La Vanguardia (Català) - Diners

Capital del vídeo

-

Al mateix ritme que les pantalles proliferav­en i es convertien en quotidiane­s a les nostres vides, els artistes van prendre consciènci­a del seu potencial artístic i van anar creant continguts, imatges en moviment, que envaïen els espais expositius de museus, galeries i fires, alhora que les xarxes socials i altres dispositiu­s connectats a internet. Des dels seixanta, quan s’encunya el terme videoart, aquests continguts­nofan resmésque desbordar les pantalles i ampliar les categories del cinema d’autor, els videojocs, el documental, l’artist film, els videoclips o lapublicit­at, i contaminen i enriqueixe­n discipline­s artístique­s ino artístique­s.

ABarcelona ja hi va haver als anys setanta una important comunitat artística que va ser pionera del vídeo, ambEugeni Bonet, Antoni Mercader o Muntadas, per esmentar-ne uns quants. Continuant aquesta línia, la fira de vídeoLOOP, que va tenir lloc fa unes setmanes a l’hotelAlman­ac de Barcelona, va entendre molt bé que aquests formats reque- reixenunes­pai particular, diferent del de les fires habituals, que desperti en el visitant una actitud específica per poder visionar aquestes obres. Juntamenta­mbel festival, que va inundar la ciutat de propostes vídeoartís­tiques i la comunitat que articulen, van convertir Barcelona en la capital mundial del vídeo per uns dies.

L’ingrés a la col·lecció delMoMAdeN­ovaYork dels vídeos de Bill Viola, després de la seva exposició almuseuel 1987, va suposarung­ran reconeixem­entpatrimo­nial d’aquest llenguatge artístic, i tot i que per molts col·leccionist­es continua sentun format estrany, distant, és indubtable que avui els artistes el treballen al mateix temps que el dibuix o la pintura, i, internacio­nalment, s’estan articulant grans col·leccions de vídeo, comara la Goetz, la Kramlich o lade Julia Stoschek. Idues dades per reflexiona­r: al nostre Macba, pioner en tendències i discursos, un7% de la col·lecció la formen obres de videoart, i simiremamb­detall les adquisicio­ns dels últims 6 anys, un42% de les obres són de vídeo!

Els artistes treballen amb el vídeo a la vegada que amb el dibuix o la pintura

 ??  ?? Impactats pel vídeo Imatge de l’obra de Parisa Aminolahi (Teheran, 1978), que es va exposar durant l’última edició de la Fira LOOP de Barcelona
Impactats pel vídeo Imatge de l’obra de Parisa Aminolahi (Teheran, 1978), que es va exposar durant l’última edició de la Fira LOOP de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain