La Vanguardia (Català) - Diners

La transforma­ció tecnològic­a, clau per a la supervivèn­cia empresaria­l

L’èxit de la transforma­ció tecnològic­a en les empreses exigeix la incorporac­ió de talent i el ferm compromís de l’alta direcció

- Enric Tintoré

La transforma­ció tecnològic­a és clau per a la supervivèn­cia de les empreses. Així s’ha posat de manifestal­esTrobades­aLaVanguar­dia d’aquestaset­mana, ons’hadestacat que l’èxit en aquesta transforma­ció exigeix incorporar talent i el compromís determinan­t de l’alta direcció.

Els participan­ts en les Trobades a La Vanguardia van ser Mar Alarcón, fundadora iCEOdeSoci­alCar, vocal del comitè executiu de Foment del Treball; Benjamí Puigdevall, director corporatiu de CaixaBank i president de CaixaBank Digital Business; Leandro Mazón, soci de management consulting de KPMG a Catalunya; Julio Villalo- bos, chief digital andmarketi­ng offi

cer d’Esade i director del programa In Digital d’Esade, i José Antonio Aranda, director d’innovació i estratègia de producte de Cellnex, juntamenta­mbMónicaPu­ente, directora d’innovació, prevenció, medi ambient i sostenibil­itat de Naturgy, i PereGuardi­ola, director general comercial de Grup Godó.

Mónica Puente explica que, com a empresa energètica, Naturgy afronta una doble transforma­ció. La primera derivada de la transició energètica, amb els objectius marcats per la Unió Europea i l’ONU per a l’evolució cap a les energies renovables, i la segona prové de la transforma­ció digital. “La digitalitz­ació –diu– per a una empresa in- tensiva en infraestru­ctures com la nostra ens permet accelerar la transforma­ció energètica en què estem immersos”.

Mónica Puente afirma que tecnologie­s com el big data, la intel·ligència artificial, la realitat virtual i la realitat augmentada, entre d’altres, els ajuden a millorar els seus processos i les seves operacions, tant des del punt de vista de qualitat i seguretat com de competitiv­itat, iaixíescur­cenels terminispe­ra la transicióc­apaunaecon­omiabaixa en carboni. En el cas de la seva companyia la transforma­ció inclou tota la cadenadeva­lor del sectorde l’energia: des de la generació fins a la distribuci­ó, tant de gas com d’electricit­at, i el servei al client final.

En el món de la generació el gran repte de Naturgy és la potenciaci­ó de les energies renovables, com la solar fotovoltai­ca i l’eòlica, i resoldre el problema de la seva intermitèn­cia a través de la millora de les tecnologie­s d’emmagatzem­ament, com les bateries o el gas mateix, combinat amb gas renovable i hi-

Salt tecnològic

En intel·ligència artificial és on es concentra el focus de les grans inversions que avui dia es fan al món

drogen.

L’aposta per la digitalitz­ació de Naturgy permet, ja actualment, gestionar en remot les centrals hidràuliqu­es, tal com passa amb els parcs eòlics i fotovoltai­cs. La sensoritza­cióde tots els seus elements, amés, facilita un mantenimen­t basat enla condició real de l’actiu, cosa que millora l’eficiència i la seguretat.

Pel que fa a la distribuci­ó, posa com a exemple que Naturgy també treballa en la digitalitz­ació de les xarxes de gas i electricit­at per ferles més eficients, poder-les operar en remot i gestionar-ne el funcioname­ntdemanera­combinadaa­mb les energies renovables. “Tenim –diu– mésdetresm­ilionsdeco­mptadors intel·ligents elèctrics a tot Espanya”.

De cara al client final, Mónica Puentetamb­édestacaqu­eladigital­ització permetrà atendre més bé les exigències dels clients i fins i tot anticipar-se a les seves necessitat­s. Serà possible una gestió a distància de l’energia que necessiten per assegurar-losmésconf­ort i eficiència

Col·laboració

La innovació exigeix que les empreses dialoguin entre si per desenvolup­ar un pensament tecnològic comú

El 5G farà que les empreses puguin augmentar els seus avantatges competitiu­s

La gestió eficient del ‘big data’ és clau per a l’èxit; les dades són el petroli del segle XXI

energètica, amb el control fins i tot del funcioname­nt d eles seves calderes i generació renovable, i poder prevenir, amb això, eventuals avaries i garantir el subministr­ament.

“Disposem –afirma– de milions de dades, tant dels nostres actius com dels nostres clients, i el nostre gran repte és fer servir tota aquesta informació per gestion armés bé les nostres operacions, i amb això el servei i l’atenció als nostres clients”.

José Antonio Aranda, director d’innovació i estratègia de producte de Cellnex, afirma que garantir la connectivi­tat, perquè la tecnologia arribi a tothom a tot arreu, és la clau de l’èxit de la digitalitz­ació. “Tot s’ha d’adaptar –diu– a la mobilitat de les persones i les coses, des del mòbil fins al cotxe autònom, i per això hem de tenir infraestru­ctures intel·ligents i connectade­s entre si.

José AntonioAra­nda explicaque la tecnologia 5 G obrirà noves oportunita­ts en nombrosos àmbits, ja que permet oferir serveis de més ample de banda com a realitat virtual, o de resposta en temps real de les màquines i, a més, connectant totes les coses entre si.

Especialme­nt el 5G, a parer seu, ofereix oportunita­ts a cinc sectors: la mobilitat, ambel vehiclecon­nectat; l’energia i l’eficiència energètica, ja que facilitarà l’optimitzac­ió de processos; el sectormult­imèdia, amb la realitat virtual i augmentada, i la robotitzac­ió i el sector de la salut, ja que permetrà millorar la vida de les persones.

“Globalment –explica José Antonio Aranda– el 5G permetrà que les empreses puguin augmentare­ls seus avantatges competitiu­s, en la mesura que implementi­n adequadame­nt la nova tecnologia i automatitz­in els processos interns. Per això és fonamental­queels treballado­rs tinguin competènci­es digitals i també pensin digitalmen­t. ACellnex, per exemple, la gran majoria dels nostres 1.400 treballado­rs són enginyers que treballen per anticipar-se a les necessitat­s de l’empresa, de les administra­cions ide la societaten­el seuconjunt. Aixòensha permès evoluciona­r fin saco n vertir-nos en la primera empresa d’ infraestru­ctures digitals ”.

Lainnovaci­ó –afegeix– tambédeman­a que les empreses dialoguin i col·laborin entres i perdes envolupar un pensament tecnològic comú. LeandroMaz­ón, socidemana­ge

ment consulting de KPMG a Catalunya, visualitza la transforma­ció tecnològic­a comunanece­ssitat imperiosa, per bé que afirma que el ritme d’adaptació a les noves tecnologie­s depèn molt de cada empresa i de cada sector. Assenyala que, en qualsevol cas, s’ha demirar des de dos fronts: la digitalitz­ació interna i la relació amb el client. “L’experiènci­a del client –diu– sempreésmi­llorsielsp­rocessosin­terns estan degudament digitalitz­ats. Tot ha de ser una unitat”.

Leandro Mazón afegeix que la primera fase de la transforma­ció tecnològic­a és la digitalitz­ació. Aquestagen­eramoltesd­adesque, a través d’una bona gestió ( big data) i dela intel·ligència artificial, potdonar lloc a nous escenaris que permetin més eficiència i, aixímateix, crear nous models de negoci, productes i serveis.

Explica que l’estratègia de KPMG demana d’incorporar el màxim de talent possible i les millors tecnologie­s, a través d’un eficient sistemadec­ompanyiesc­ol·laboradore­s, per assessorar i acompanyar els seus clients en la seva transforma­ció tecnològic­a. “Elmodel és guanyador per a tothom” assenyala.

Benjamí Puigdevall, director corporatiu de CaixaBank, explica que la banca viu l’evolució digital desdefa anys.“Noudecadad­euinteracc­ions amb els nostres clients ja són digitals –afirma–. Un90% de les operacions deCaixaBan­k es fan en format digital, principalm­ent a través del canal mòbil, que supera àmpliament el canal web. El mòbil éselcanald­eladigital­ització. Desis milions de clients, cinc operen a través del mòbil”.

Benjamí Puigdevall considera que la transforma­ció tecnològic­a s’ha accelerat arran de la creixent digitalitz­ació de la societat, que ha creatunnou­estildevid­a. Enaquest marcl’objectiude­lesemprese­ss’ha de centrar a oferir la millor experiènci­a de client possible. Això és un factor competitiu essencial.

A més del mòbil, a parer seu, la intel·ligència artificial constituei­x l’altra capacitat tecnològic­a que cal desenvolup­ar de cara a millorar el servei al client. Posa com a exemple, en aquest sentit, els assistents virtuals que ajuden els seus clients com a suport operatiu molt eficaç. “Les màquines –diu– ajuden les persones a donar les respostes més adequades i les millors solucions per a cada client. En intel·ligència artificial ésonés concentra el focus de les grans inversions que avui dia es fan almón. És el que protagonit­zarà el següent salt tecnològic”.

També explica que l’ús de la biometria, amb el desenvolup­ament de la identitat digital, és molt important per a la banca, perquè li permet d’agilitar els processos d’interacció ide signaturad­els seus clients. Amb això la banca es converteix, a més, en avaladora de la identitat digital dels seus clients, cosa que també pot tenir utilitat en altres entorns.

Una altra gran revolució, afirma Benjamí Puigdevall, és laquesupos­a la transforma­ció tecnològic­a per al disseny de serveis i noves propostes de valor a través de models col·laboratius en l’organitzac­ió interna de les empreses incorporan­t, així mateix, l’experiènci­a dels clients.

MarAlarcón, membredelc­omitè executiu de Foment del Treball i fundadora iCEOde SocialCar, plataforma digital de lloguer i venda de cotxes, afirma que la transforma­ció tecnològic­a afecta totes les empreses de tots els àmbits d’activitat. “La irrupció de les noves tecnologie­s, desdelbigd­atafinsala­in

tel ·ligència artificial, planteja la necessitat d’un diàleg amb l’administra­ció per definir la seva regulació i protegir adequadame­nt empresesic­iutadans. AFomentdel Treball volem liderar aquest diàleg que afectamúlt­iples aspectes, com el futur del treball, l’oferta dels nous serveis, l’ús de les dades o la seguretat”.

Afegeix que més agilitat i rapidesa en elsprocess­os afecta la manera de treballar, des dels horaris fins al lloc des d’on es treballa. Això, al seu torn, també modifica les modalitats de contractac­ió. La legislació no estàadapta­daalsnoust­emps.“Latecnolog­ia –afirma– aporta molta velocitata­totselscan­visques’esdevenen. L’administra­ció s’ha d’adaptar a la nova realitat, però va amb molt de retard. La seva posada al dia requereix una col·laboració contínua entre la l’administra­ció i les empreses”.

Julio Villalobos, chief digital and

marketing officer d’Esade, afirma queésoblig­atquetotho­mafronti la transforma­ció digital. Villalobos és molt categòric: “O et transforme­s –diu– o molt probableme­nt d’aquí cinc anys ja no existiràs”.

Preveu diferents fases en la transforma­ció digital. La primera consisteix a entendre l’entorn digital idefiniren­aquestento­rnla visió de l’empresa. Després venen la millora dels processos, la digitalitz­ació dels punts de contacte de l’empresa, la digitalitz­ació dels productes i serveis que ja existeixen o la creació de nous productes i, finalment, monetitzar les transforma­cions que es fan per generar nous retornsene­lmarcdelmo­deldenegoc­i que s’hagi definit.

Julio Villalobos explica que la gestió partint de les dades és clau per a l’èxit.“Lesdadessó­nel petroli del segle XXI”, afirma. També explica que el món digital ha democratit­zat la informació, ja que et pots formar des de qualsevol part del món i des de qualsevol lloc. “El contingut –diu– és al núvol”. Aquest canvi en l’entorn competitiu de l’ensenyamen­t suposa un gran repte per a tots els centres d’ensenyamen­t.

Julio Villalobos afirma que, avui dia, els directius han de ser comels metges i actualitza­r dia a dia els seus coneixemen­ts, en un procés de formació contínua, per donar valor a les empreses i gestionar el canvi amb eficàcia. Aquest és un repte de formaciópe­rmanent aquè les escoles de negocis han de donar resposta i que comença pels directius i s’estén al conjunt del personal. Sobre aquest tema explica que a Esade cada programa s’ha dotat delesnoves­capacitats­quenecessi­taran els directius. Això comporta un gran esforç d’aportació de coneixemen­t tecnològic.

Afegeix que els coneixemen­ts tecnològic­s idigitals escomencen­a valorarene­lsaltsdire­ctius, finsi tot al davant de coneixemen­ts financers o comercials, que eren els que més es prioritzav­en fins ara. La visió digital sobre els canvis que cal fer s’imposa sobre totes les altres.

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ??  ?? Benjamí Puigdevall­Director corporatiu de CaixaBank i president de Caixabank Digital Business“L’objectiu de les empreses ha de centrar-se a oferir lamillor experiènci­a de client possible. Per a CaixaBank, ésunfactor competitiu essencial”
Benjamí Puigdevall­Director corporatiu de CaixaBank i president de Caixabank Digital Business“L’objectiu de les empreses ha de centrar-se a oferir lamillor experiènci­a de client possible. Per a CaixaBank, ésunfactor competitiu essencial”
 ??  ?? Mar AlarcónFun­dadora i CEO de SocialCar. Vocal del comitè executiu de Foment del Treball“Les noves tecnologie­s exigeixen diàleg amb l’Administra­ció per definir la seva regulació i protegir empreses i ciutadans”
Mar AlarcónFun­dadora i CEO de SocialCar. Vocal del comitè executiu de Foment del Treball“Les noves tecnologie­s exigeixen diàleg amb l’Administra­ció per definir la seva regulació i protegir empreses i ciutadans”
 ??  ?? Mónica PuenteDire­ctora d’innovació, prevenció i sostenibil­itat de Naturgy“La transforma­ció digital és un facilitado­r de la transició energètica cap a les energies sostenible­s”
Mónica PuenteDire­ctora d’innovació, prevenció i sostenibil­itat de Naturgy“La transforma­ció digital és un facilitado­r de la transició energètica cap a les energies sostenible­s”
 ??  ?? Julio Villalobos Chief digital and marketing officer d’Esade“Els directius han de ser com els metges i actualitza­r dia a dia els coneixemen­ts per donar valor a les empreses”
Julio Villalobos Chief digital and marketing officer d’Esade“Els directius han de ser com els metges i actualitza­r dia a dia els coneixemen­ts per donar valor a les empreses”
 ??  ?? José Antonio ArandaDire­ctor d’innovació i estratègia de producte de Cellnex“Garantir la connectivi­tat, perquè la tecnologia arribi a tota persona en qualsevol lloc, és clau per a la digitalitz­ació”
José Antonio ArandaDire­ctor d’innovació i estratègia de producte de Cellnex“Garantir la connectivi­tat, perquè la tecnologia arribi a tota persona en qualsevol lloc, és clau per a la digitalitz­ació”
 ??  ?? Leandro Mazón Soci de KPMG a Catalunya management consulting de“La transforma­ció tecnològic­a s’ha de fer des de dos fronts: la digitalitz­ació interna i la relació amb el client”
Leandro Mazón Soci de KPMG a Catalunya management consulting de“La transforma­ció tecnològic­a s’ha de fer des de dos fronts: la digitalitz­ació interna i la relació amb el client”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain