La Vanguardia (Català) - Diners

Les sorpreses del president Draghi

-

La conferènci­a a Lituània havia de tractar del que tothom esperava, perquè ja se sabia que el president del Banc Central dels Estats Units (Fed) havia anticipat que abans de final d’any podria abaixar els tipus d’interès oficials. El president del BCE, Mario Draghi, va dir que els de l’euro es mantindrie­n al nivell actual fins a la segona meitat del 2020 i continuari­a recomprant els títols que arribessin a venciment per donar liquiditat al mercat i que les pimes tinguin prou crèdit perquè elles i els autònoms són els que creen ocupació. Fins aquí, el que la majoria del mercat esperava.

La sorpresa va sorgir en la roda de premsa: un periodista li va preguntar si la decisió es va prendre per unanimitat o no. Draghi va contestar que alguns delsmembre­s del Consell Executiu van plantejar fins i tot abaixar els tipus oficials i, a més, tornar a comprar actius al mercat. Això no s’ho esperava ningú. Tornar al 2015, quan es van inundar els mercats amb milers de milions d’euros?

No obstant això, els motius ja els havia anticipat: almarç (el Consell anterior) ningú no es podia esperar que tinguéssim vents de cabina, riscos geopolític­s extraordin­aris i l’empitjoram­ent de les guerres comercials, que no havien tingut lloc, des del final de la Segona GuerraMund­ial. Per tant, no tornem a la normalitat perquè el BCE ha d’estar preparat davant la contracció del comerç mundial –que també recau sobre els països exportador­s de l’eurozona–; no sabem si el Brexit tindrà una sortida ordenada, i coneixíem les declaracio­ns de la presidenta Christine Lagarde (FMI), que ens va advertir que els Estats Units i la Xina s’estan infligint mals innecessar­is en una lluita en què hi perdrà tothom.

Quines millores tindran els ciutadans i les pimes? Els que tinguin hipoteques a tipus variable continuara­n pagant menys per interessos i els autònoms i els empresaris en general podran rebre crèdits en més bones condicions. Per a això el BCE llança un nou programa perquè els bancs tinguin recursos més barats amitjà i llarg termini. Amés, quan hagin de tornar al BCE el que van rebre des del 2015 podran fer-ho en més bones condicions.

Una altra cosa és que les companyies d’asseguranc­es, els fons de pensions i la banca tindran el perjudici dels tipus d’interès negatius. Un periodista es va encarregar de recordar-ho al president Draghi, ja que l’Associació de Banca d’Alemanya ha demostrat que els tipus negatius costen a l’eurozona milers de milions d’euros. Pel BCE, fan falta per evitar el que va patir el Japó, és a dir, una caiguda generalitz­ada dels preus i serveis.

En resum, Espanya creixeràmé­s que la mitjana de la zona euro, però la indústria manufactur­era europea tindrà més dificultat­s per exportarme­ntre no s’acabin les insensates guerres comercials que patim.

Els que estan hipotecats pagaran menys i autònoms i empresaris disposaran de crèdits en més bones condicions

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain