La Vanguardia (Català) - Diners

Aposta per la mobilitat silenciosa

L’e-Niro, amb 455 km d’autonomia, és el primer SUV compacte 100% elèctric de la marca coreana Kia

- Francesc Pla

Kia té un paper destacat en la mobilitat que ve, amb una àmplia gamma de vehicles ecològics. L’e-Niro és l’últim exemple, un SUV (o crossover) compacte de 4,37 metres de longitud i 100% elèctric. Kia completa així la gamma ecològica del Niro, que ja compte amb les versions Niro híbrid iNiro híbrid endollable.

Encara sense preu, Kia ofereix l’e-Niro ambdues bateries diferents de polímer d’ ions deliti: la de més capacitat té 64 kWhi permet una autonomia de 455 quilòmetre­s. Peròel clienttamb­épot optar per una bateria d’inferior capacitat: 39,2 kWh amb 289 quilòmetre­s d’autonomia.

És a dir, amb la bateria gran de 64 kWh, carregada al màxim, es pot anar de Barcelona aGirona –o Tarragona– i tornar sense risc de quedar-se sense càrrega. Peròn’hi h amés. K i a assegura que circulant exclusivam­ent en un entorn urbà l’ e-Ni ro pot recórrer fin sa 615 quilòmetre­s. Una distància més que notable, tot i que depengui molt de la conducció que es practiqui.

La versió de 64kWhté un motor elèctric de 204 CV amb un parell màxim de 395 Nm. Aquesta potència permet una acceleraci­ó de 0 a 100 km/h en només 7,8 segons. En un carregador ràpid, l’e-Niro pot recuperar el 80% de la càrrega en 42 minuts. Així mateix, l’e-Niro incorpora la tecnologia de frenada regenerati­va per recuperar energia elèctrica quan es frena o s’avança per inèrcia.

Els cotxes elèctrics no tenen caixadecan­vis, peròl’e-Niro incorpora lleves al volant perquè el conductor fixi el grau de recuperaci­ó d’energia a través de cinc nivells: Off, Level 1, Level 2, Level 3 i One Pedal. Commés gran sigui el nivell de recuperaci­ó selecciona­t, més energia captarà el sistema de frenada regenerati­va. El mode O ne Pedal, amés, activa el grau màxim de

Un SUV 100% elèctric, per utilitzar diàriament, amb un pràctic interior i una àmplia autonomia

recuperaci­ó en frenada i evita, quasi, haver de frenar, ja que en aixecar el peu de l’accelerado­r la retenció és molt gran.

D’altra banda, el sistema Drive Mode Select permet a l’usuari ajustar l’ experiènci­a de conducció am bels modes Eco, Eco +, Normal iS port.

En seguretat, Kia no ha escatimat res en aquest pràctic SUV elèctric. Incorpora de sèrie la gestió d’estabilita­t VSM amb ESC, que intervé en la direcció si és necessari. També estan disponible­s l’avís de col·lisió frontal, l’assistent de frenada d’emergència, el control de creuer intel·ligent amb parada i engegada, el detector de fatiga i elmantenim­ent de carril. I amb una longitud de 4,37 metres, té un maleter de 451 litres ambespai sota el terra per guardar correctame­nt el cable de càrrega.

La graella ‘tiger-nose’ tancada sobre un nou para-xocs és una de les senyes d’identitat de l’e-Niro

 ??  ?? Dissenyat per ser un cotxe elèctric, té un centre de gravetat baix i reaccions molt àgils
Dissenyat per ser un cotxe elèctric, té un centre de gravetat baix i reaccions molt àgils
 ??  ?? Una pantalla tàctil de 7” en el centre del tablier serveix per gestionar ús i càrrega de l’energia
Una pantalla tàctil de 7” en el centre del tablier serveix per gestionar ús i càrrega de l’energia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain