La Vanguardia (Català) - Diners

Criptocaig­uda

El 2018 passarà a la història com l’any de la caiguda del bitcoin, que ha perdut un 83%. La bombolla de les criptomone­des ha punxat, però la tecnologia queda

- 2018: l’any que el bitcoin va viure perillosam­ent Piergiorgi­o M. Sandri Barcelona

No fa justícia al seu nom, perquè el seu comportame­nt ha estat de tot... menys críptic: la moneda virtual més famosa del planeta ha experiment­at una caiguda clara, diàfana i cristal·lina. F ajust un any la febre de les criptomone­des va arribar al seu zenit. Avui, en el paisatge després dela batalla, queden les restes d’ una bombolla que va punxar. En aquest arc temporal el bit coi n ha passat des dels màxims històrics, gairebé 20.000 dòlars, a poc més de 3.000: unacaiguda d’un83%.

El novembre del 2013 l’expresiden­t del Banc d’ Holanda, NoutWellin­k, molt abans que el fenomen de la criptodivi­sa es convertís en un boom, va comparar el fenomen amb la cèlebre bombolla de les tulipes queva viure el seu país entre el 1633 i el 1637. “El bitcoin és molt pitjor”, va dir, quan els preus encara no estaven pels núvols. “Perquè aleshores al final et quedaves amb un capoll de tulipa, mentre que ara no tens res a les mans”. Si es miren les bombolles viscudes al llarg dela història, la d’ aquesta criptodivi­sa guanya per golejada, tan ten intensitat de la pujada com en velocitat de la caiguda. Per no parlar de la resta de monedes virtuals com Ethereum, Litecoi o Dash: des dels seus màxims històrics la seva caiguda ja supera el90%.

Què h apassat perquè una tecnologia prometedor apassés del paradís a l’infern en tan pocs mesos? Caldria recopilar, en primera instància, els judicis i les opinions crítiques proferides pels experts al llarg d’aquest període. Com les del número u de JP Morgan, Jamie Dimon, que va qualificar el bitcoin com un frau. O l’economista Nouriel Roubini, que el va comparar a un esquema Ponzi destinat a activitats il·legals o criminals. Per afegir la ironia de Benoit Coeuré, membre del BCE: “Potser em cau un llamp perdi r això, però el bitcoin és una idea extremadam­ent intel·ligent. Però no totes les idees intel·ligents sónunabona­idea”.

Tambécal recordar les polítiques restrictiv­es dutes a terme per la Xina, que aquest any va prohibir que empreses i individus facin col·locacions de criptodivi­ses com amètode per finançar-se. I, finalment, pot haver pesat la gradual presa de consciènci­a dels inversors dels elements especulati­us de la revaloritz­ació.

“Les criptomone­des van néixer com una forma de populisme digital, alimentade­s per la creença que es farien servir per lluitar contra la cobdícia, la manipulaci­ó finan-

Tot i que va ser una bombolla, la baixada del bitcoin no va afectar el conjunt de l’economia

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain