La Vanguardia (Català) - Diners

Simplement estratosfè­ric

Un automòbil tan extraordin­ari, capaç de transmetre tanta emoció, que sembla impossible de superar

- Francesc Pla

El 812 Superfast és el Ferrari de sèrie més potent de la història de la marca deMaranell­o. Commemora el 70è aniversari de la fundació de Ferrari i substituei­x, de passada, l’F12 Berlinetta. El nom Superfast, encara que pugui semblar una declaració d’intencions –que ho és–, és un homenatge a alguns models dels anys seixanta.

En qualsevol cas, aquest Ferrari és un automòbil extraordin­ari en tots i cadascun dels sentits que vulgui ser analitzat. Un petit repàs als seus principals aspectes tècnics deixa ja sorprès: motor V12 davanter longitudin­al, 6,5 litres de cilindrada, 800 CV de potència, direcció a les quatre rodes, aerodinàmi­ca activa, 2,9 segons per arribar a 100 km/h i menys de 8 per als 200 km/h. Un cotxe emocionant de principi a final, una obra d’art en moviment i un concentrat de passió per l’automòbil tan bèstia que falten paraules per descriure-ho.

Aquest automòbil de culte representa la sublimació de l’esperit creatiu del mateix Enzo Ferrari, un compendi tecnològic que recull lamillor tradició possible en automòbils esportius. I l’experiènci­a de posar-se al volant d’una màquina tan especial resulta simplement inoblidabl­e. Res no pot ser igual després de sentir rugir en marxa una simfonia en V12 tan summament afinada. Ample, musculós i amb un llarg capó que amaga el poderós V12, el 812 Superfast es percep desbordant de caràcter des del mateix moment de prémer el botó vermell Engine Start/Stop del volant.

Però, tant o més que les seves prestacion­s, que són una autèntica barbaritat, sorprèn la seva capacitat per adaptar-se a una conducció civilitzad­a, diària. El motor i el canvi permeten circular, per exemple, a baixa velocitat de forma relaxada en qualsevol entorn urbà. Sense estrebades ni brusquedat­s. Això sí, amb la melodia celestial del motor

Un prodigi tecnològic amb la màgia, encant i so que només un V12 pot proporcion­ar. L’empenta és bestial

L’experiènci­a a F-1 ha permès a Ferrari crear un canvi seqüencial formidable, molt ràpid i tremendame­nt eficaç

No serà un problema per al seu afortunat propietari, però un motor V12 de 6,5 litres gasta molt

Per evitar satèl·lits darrere del volant, Ferrari s’entossudei­x a muntar uns botons integrats al volant

acompanyan­t a tota hora. I el meravellós d’aquest automòbil és que en qualsevol ocasió tenim a la nostra disposició un potencial descomunal, únic, per viure sensacions difícils d’igualar. Per a tot això resulten clau els modes de conducció que s’activen amb el selector del volant, el famós manettino: Wet, Sport, Race, CT off i ESC off. Aquests modes regulen l’entrega de potència, la tracció i la intervenci­ó de l’electrònic­a perquè no passi res no desitjat. Això sí, els dos últims modes són exclusivam­ent per ser utilitzats en pista i per a conductors avesats, ja que desconnect­en parcial o totalment els ajuts electrònic­s.

Uncop a la carretera es percep tan àgil i ràpid que tot passa molt de pressa. L’empenta del motor és brutal, i el canvi permet passar d’una marxa a l’altra en una dècima de segon. I, si és necessari, redueix tres marxes de cop en un segon. Avançar no és que sigui fàcil; és necessari en cada moment. La superiorit­at del 812 a la carretera respecte als altres automòbils és tremenda. Un altre apartat que intimida és la capacitat de frenada: de 100 km/h a 0 a 32 metres.

Però el 812 també és un cotxe versàtil, amb un interior certament ampli, de qualitat i exquisits detalls. Inclou instrument­ació digital, una pantalla per al copilot i fins i tot un maleter que permet viatjar amb relativa comoditat.

En suma, un automòbil que engrandeix, més si cap, el mite Ferrari i que se situa al lloc més destacat dels cotxes superespor­tius actuals.

 ??  ?? Una magnífica escultura atapeïda de matisos creats per complir una funció aerodinàmi­ca
Una magnífica escultura atapeïda de matisos creats per complir una funció aerodinàmi­ca
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain