La Vanguardia (Català) - Diners

El despertar de la volatilita­t

-

L’actuació dels bancs centrals els últims anys ha estat determinan­t en l’evolució dels mercats financers: situant els tipus d’interès al zero o fins i tot en negatiu, injectant quantitats ingents de liquiditat als bancs i adquirint quantitats massives de bons, cosa que ha distorsion­at els tipus d’interès oferts per aquests. Ara les borses mundials comencen a patir els efectes secundaris de l’intervenci­onisme dels bancs centrals durant tant de temps.

Fins aquest any, cada vegada que les borses entraven en un període d’incertesa i de caigudes, els bancs centrals sortien al rescat. La volatilita­t estava anestesiad­a per la seva actuació. Passés el que passés, mai no succeïa res advers per als mercats. Com a conseqüènc­ia, la minusvalor­ació dels riscos ha estat la tònica general, encoratjad­a pels bancs centrals. Els inversors s’han vist empesos a assumir més risc del que seria raonable en les inversions.

La tornada a la normalitat de la política monetària serà lenta i gradual. Els EUA són l’únic país que ha començat el camí, amb nou pujades de tipus i la reducció del balanç de la Fed en més de 300.000 milions de dòlars. El BCE deixarà de comprar bons sobirans, llevat de la reinversió dels bons que vencin. Les pujades de tipus d’interès dels bons (i la caiguda dels preus) està garantida.

Davant aquest escenari, només la confirmaci­ó de les bones previsions de creixement mundial, malgrat els riscos geopolític­s, permetrà a les borses recuperar posicions. Aquestes actualment descompten una brusca desacceler­ació de l’economia. Si només es tracta d’una desacceler­ació sincronitz­ada del creixement, però no el preludi d’una recessió, les borses es recuperara­n.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain