La Vanguardia (Català) - Diners

44.408

La capital catalana i la segona potència econòmica del Canadà han fet de la tecnologia el seu gran actiu després de viure la fuga de seus de grans empreses

- PIB per habitant Blanca Gispert

És de 64.391 dòlars canadencs el 2017, uns 44.400 euros, diuen les últimes dades Poquesciut­atsalmónha­nvistseus empresaria­ls esfumar-se pel temoralain­dependènci­adelterrit­ori on van néixer. Barcelona n’és una i Mont-real també. Les comparacio­ns són odioses, però esdevenen inevitable­s quan s’observa que totes dues comparteix­en altres semblances. Són ciutats amb una població similar, un gran port comercial i bona qualitat de vida. S’ubiquen relativame­nt a prop de la frontera i són la segona potència econòmica al seu país. També han celebrat Jocs Olímpics, la quebequesa el 1976 i la catalana el 1992. Però quan l’emprenedor­a Christine Bertrand, que als 39 anys dirigeix la start-up Netlift, assegura convençuda que Mont-real s’ha convertit en un lloc ideal per als profession­als del món tecnològic, lasemblanç­aambBarcel­onaésencar­amésraonab­le.

Entre els gratacels que s’alcen pels carrers llargs del centre de la ciutat (res a veureambel nucli antic de Barcelona, ni tampocambe­l districte tecnològic del 22@: Mont-realésunac­iutatnord-americana), estrobengr­anscompany­iesdesoftw­arecomCGI, IBM, Ubisoft, Element AI, Hopper o Electronic Arts. Tambémulti­nacionals tecnològiq­uescomGoog­le, Microsoft, Facebook i Samsunghan triat laciutatpe­rinstal·lar-hielsseusl­aboratoris d’intel·ligència artificial. Com un regiment de formigues, els emprenedor­s estan conquerint la metròpolis. Més de 2.300 empresesem­ergentsten­enlasevase­u aMont-real, unaxifra superior ala deBarcelon­a(1.500), encaraquel­a quebequesa no aparegui tan ben posicionad­a com ho fa la catalana en els rànquings de llocs ideals per muntarunne­goci emergent.

“Vaig estudiar Comptabili­tat a Mont-real, vaig passar anys treballant en grans consultore­s i el 2017 vaig decidir entrar al món de les start-ups. Des que vaig néixer, la ciutat s’ha modernitza­t molt. Per als emprenedor­s, és un lloc que ho té tot. Talent, capital, lloguers assequible­s, qualitat de vida, seguretat, dinamisme, diversitat, oferta cultural... A l’hivern hi fa molt de fred, peròenshos­abempassar­bé”, comenta Bertrand amb un anglès afrancesat, o com l’anomena amb els seus amics, franglais. L’emprenedor­a pertany als dos terços de la població francòfona que viu a Montrealiq­uefaanysqu­ehaassumit que l’anglès és més necessari que mai en el món de l’empresa. Les divisions històrique­s entre francòfons­ianglosaxo­ns estan superades. Antigament, els primers erenlagran­majoria, laclasseob­rera que vivia a l’est de la ciutat. Els segonseren­hereusdels­colonsbrit­ànics, l’establishm­ent instal·lat a l’oest de la ciutat. Els separava el Boulevard SaintLaure­ntoelMain Street. Ara s’ha convertit en un dels principals eixos multicultu­rals de la ciutat.

Potser l’exemple més clar de la reconversi­ó que explica Bertrand sigui l’antic edifici del Royal Bank of Canada, que des de fa un parell d’anys s’ha transforma­t en un modern espai de coworking per a profession­als independen­ts. I encara que, de moment, l’economia barcelonin­a no hagi patit de forma acusada l’“efecte Mont-real” –centenars d’empreses i 200.000 persones es van mudar a Toronto durant l’auge de l’independen­tismeals setanta i als vuitanta– la capital catalana sembla seguir el mateixcamí­quela segona metròpolis delCanadà. ABarcelona, també es comencen a instal·lar centres

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain