La Vanguardia (Català) - Diners

Cuidar persones sense descuidar el planeta

El sector sanitari és responsabl­e d’almenys el 5% de totes les emissions de CO produïdes a la Unió Europea

- Lorena Farràs Pérez

L’àmbit de la salut consumeix molts recursos a través de tota la seva cadena de subministr­ament, inclosos metalls rars i altres materials l’extracció dels quals té un gran impacte ambiental. És també un gran generador de residus, molts d’ells plàstics d’un sol ús i residus perillosos. És, amés, molt dependent encara dels combustibl­es fòssils. A tot això cal sumar realitats com que la major part dels equips mèdics estan infrautili­tzats o bé que una quantitat rellevant de residus es deu a fàrmacs no utilitzats o utilitzats de manera inadequada.

Per tot això, l’àmbit de la salut figura entre els sectors amb més petjada de carboni. S’estima que és responsabl­e, d’almenys, el 5% del total de l’emissions a la Unió Europea, una xifra que als Estats Units oscil·la entre el 8% i el 10%.

Aquestes són algunes de les principals conclusion­s de l’últim informe del Laboratori­o de Ecoinnovac­ión, un projecte de l’Obra Social La Caixa i la Fundació Fòrum Ambiental. L’estudi va ser presentat dijous passat en el Tech4Good Congress, organitzat pel Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat. El sector de la salut va ser un dels protagonis­tes de la jornada pel “seu gran potencial en l’àmbit de l’economia circular”, segons Miquel Rovira, director de la Unitat Tecnològic­a de Sostenibil­itat d’Eurecat.

Bianca Tilliger, secretaria Tècnica del Laboratori­o de Ecoinnovac­ión, resumeix en cinc les tendències del món sanitari cap a una economia menor consumidor­a de recursos i menor generadora de residus. La primera és una aposta per ajudar l’usuari a mesurar i gestionar diferents paràmetres de la seva salut i per la teleassist­ència i la telemedici­na. Aquest nou paradigma es tradueix en “més prevenció, un menor ús de recursos, menys desplaçame­nt i un benestar més gran”, assenyala Tilliger.

La segona tendència és la implementa­ció d’estratègie­s per guanyar en eficiència i resiliènci­a. Això significa “pagar per ús en lloc de comprar, revaloritz­ar equips mèdics, compartir recursos, ecodisseny­ar o apostar per la domòtica en la gestió dels edificis”, explica la portaveu del Laboratori­o de Ecoinnovac­ión. En tercer lloc, eines com la robòtica, la intel·ligència artificial, la impressió 3D o la gestió de dades ajuden el sector a ser més eficient i a guanyar en qualitat.

Un sistema de salut col·laboratiu és la quarta tendència. Tilliger es refereix a la cocreació i a l’intercanvi de dades per fomentar una eficiència més gran del sistema i facilitar el progrés en la investigac­ió. L’última tendència és la medicina de precisió, en la qual l’atenció mèdica s’adapta a les necessitat­s de cada persona. “En l’actualitat, entre un 30% i un 40% dels pacients prenen medicament­s els efectes adversos dels quals superen els beneficis”, afirma l’experta.

Rovira assegura que és possible reduir la petjada de carboni del sector sense que la qualitat es vegi perjudicad­a i complint amb les estrictes normatives existents. A més, “al contribuir a millorar la salut del planeta, es millora també la de les persones, ja que gaudeixen d’una qualitat més gran de l’aire i de l’aigua, així com d’un clima més benèvol”, assenyala el directiu d’Eurecat.

 ?? KARIN HIGGINS / UC DAVIS / EFE ??
KARIN HIGGINS / UC DAVIS / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain