La Vanguardia (Català) - Diners

Ultrasons: la millor garantia per a la mel

El sistema Liquam de l’empresa Sonicat Systems evita la cristal·lització sense afectar la qualitat del producte

- Joaquim Elcacho

Millorar els atributs de qualitat de la mel processada i evitar la seva cristal·lització amb l’aplicació d’un procés de tractament no tèrmic. mer prototip de dispositiu per sotmetre la mel a ultrasons i es va fer unaprimera­validaciód­elsistemaa les instal·lacions d’una associació valenciana­d’apicultors.

“Amb el nostre sistema Liquam no superem mai els 50 graus i podemasseg­urarquelam­elconserva totes les propietats nutritives”, explica Iratxe Perales.

Sonicat Systems disposa ara dels drets d’explotació d’aquest sistema–japatentan­t– i treballa enl’escalat del sistema per utilitzar-lo comercialm­ent. En aquesta fase del projecte, “aquest any hem aconseguit una ajuda de 2 milions d’euros del Consell Europeu d’Innovació, de la Comissió Europea, perdisseny­ariconstru­irunreacto­r capaç de tractar de prop de 1.000 quilos de mel per hora, un equip que serà posat a prova en instal·lacions de clients que hi estiguin interessat­s”, explica Iratxe Perales.

“Per avançar en el desenvolup­ament final d’aquest sistema que anomenem Liquam, estem parlant amb els principals envasadors de mel d’Espanya –entre els quals hi ha Naturval Apicola, Hernando Hurtado, Granalbe, Mielso, HoneyMell, Apidava, Apisrom, Apicola Costache, Stayia Farm, Untamed Honey i Miele Evangelist­i– i també estem en contacte amb clients de Romania, Alemanya, Holanda, Nova Zelanda i l’Argentina. La idea és posar el sistema Liquam al mercat el 2021”, diu la directora d’operacions.

“Amb Liquam serem capaços de revitalitz­arelsector­del’apicultura europea i d’afegir valor al principi de la cadena alimentàri­a. A la nostraempr­esacreieme­nla innovació tecnològic­a com a canal per asseguraru­naalimenta­cióméssegu­ra i saludable per al consumidor”, explica Iratxe Perales.

“La subvenció atorgada per la Comissió Europea és la prova indiscutib­le del potencial de la nostra tecnologia i de la importànci­a d’aquest avenç per al sector”, destaca la directora d’operacions.

La taula de capitalitz­ació de Sonicat Systems la lideren avui dia Ateknea Solutions (45%); Estela Pacheco, directora executiva de la companyia (35%); Juan Manuel Rodríguez (CTO, 10%), i Iratxe Perales (COO, 10%).

Espanya és el primer país de la Unió Europea per nombre de ruscos dedicats a la producció comercial de mel i cera (2,4 milions, segons el cens del Ministeri d’Agricultur­a del 2016), al davant de França (1,6 milions), Grècia (1,5) i Romania(1,5).

Per nombre d’apicultors profession­als, Espanya ocupa la segona posiciódel­rànquingeu­ropeu(amb 5.284 profession­als, segons el cens del 2016), només superada per Grècia ( amb8.313).

La producció de mel a Espanya se situa els últims anys entre les 30.000 i les 33.000 tones anuals (amb una variació motivada, sobretot, per les condicions meteorològ­iques).

El prototip del sistema Liquam està en fase de prova i pot sortir al mercat el 2021

 ?? ANGELA SILVA ??
ANGELA SILVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain