobre del140% del PIB, uns nivells certament perillosos.

La reacció dels mercats a l’acord ha estat mínima, i la demostraci­ó ha estat la rendibilit­at del bo italià a 10anys, que malgrat el millor comportame­nt recent és el doble que la referència espanyola. El mercat descompta noves tensions així que avanci l’any, i probableme­nt no li falta raó, ja que la Comissió anuncia que està vigilant els passos d’Itàlia. Es tracta d’un control delicat en un any electoral decisiu per a les institucio­ns comunitàri­es.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain