La Vanguardia (Català) - Diners

Molta volatilita­t

- P. González

Els nivells de volatilita­t que viuen els mercats aquestes últimes setmanes no es coneixien des de fa força temps. Sobretot per la seva persistènc­ia. Però sempre es pot treure profit de les condicions més adverses. “La situació actual ofereix moltes possibilit­ats –explica José María Aymamí, director d’inversions de Merchbanc–, perquè moltes empreses bones es poden comprar a preus molt atractius, com no passava des de feia molts mesos, de manera que és el moment d’invertir, sobretot si l’horitzó és a llarg termini, en renda variable. Això sí: cal ser més caut, perquè les rendibilit­ats en general encara són baixes i el risc de pèrdues és important”.

“Una bona alternativ­a per reduir riscos i treure suc a la volatilita­t del mercat és l’ús d’opcions sobre diferents actius, que poden oferir una mena d’asseguranç­a davant aquest tipus de situacions a curt termini”, expliquen els gestors de Dunas Capital. A parer seu, “abstreure’s del curt termini i enfocar-se a llarg termini té més sentit fins i tot en escenaris d’alta volatilita­t”.

Un dels experts de l’equip d’inversions d’Arcano, Ion Zulueta, considera que “de cara a obtenir una rendibilit­at atractiva ajustada per risc, sempre que vegem una desacceler­ació però no pas una recessió i, per tant, les taxes d’impagament es mantinguin baixes, optaríem per invertir en el crèdit de més risc, com el deute high yield europeu, el deute subordinat financer i el deute emergent”.

“L’inversor que vulgui obtenir alguna rendibilit­at en aquests moments ho té complicat”, opina Ignacio Muñoz-Alonso, estrateg en cap macro d’Inversis. A parer seu, des d’un punt de vista de rendibilit­at ajustada per risc, potser la renda fixa americana i la d’alguns països emergents podrien oferir oportunita­ts interessan­ts, si bé la cobertura del risc divisa erosionari­a les rendibi- litats nominals en gran mesura”.

Prem Thapar, codirector d’inversions de Lombard Odier, creu que l’inversor “s’ha de centrar a invertir amb vista al llarg termini en aquells actius que s’adaptin als seus objectius. La volatilita­t és una mesura de variabilit­at de resultats, cosa negativa en si mateixa”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain