La Vanguardia (Català) - Diners

El dòlar actua de refugi

La majoria dels fons amb guanys de moment han trobat en el dòlar un mecanisme de defensa

- Primo González

Laquarta estiradaal­cistadels tipus d’interès de la Reserva Federal ha contribuït a consolidar la tendència alcista del dòlar als mercats de divises. L’apreciació del dòlar sobre l’euro ronda el5% l’últim any, i al mercat de divises només el ien mostra una clara fortalesa.

El trasllat d’aquestes oscil·lacions als fons d’inversió s’ha anat consolidan­t les últimes setmanes i ha convertit la divisa dels Estats Units en un dels principals actius de refugi. Dels pocs fons d’inversió que aquest any s’aconseguei­xen salvar de les pèrdues, quinze han conservat guanys superiors al 5%.

La major part d’aquesta quinzena de fons basa els seus guanys en unes carteres d’inversió molt enfocades a la divisa dels Estats Units. Els seus actius són tant de renda fixa com de renda variable, amb un clar predomini dels fons de renda fixa, ja que el valor subjacent de les carteres amb predomini d’accions s’ha vist bastant castigat les dues últimes setmanes pels retrocesso­s de les cotitzacio­ns a les borses dels EstatsUnit­s.

Elsmercats de renda variable estan cotitzant cada vegada més obertament una frenada en el crei- xement econòmic mundial, i aquesta sensació afecta les borses internacio­nals de manera gairebé generalitz­ada, tot i que les últimes setmanes s’ha reflectit més als índexs borsaris dels Estats Units, ja que eren els més alcistes al llarg de l’any.

Les últimes setmanes les borses han aguditzat els seus retrocesso­s davant la por que els conflictes comercials internacio­nals provoquin una frenada de les inversions i el creixement de l’economia global. No es parla obertament de recessió, peròsídeme­nyscreixem­enten molts països.

El reflex d’aquestes previsions a laborsaesp­anyolahaca­stigatdura­ment els fons d’inversió que operen almercat domèstic, ja que l’Ibex 35 està registrant una de les principals pèrdues entre les borses internacio­nals, més d’un 15% des

La pujada de tipus d’interès accentua les pèrdues dels fons de renda variable a Espanya i Europa

de començamen­t d’any. Els fons d’inversió que tenen les seves carteres centrades en la borsa espanyola presenten de mitjana una pèrdua superior al 9% des de començamen­t d’any. Els fons que inverteixe­n en borses europees presenten una pèrdua mitjana superior al 13%. I fins i tot els fons de renda variable que actuen al mercat dels Estats Units han entrat en pèrdues, més d’un 3% de mitjana, malgrat el dòlar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain