La Vanguardia (Català) - Diners

El risc desafia els tipus

Més de 330 fons acumulen guanys del 10% des de gener, amb la borsa com a ingredient de risc

- Primo González

L’any 2019 encara ofereix signes positius per als fons d’inversió malgrat els maldecaps d’aquestes últimes setmanes i de l’elevada volatilita­t que ofereixen la major part dels actius. En el conjunt dels cinc primers mesos de l’any, el sector en conjunt presenta una rendibilit­at mitjana del 3,19% després del retrocés del mes de maig, en el qual la valoració dels fons va perdre una mitjana de l’1,74%. Tenint en compte que els tipus d’interès es troben en negatiu o en terreny pròxim a zero, el 3,19% de guany que han aconseguit els fons en conjunt pot considerar-se un excel·lent registre.

Sobretot per als qui han apostat per una certa dosi de risc en les seves inversions. Prop d’un 10% dels diners que gestionen els fons d’inversió domiciliat­s a Espanya acumulen guanys des de començamen­t d’any per sobre del 10%. Són uns 330 fons d’inversió els que han aconseguit rendiments d’aquesta envergadur­a. Per sobre del 5% de rendibilit­at acumulada en els cinc primers mesos de l’any hi ha uns 900 fons d’inversió, el patrimoni conjunt dels quals supera el 25% dels actius totals del sector. A la franja de guanys superiors al 3% són prop de 1.300 fons els que aconseguei­xen aquestes rendibilit­ats, amb un 45% del patrimoni total dels fons afectat.

Els guanys que presenten els fons es concentren sobretot en aquells que han apostat de forma decidida per la renda variable. Si a més aquesta aposta s’ha centrat en fons que operen en sectors com el tecnològic, els guanys superen en alguns casos el 20% en aquests cinc primers mesos de l’any. Queda clar que es tracta d’apostes bastant arriscades, com ha quedat demostrat en les últimes setmanes, quan els vaivens de les companyies tecnològiq­ues en Borsa hanmostrat una especial virulència.

Una quarta part del patrimoni dels fons aconseguei­x rendiments superiors al 5% cada any

Però els beneficis s’han consolidat i els inversors no tenen de moment gairebé motius de lamentació. Fins i tot en terrenys més pròxims, com la renda variable espanyola, els guanys mitjans dels fons freguen el 4%, si bé els líders en beneficis són els fons que operen al mercat dels Estats Units, amb rendibilit­ats mitjanes per sobre del 9,5% en els cinc primers mesos de l’any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain